8 najzdrowszych zamienników chleba. Jedz, a szybko poczujesz luz w pasie
06.03.2024 10:33, aktual.: 06.03.2024 12:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czujesz, że to już czas, w którym powinieneś zrezygnować z chleba, ale nie wiesz jeszcze, czym go zastąpić? Ten artykuł jest więc w sam raz dla ciebie. Oto 8 zamienników chleba, dzięki którym nie zaznasz poczucia straty, a jednocześnie — z dużym prawdopodobieństwem — zrzucisz kilka kilo.
W społeczności osób, które charakteryzuje duża świadomość żywieniowa, istnieje przekonanie, że "dzisiejsze pieczywo" to już nie to, co kiedyś. Szczególnie zła opinia krąży wokół jasnego pieczywa pszennego — nie tylko ze względu na jego kaloryczność, ale również na to, że szczepy tego zboża miały być przez lata modyfikowane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tych i innych względów (między innymi zawartości glutenu) coraz więcej osób decyduje się zupełnie zrezygnować z chleba. Pytanie brzmi: czym zastąpić tę codzienną przekąskę, główny składnik kanapek, przekąsek do pracy i śniadaniówek dla dzieci? Istnieje kilka sprawdzonych pomysłów.
Czym zastąpić chleb?
W kontekście poszukiwania zamienników chleba warto kierować się kilkoma sprawami: odżywczością, dostępnością i łatwością w przygotowaniu. W końcu łatwo byłoby napisać, żeby zastąpić chleb kotletem schabowym, ale nie miałoby to najmniejszego sensu. Biorąc to pod uwagę, przygotowaliśmy zestaw 8 różnych praktycznych zamienników zwykłego chleba. Oto one:
- Sałatki. Nic skomplikowanego: po prostu sałata z odrobiną roślinnej oliwy, pomidorki koktajlowe i orzechy lub pestki słonecznika. Przekąska szybka, łatwa i bardzo odżywcza.
- Chleb warzywny. Zdziwiony? Takie przepisy proponuje przede wszystkim dieta paleo. Bezglutenowe pieczywo z dyni czy marchwi to aktualnie popularny (i zdrowy) trend.
- Bataty. Można z nich przygotować wiele prostych potraw: frytki, placki czy sałatki. Obecny w słodkich ziemniakach beta-karoten to dobry zamiennik dla pszenicy.
- Awokado. Ten sam "casus" co w przypadku batatów. Awokado jest smaczne, zdrowe i pożywne, a przepisów z jego wykorzystaniem są, bez mała, miliony.
- Chleb czystoziarnisty. Ma niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika pokarmowego. Jest wypiekany bez dodatku mąki.
- Płatki owsiane. Nasz absolutny faworyt. Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie, a śniadanie i przekąski z nich to bułka z masłem.
- Placuszki warzywne bez mąki. A przynajmniej bez tej z pszenicy. Doskonale sprawdzają się te przygotowane choćby z mąki kokosowej. No i Anna Lewandowska byłaby dumna!
- Koktajl warzywny. Wbrew pozorom ten napój nasyci nas skuteczniej, niż kanapka z białego pieczywa. Istnieje też nieskończona ilość kombinacji takich koktajli — a rozmaitość w odżywianiu to przecież podstawa.