Ewa Wachowicz pokazała swój pomysł na dodatek do rosołu. Jest nim grysik
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do rosołu z makaronem. Wszelkie odstępstwa od podania tej najpopularniejszej zupy bywają traktowane jako dziwadło. Ewa Wachowicz nie boi się jednak porzucania konwenansów i zademonstrowała swój przepis na rosół z dodatkiem w postaci grysiku.
19.03.2023 09:58
Podczas gdy przyprawy czy mięso wykorzystane do ugotowania rosołu są różne w zależności od przyzwyczajeń i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów, tak niektóre "eksperymenty" są po prostu głośno krytykowane. O rosole z ziemniakami w ostrych słowach wypowiedział się kiedyś nawet sam Robert Makłowicz.
- powiedział wtedy w programie "Drugie śniadanie mistrzów" krytyk kulinarny. A jak oceniłby podanie rosołu z grysikiem? Tego nie wiemy; wiemy natomiast, że według Ewy Wachowicz, jest to pomysł niczego sobie.
Kasza w zupie
Ponieważ niektórzy w ogóle nie mogą kojarzyć nazwy, wyjaśniamy: grysik to nic innego, jak kasza manna. W rosole występuje raczej rzadko (może nawet: skrajnie rzadko), ale nie jest to zupełna nowość. Kiedyś taka zupa pojawiała się najczęściej na stołówkach szkół i przedszkoli; dzisiaj nawet tam jest raczej niewidywana.
A jednak to właśnie taki dodatek do rosołu przedstawiła Ewa Wachowicz na swoim kulinarnym blogu. Jesteś ciekaw, jak się przygotowuje taki dodatek? Oto sposób byłej miss.
Grysik do rosołu
Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki kaszy manny
- sól
- 1,5 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Wodę zagotuj w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Dopraw szczyptą soli i mieszaj, aż kasza zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, dodaj do kaszy masło, wymieszaj i wyłóż na talerz do ostygnięcia.
Następnie pokrój kaszę w kostkę lub krążki. Podsmaż je na odrobinie masła z obu stron. Ostatni krok to zalanie przygotowanego grysiku rosołem. Smacznego!
Zobacz też ten przepis na chrupiące frytki z cukinii w parmezanie. Nikt im się nie oprze. Prosto z naszego kanału na YouTube.