Ewa Wachowicz pokazała, jak robi cebulę do słoików. Posmakuje nawet tym, którzy jej nie lubią

Mamy przeczucie, że cebula w tej postaci jeszcze w twojej kuchni nie gościła. Najwyższa pora to zmienić. Poznaj patent Ewy Wachowicz na marynowaną cebulę, a polubisz to warzywo, nawet jeśli do tej pory byłeś jego zawziętym przeciwnikiem!

Ewa Wachowicz zaprezentowała przepis na przetwory z cebuliEwa Wachowicz zaprezentowała przepis na przetwory z cebuli
Źródło zdjęć: © Facebook

Musimy przyznać, że zafascynowanie Ewy Wachowicz cebulą zaczyna nas intrygować. Ta zdolna i popularna kucharka potrafi stworzyć z tego zdrowego warzywa prawdziwe dzieła sztuki na talerzu. Placki z cebuli zamiast cukinii czy ziemniaków? Żaden problem. A może krążki cebulowe równie dobre, co te w najlepszych burgerowniach? Ewa Wachowicz już pokazała, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarte kotleciki z mrożonego kurczaka i cukinii

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować, w jaki jeszcze sposób prowadząca "Ewa gotuje" potrafi wykorzystać cebulę. Kucharka przyrządza z niej... przetwory na zimę. Cebula ze słoików okazuje się pyszną przekąską, nieustępującą w niczym ogórkom kiszonym czy buraczkom. A skoro właśnie znajdujemy się w środku sezonu na przetwory, warto przemyśleć ten sposób i dać mu szansę. Ponoć jeszcze nie było takiego, co by żałował i dotyczy to nawet tych, którzy na co dzień za cebulą nie przepadają. Wchodzisz w to?

Ewa Wachowicz prezentuje: przetwory z cebuli

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń imbiru,
  • 1 l wody,
  • 0,5 l octu jabłkowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Ewa Wachowicz ma własny sposób na cebulę
Ewa Wachowicz ma własny sposób na cebulę © Facebook
  1. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Chociaż ten rodzaj cebuli jest delikatniejszy od białej, to i tak możesz być zainteresowany sposobem na krojenie tego warzywa bez płaczu. Znajdziesz go w innym naszym artykule.
  2. Przygotuj zalewę, zagotowując i studząc wodę, ocet jabłkowy i przyprawy.
  3. Słoiki (3 powinny wystarczyć) dokładnie umyj i wyparz. To niezwykle ważne w przypadku wszelkiego rodzaju przetworów. Do środka włóż pokrojoną cebulę i rozdziel po równo imbir, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Całość zalej przestudzoną marynatą.
  4. Zakręć wieczka i odstaw słoiki na kilka dni (możesz też zapasteryzować). Przechowuj w chłodzie — piwnicy lub lodówce. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej