Czym zastąpić pieczywo na diecie? Poznaj mniej kaloryczne zamienniki
Rezygnacja z pieczywa to ogromne wyzwanie — zwłaszcza jeśli jadaliśmy je codziennie. To jeden z najbardziej kalorycznych produktów spożywczych. Nic dziwnego, że rezygnują z niego osoby na diecie redukcyjnej. Czym zastąpić pieczywo w diecie? Poznaj najlepsze zamienniki.
09.02.2024 | aktual.: 09.02.2024 16:51
Dietetycy od lat ostrzegają nas przed pieczywem. Choć chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, jakość pszenicy pozostawia wiele do życzenia. To jedno z najbardziej zanieczyszczonych zbóż. Nie jest ono w żaden sposób sycące czy odżywcze. Jeśli chcesz stracić kilka kilogramów, lepiej z niego zrezygnować. Czy można je czymś zastąpić? Można. Poznaj najlepsze zamienniki pieczywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zmniejszyć obwód brzucha? Zrezygnuj z węglowodanów
Chleb to podstawa diety w każdym zakątku świata. Spożywamy go na śniadanie, obiad i kolację. Najczęściej sięgamy po chleb pszenny. To źródło pustych kalorii. Pieczywo zapycha żołądek i jelita, dzięki czemu w mig stajemy się najedzeni. Niestety, ten stan trwa krótko, bowiem produkty z białej mąki trawi się bardzo szybko.
Pieczywo jest źródłem samych węglowodanów. To szybka droga do nadmiarowych kilogramów. Coraz więcej osób zmaga się też z nietolerancją glutenu. Alergia objawia się w postaci wzdęć, wysypki czy wysypu niedoskonałości na skórze. Dietetycy zalecają, aby wyeliminować go ze swojej diety. Jak zastąpić pieczywo w diecie? To prostsze niż mogłoby się wydawać.
Czym zastąpić pieczywo w diecie?
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu węglowodanów w diecie. Po kilku dniach takiego żywienia organizm zaczyna pobierać zapasy tłuszczu. Metabolizm znacznie przyśpiesza, a my tracimy znaczną część tkanki tłuszczowej. To jeden z najpopularniejszych sposobów żywienia. Osoby będące na diecie ketogenicznej zgodnie przyznają, że największym wyzwaniem jest rezygnacja z pieczywa.
Czym można je zastąpić? Warzywami, produktami strączkowymi (m.in. soczewica, ciecierzyca), orzechami i ziarnami. Kromkę chleba z powodzeniem można zastąpić kawałkiem papryki, ogórka czy awokado. Taka kanapka dostarczy ci energii i wielu cennych składników odżywczych. Możesz też iść o krok dalej i upiec chleb z samych ziaren. Potrzebujesz siemienia lnianego, ziaren słonecznika, orzechów laskowych, płatków owsianych, nasion chia i nasion babki jajowatej. Chleb zachowa świeżość przed 5 dni i zapewni ci sytość na długie godziny.