WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

Ewa Wachowicz pokazała swój pomysł na dodatek do rosołu. Jest nim grysik

Wszyscy przyzwyczailiśmy się do rosołu z makaronem. Wszelkie odstępstwa od podania tej najpopularniejszej zupy bywają traktowane jako dziwadło. Ewa Wachowicz nie boi się jednak porzucania konwenansów i zademonstrowała swój przepis na rosół z dodatkiem w postaci grysiku.

ObrazekGrysik do rosołu - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Podczas gdy przyprawy czy mięso wykorzystane do ugotowania rosołu są różne w zależności od przyzwyczajeń i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów, tak niektóre "eksperymenty" są po prostu głośno krytykowane. O rosole z ziemniakami w ostrych słowach wypowiedział się kiedyś nawet sam Robert Makłowicz.

Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju

- powiedział wtedy w programie "Drugie śniadanie mistrzów" krytyk kulinarny. A jak oceniłby podanie rosołu z grysikiem? Tego nie wiemy; wiemy natomiast, że według Ewy Wachowicz, jest to pomysł niczego sobie.

Obrazek
Gotowanie rosołu- Pyszności; foto: Canva

Kasza w zupie

Ponieważ niektórzy w ogóle nie mogą kojarzyć nazwy, wyjaśniamy: grysik to nic innego, jak kasza manna. W rosole występuje raczej rzadko (może nawet: skrajnie rzadko), ale nie jest to zupełna nowość. Kiedyś taka zupa pojawiała się najczęściej na stołówkach szkół i przedszkoli; dzisiaj nawet tam jest raczej niewidywana.

A jednak to właśnie taki dodatek do rosołu przedstawiła Ewa Wachowicz na swoim kulinarnym blogu. Jesteś ciekaw, jak się przygotowuje taki dodatek? Oto sposób byłej miss.

Grysik do rosołu

Obrazek
Grysik do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • sól
  • 1,5 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Dopraw szczyptą soli i mieszaj, aż kasza zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, dodaj do kaszy masło, wymieszaj i wyłóż na talerz do ostygnięcia.

Następnie pokrój kaszę w kostkę lub krążki. Podsmaż je na odrobinie masła z obu stron. Ostatni krok to zalanie przygotowanego grysiku rosołem. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na chrupiące frytki z cukinii w parmezanie. Nikt im się nie oprze. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀