8 najzdrowszych zamienników chleba. Jedz, a szybko poczujesz luz w pasie

Czujesz, że to już czas, w którym powinieneś zrezygnować z chleba, ale nie wiesz jeszcze, czym go zastąpić? Ten artykuł jest więc w sam raz dla ciebie. Oto 8 zamienników chleba, dzięki którym nie zaznasz poczucia straty, a jednocześnie — z dużym prawdopodobieństwem — zrzucisz kilka kilo.

Czym zastąpić chleb? Mamy dużo pomysłówCzym zastąpić chleb? Mamy dużo pomysłów
Źródło zdjęć: © Canva | srinratwuttichaikitcharoen

W społeczności osób, które charakteryzuje duża świadomość żywieniowa, istnieje przekonanie, że "dzisiejsze pieczywo" to już nie to, co kiedyś. Szczególnie zła opinia krąży wokół jasnego pieczywa pszennego — nie tylko ze względu na jego kaloryczność, ale również na to, że szczepy tego zboża miały być przez lata modyfikowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Z tych i innych względów (między innymi zawartości glutenu) coraz więcej osób decyduje się zupełnie zrezygnować z chleba. Pytanie brzmi: czym zastąpić tę codzienną przekąskę, główny składnik kanapek, przekąsek do pracy i śniadaniówek dla dzieci? Istnieje kilka sprawdzonych pomysłów.

Czym zastąpić chleb?

Wiele osób decyduje się na skreślenie chleba z jadłospisu
Wiele osób decyduje się na skreślenie chleba z jadłospisu © Canva | juanmonino

W kontekście poszukiwania zamienników chleba warto kierować się kilkoma sprawami: odżywczością, dostępnością i łatwością w przygotowaniu. W końcu łatwo byłoby napisać, żeby zastąpić chleb kotletem schabowym, ale nie miałoby to najmniejszego sensu. Biorąc to pod uwagę, przygotowaliśmy zestaw 8 różnych praktycznych zamienników zwykłego chleba. Oto one:

  • Sałatki. Nic skomplikowanego: po prostu sałata z odrobiną roślinnej oliwy, pomidorki koktajlowe i orzechy lub pestki słonecznika. Przekąska szybka, łatwa i bardzo odżywcza.
  • Chleb warzywny. Zdziwiony? Takie przepisy proponuje przede wszystkim dieta paleo. Bezglutenowe pieczywo z dyni czy marchwi to aktualnie popularny (i zdrowy) trend.
  • Bataty. Można z nich przygotować wiele prostych potraw: frytki, placki czy sałatki. Obecny w słodkich ziemniakach beta-karoten to dobry zamiennik dla pszenicy.
  • Awokado. Ten sam "casus" co w przypadku batatów. Awokado jest smaczne, zdrowe i pożywne, a przepisów z jego wykorzystaniem są, bez mała, miliony.
  • Chleb czystoziarnisty. Ma niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika pokarmowego. Jest wypiekany bez dodatku mąki.
  • Płatki owsiane. Nasz absolutny faworyt. Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, a śniadanie i przekąski z nich to bułka z masłem.
  • Placuszki warzywne bez mąki. A przynajmniej bez tej z pszenicy. Doskonale sprawdzają się te przygotowane choćby z mąki kokosowej. No i Anna Lewandowska byłaby dumna!
  • Koktajl warzywny. Wbrew pozorom ten napój nasyci nas skuteczniej, niż kanapka z białego pieczywa. Istnieje też nieskończona ilość kombinacji takich koktajli — a rozmaitość w odżywianiu to przecież podstawa.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy