Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Zamień brak pieczywa w kuchni w kulinarną przygodę. Podpłomyki z czosnkiem to szybki i prosty sposób na domowe śniadanie, które pokocha cała rodzina. W kilka chwil przygotujesz miękkie, aromatyczne placki, które idealnie sprawdzą się z masłem, ziołami czy ulubionym dodatkiem.
Nie ma nic gorszego niż poranne rozczarowanie w kuchni, gdy pobliska piekarnia jeszcze zamknięta, a w domu wszyscy czekają na śniadanie. Na szczęście istnieje szybki, prosty i niezwykle aromatyczny sposób, by zadowolić rodzinę – podpłomyki z czosnkiem. Pamiętam, jak w dzieciństwie babcia mi je przygotowywała.
Podpłomyki z czosnkiem to mój zamiennik pieczywa
Nie raz zdarzyło mi się wstać rano, zajrzeć do chlebaka i odkryć… pustkę. Piekarnia jeszcze zamknięta, a rodzina już dopytuje o śniadanie. Wtedy przypominam sobie o podpłomykach z czosnkiem – prostych, ciepłych i pachnących plackach, które spokojnie mogą zastąpić świeże pieczywo. Wystarczy kilka składników, które zawsze mam pod ręką, tj. mąka, woda, oliwa, sól i czosnek.
Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś
Podpłomyki to taki domowy sposób na ratunek, kiedy zabraknie chleba. Są miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz i cudownie pachną, gdy tylko czosnek zaczyna się rozgrzewać. Czasem dodaję do nich zioła; odrobina koperku czy natki pietruszki sprawia, że smak staje się świeższy i bardziej wyrazisty.
Lubię też to, że podpłomyki z czosnkiem są gotowe dosłownie w kilkanaście minut. Nie trzeba czekać, aż wyrosną, nie trzeba włączać piekarnika. Wystarczy patelnia, a efekt jest taki, że znika wszystko do ostatniego okruszka. Idealne do jajka sadzonego, zupy krem albo po prostu z masłem i solą – jak za dawnych czasów u babci.
Przepis na podpłomyki z czosnkiem
Przygotowanie podpłomyków z czosnkiem jest prostsze, niż się wydaje, a efekt potrafi zachwycić całą rodzinę. Najlepiej wychodzą te na bazie mąki pszennej typu 450 lub 500. Są wtedy lekkie, elastyczne i dobrze trzymają formę na suchej patelni, bez konieczności dodawania tłuszczu.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. ciepłej wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 ząbek czosnku,
- świeże zioła (koperek, natka pietruszki).
Sposób przygotowania:
- Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, wodę i oliwę. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na 10 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie możesz posiekać świeże zioła i przygotować czosnek.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienko i smaż na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż pojawią się złote plamy.
- Wymieszaj przeciśnięty czosnek z posiekanymi ziołami i odrobiną oliwy.
- Posmaruj jeszcze ciepłe placki tą mieszanką i podawaj od razu.
Dzięki temu przepisowi podpłomyki z czosnkiem stają się szybkim, domowym ratunkiem, kiedy piekarnia jest zamknięta, a rodzina domaga się śniadania. Są prostym sposobem na połączenie tradycji z codzienną kuchnią i świetnie sprawdzają się zarówno solo, jak i w towarzystwie innych dodatków.