Ewa Wachowicz pokazała, jak robi cebulę do słoików. Posmakuje nawet tym, którzy jej nie lubią
17.08.2023 12:41, aktual.: 26.09.2023 13:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mamy przeczucie, że cebula w tej postaci jeszcze w twojej kuchni nie gościła. Najwyższa pora to zmienić. Poznaj patent Ewy Wachowicz na marynowaną cebulę, a polubisz to warzywo, nawet jeśli do tej pory byłeś jego zawziętym przeciwnikiem!
Musimy przyznać, że zafascynowanie Ewy Wachowicz cebulą zaczyna nas intrygować. Ta zdolna i popularna kucharka potrafi stworzyć z tego zdrowego warzywa prawdziwe dzieła sztuki na talerzu. Placki z cebuli zamiast cukinii czy ziemniaków? Żaden problem. A może krążki cebulowe równie dobre, co te w najlepszych burgerowniach? Ewa Wachowicz już pokazała, jak to zrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy ci zaprezentować, w jaki jeszcze sposób prowadząca "Ewa gotuje" potrafi wykorzystać cebulę. Kucharka przyrządza z niej... przetwory na zimę. Cebula ze słoików okazuje się pyszną przekąską, nieustępującą w niczym ogórkom kiszonym czy buraczkom. A skoro właśnie znajdujemy się w środku sezonu na przetwory, warto przemyśleć ten sposób i dać mu szansę. Ponoć jeszcze nie było takiego, co by żałował i dotyczy to nawet tych, którzy na co dzień za cebulą nie przepadają. Wchodzisz w to?
Ewa Wachowicz prezentuje: przetwory z cebuli
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 korzeń imbiru,
- 1 l wody,
- 0,5 l octu jabłkowego,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w talarki. Chociaż ten rodzaj cebuli jest delikatniejszy od białej, to i tak możesz być zainteresowany sposobem na krojenie tego warzywa bez płaczu. Znajdziesz go w innym naszym artykule.
- Przygotuj zalewę, zagotowując i studząc wodę, ocet jabłkowy i przyprawy.
- Słoiki (3 powinny wystarczyć) dokładnie umyj i wyparz. To niezwykle ważne w przypadku wszelkiego rodzaju przetworów. Do środka włóż pokrojoną cebulę i rozdziel po równo imbir, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Całość zalej przestudzoną marynatą.
- Zakręć wieczka i odstaw słoiki na kilka dni (możesz też zapasteryzować). Przechowuj w chłodzie — piwnicy lub lodówce. Smacznego!