Proste i smaczne śniadanie z awokado i jajkami. Zdrowy przepis w 5 minut
Awokado to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Ten prosty przepis z jajkiem skradnie Twoje serce. Tak smacznego jeszcze nie jadłeś.
22.01.2023 11:11
Czy awokado jest zdrowe?
Awokado cieszy się coraz większą popularnością. Chociaż wiele osób narzeka na mało wyrazisty smak, to amatorów smaczliwki wdzięcznej nie brakuje. I bardzo dobrze- awokado jest bogatym źródłem witamin A, C, E, K i H, a także witamin z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto znaleźć można w nim również kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.
Świetnie sprawdzi się na śniadanie. W połączeniu z jajkami smakuje po prostu nieziemsko. Proste i zdrowe śniadanie przygotujesz w zaledwie kilka chwil.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Śniadanie z awokado
Składniki:
- 2 awokado Hass
- 4 jajka
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado przedziel na pół, nacinając je dookoła nożem. Ze środka wyciągnij pestkę i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ. Dojrzały owoc będzie miał skórkę w ciemnofioletowych barwach. Idealny owoc po dotknięciu będzie miękki i sprężysty jednocześnie. Skórka po takim „badaniu” powinna bez problemu powrócić do pierwotnego kształtu. Nie naciskaj jednak za mocno, aby nie uszkodzić awokado.
Przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków ugnieć miąższ z awokado. Dodaj starty parmezan i dopraw całość pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj zawartość miski. Oddziel żółtko od białka. Białko dodaj do zielonej masy. Jeśli lubisz, to możesz dorzucić również odrobinę pokrojonej papryczki chilli.
Przygotowany krem włóż do łupinek, które zostały po wydrążeniu awokado. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10-12 minut. Po tym czasie wysuń blaszkę, zrób wgłębienie łyżką i dodaj odłożone wcześniej żółtko. Zapiekaj przez dodatkowe 3-4 minuty.
Nasze proste i zdrowe śniadanie jest już gotowe. Podaj je w towarzystwie chrupiącej grzanki.
Smacznego!