Ani kawa, ani herbata. Ewa Wachowicz zaczyna dzień od innego napoju

Ewa Wachowicz to niekwestionowana gwiazda kulinariów. Od ponad 15 lat dzieli się z widzami programu "Ewa gotuje" przepisami na pyszne dania. Przygotowuje klasyki, ale też potrawy inspirowane dalekimi podróżami, których jest fanką. Jej wiedza i talent zachwycają. Podziw budzi też uroda, witalność i wspaniała figura gwiazdy. Okazuje się, że to nie tylko kwestia genów i aktywności fizycznej. Ewa Wachowicz przykłada ogromną wagę do swojej diety, a każdy dzień zaczyna niezwykłym napojem. 

Ewa Wachowicz na planie swojego programu "Ewa gotuje"; źródło: PolsatEwa Wachowicz na planie swojego programu "Ewa gotuje"; źródło: Polsat
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Uwielbiana przez Polaków ekspertka od gotowania, dziennikarka i prezenterka Ewa Wachowicz, od zawsze zachwyca uśmiechem i fantastyczną sylwetką. W wieku 50 lat wygląda świetnie, choć sama przyznaje, że jej figura to zasługa ciężkiej pracy i dobrych nawyków żywieniowych. W jednym z wywiadów wyznała, że nie stosuje żadnych diet. Po prostu dawno temu zmieniła swój styl życia na zdrowszy.

Ewa Wachowicz na planie swojego programu "Ewa gotuje"; źródło: Polsat
Ewa Wachowicz na planie swojego programu "Ewa gotuje"; źródło: Polsat

Jak dba o siebie Ewa Wachowicz?

Gwiazda przyznała, że przykłada ogromną wagę do swojego codziennego menu i wybiera tylko naturalne, nieprzetworzone produkty.

- Nie lubię słowa "dieta". Kojarzy mi się z ograniczeniami. Moja recepta to po prostu zdrowy styl życia. Nie wystarczy nie jeść glutenu i węglowodanów wieczorem. Niezbędne są regularne ćwiczenia. Ćwiczę dwa-trzy razy w tygodniu z trenerem osobistym, w pozostałe dni - joga i cardio. Bez aktywności fizycznej trudno o zdrową sylwetkę, o zadowolenie z życia. Sport to endorfiny - podkreśla gwiazda.
Siemię lniane - Pyszności; źródło: Thinkstockphotos.com
Siemię lniane - Pyszności; źródło: Thinkstockphotos.com

Sekretny koktajl Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz ma jeszcze jeden sposób na zachowanie zdrowia i urody. To specjalny poranny koktajl. Jego bazą jest siemię lniane.

- Każdy mój dzień zaczynam od siemienia lnianego, które mielę i wypijam razem ze szklanką soku z żurawin. Poza tym piję dużo wody i to cały mój sekret - wyznała z uśmiechem.

Nie bez powodu żurawinę nazywa się "mistrzynią leczenia". Pełno w niej witamin (A, C, witaminy z grupy B). Działa jak antybiotyk, dostarczając organizmowi błonnika, pektyn i wielu innych cennych pierwiastków. Żurawina usuwa wolne rodniki, a koktajl na bazie soku z żurawin z dodatkiem siemienia lnianego wspomaga wydalanie i gwarantuje równowagę hormonalną w organizmie. Spróbuj, bo jego przygotowanie jest bardzo proste i przyniesie ci mnóstwo korzyści.

Koktajl z soku żurawinowego i siemienia lnianego - przepis

Składniki:

  • 250 ml niesłodzonego soku żurawinowego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki soku żurawinowego dodaj łyżkę zmielonego siemienia lnianego i dokładnie wymieszaj. Pij na czczo tuż po przebudzeniu.
  2. Uwaga, sok możesz zastąpić wodą żurawinową. Wystarczy, że 350 g żurawin zalejesz 4 szklankami wody mineralnej. Gotuj, aż owoce zaczną pękać. Odcedź. Zamiast siemienia lnianego możesz użyć sproszkowanych łusek z nasion babki płesznika.

Szukasz kulinarnej inspiracji? Przygotuj zapiekankę z szynką i ziemniakami pod kremowym beszamelem:

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie