Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka

Zamień brak pieczywa w kuchni w kulinarną przygodę. Podpłomyki z czosnkiem to szybki i prosty sposób na domowe śniadanie, które pokocha cała rodzina. W kilka chwil przygotujesz miękkie, aromatyczne placki, które idealnie sprawdzą się z masłem, ziołami czy ulubionym dodatkiem.

Podpłomyki z czosnkiem mogą śmiało zastąpić pieczywoPodpłomyki z czosnkiem mogą śmiało zastąpić pieczywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Uliana
Karol Wiak

Nie ma nic gorszego niż poranne rozczarowanie w kuchni, gdy pobliska piekarnia jeszcze zamknięta, a w domu wszyscy czekają na śniadanie. Na szczęście istnieje szybki, prosty i niezwykle aromatyczny sposób, by zadowolić rodzinę – podpłomyki z czosnkiem. Pamiętam, jak w dzieciństwie babcia mi je przygotowywała.

Podpłomyki z czosnkiem to mój zamiennik pieczywa

Nie raz zdarzyło mi się wstać rano, zajrzeć do chlebaka i odkryć… pustkę. Piekarnia jeszcze zamknięta, a rodzina już dopytuje o śniadanie. Wtedy przypominam sobie o podpłomykach z czosnkiem – prostych, ciepłych i pachnących plackach, które spokojnie mogą zastąpić świeże pieczywo. Wystarczy kilka składników, które zawsze mam pod ręką, tj. mąka, woda, oliwa, sól i czosnek.

Kofta w sosie pomidorowym. Tak dobrych kotlecików wołowych jeszcze nie jadłeś

Podpłomyki to taki domowy sposób na ratunek, kiedy zabraknie chleba. Są miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz i cudownie pachną, gdy tylko czosnek zaczyna się rozgrzewać. Czasem dodaję do nich zioła; odrobina koperku czy natki pietruszki sprawia, że smak staje się świeższy i bardziej wyrazisty.

Lubię też to, że podpłomyki z czosnkiem są gotowe dosłownie w kilkanaście minut. Nie trzeba czekać, aż wyrosną, nie trzeba włączać piekarnika. Wystarczy patelnia, a efekt jest taki, że znika wszystko do ostatniego okruszka. Idealne do jajka sadzonego, zupy krem albo po prostu z masłem i solą – jak za dawnych czasów u babci.

Przepis na podpłomyki z czosnkiem

Przygotowanie podpłomyków z czosnkiem jest prostsze, niż się wydaje, a efekt potrafi zachwycić całą rodzinę. Najlepiej wychodzą te na bazie mąki pszennej typu 450 lub 500. Są wtedy lekkie, elastyczne i dobrze trzymają formę na suchej patelni, bez konieczności dodawania tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeże zioła (koperek, natka pietruszki).

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, wodę i oliwę. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na 10 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie możesz posiekać świeże zioła i przygotować czosnek.
  2. Podziel ciasto na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienko i smaż na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż pojawią się złote plamy.
  3. Wymieszaj przeciśnięty czosnek z posiekanymi ziołami i odrobiną oliwy.
  4. Posmaruj jeszcze ciepłe placki tą mieszanką i podawaj od razu.

Dzięki temu przepisowi podpłomyki z czosnkiem stają się szybkim, domowym ratunkiem, kiedy piekarnia jest zamknięta, a rodzina domaga się śniadania. Są prostym sposobem na połączenie tradycji z codzienną kuchnią i świetnie sprawdzają się zarówno solo, jak i w towarzystwie innych dodatków.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯