WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka

Zamień brak pieczywa w kuchni w kulinarną przygodę. Podpłomyki z czosnkiem to szybki i prosty sposób na domowe śniadanie, które pokocha cała rodzina. W kilka chwil przygotujesz miękkie, aromatyczne placki, które idealnie sprawdzą się z masłem, ziołami czy ulubionym dodatkiem.

Podpłomyki z czosnkiem mogą śmiało zastąpić pieczywoPodpłomyki z czosnkiem mogą śmiało zastąpić pieczywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Uliana
Karol Wiak

Nie ma nic gorszego niż poranne rozczarowanie w kuchni, gdy pobliska piekarnia jeszcze zamknięta, a w domu wszyscy czekają na śniadanie. Na szczęście istnieje szybki, prosty i niezwykle aromatyczny sposób, by zadowolić rodzinę – podpłomyki z czosnkiem. Pamiętam, jak w dzieciństwie babcia mi je przygotowywała.

Podpłomyki z czosnkiem to mój zamiennik pieczywa

Nie raz zdarzyło mi się wstać rano, zajrzeć do chlebaka i odkryć… pustkę. Piekarnia jeszcze zamknięta, a rodzina już dopytuje o śniadanie. Wtedy przypominam sobie o podpłomykach z czosnkiem – prostych, ciepłych i pachnących plackach, które spokojnie mogą zastąpić świeże pieczywo. Wystarczy kilka składników, które zawsze mam pod ręką, tj. mąka, woda, oliwa, sól i czosnek.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Podpłomyki to taki domowy sposób na ratunek, kiedy zabraknie chleba. Są miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz i cudownie pachną, gdy tylko czosnek zaczyna się rozgrzewać. Czasem dodaję do nich zioła; odrobina koperku czy natki pietruszki sprawia, że smak staje się świeższy i bardziej wyrazisty.

Lubię też to, że podpłomyki z czosnkiem są gotowe dosłownie w kilkanaście minut. Nie trzeba czekać, aż wyrosną, nie trzeba włączać piekarnika. Wystarczy patelnia, a efekt jest taki, że znika wszystko do ostatniego okruszka. Idealne do jajka sadzonego, zupy krem albo po prostu z masłem i solą – jak za dawnych czasów u babci.

Przepis na podpłomyki z czosnkiem

Przygotowanie podpłomyków z czosnkiem jest prostsze, niż się wydaje, a efekt potrafi zachwycić całą rodzinę. Najlepiej wychodzą te na bazie mąki pszennej typu 450 lub 500. Są wtedy lekkie, elastyczne i dobrze trzymają formę na suchej patelni, bez konieczności dodawania tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeże zioła (koperek, natka pietruszki).

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, wodę i oliwę. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na 10 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie możesz posiekać świeże zioła i przygotować czosnek.
  2. Podziel ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienko i smaż na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż pojawią się złote plamy.
  3. Wymieszaj przeciśnięty czosnek z posiekanymi ziołami i odrobiną oliwy.
  4. Posmaruj jeszcze ciepłe placki tą mieszanką i podawaj od razu.

Dzięki temu przepisowi podpłomyki z czosnkiem stają się szybkim, domowym ratunkiem, kiedy piekarnia jest zamknięta, a rodzina domaga się śniadania. Są prostym sposobem na połączenie tradycji z codzienną kuchnią i świetnie sprawdzają się zarówno solo, jak i w towarzystwie innych dodatków.

Wybrane dla Ciebie

Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść