Ewa Wachowicz robi obłędny sernik bez cukru. Rodzina nawet się nie zorientuje, że to wersja FIT
Ewa Wachowicz uczy nas eksperymentowania w kuchni, zachowując przy tym tradycyjne i racjonalne podejście do gotowania. Jej pomysł na sernik, czyli absolutny top polskiego słodkiego stołu, jest świetnym tego przykładem. Restauratorka nieco odchudziła klasyczną wersję deseru, a mimo to sernik pozostał sernikiem.
10.10.2024 11:44
Wszyscy zjedzą ten sernik ze smakiem, mimo że nie zawiera grama cukru. To świetna wersja ciasta fit, które - dzięki obecności twarogu - staje się źródłem białka, a przez to, że nie ma w nim cukru, mogą sięgać po niego osoby, które z różnych względów unikają tego produktu w diecie. Przepisem na ten deser podzieliła się Ewa Wachowicz w programie "Ewa Gotuje".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis Ewy Wachowicz na sernik. Zamiast cukru dodaje inne słodzidło
Ewa Wachowicz zaproponowała przepis na prosty sernik z niemielonego twarogu, który świetnie sprawdzi się na stole osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. A to za sprawą tego, że nie znajdziemy w nim grama cukru. Mimo to wypiek ma rozkoszny smak. Co zatem sprawia, że sernik bez cukru pozostaje słodki?
Zamiast cukru Ewa Wachowicz do sernika dodała erytrytol (znany jest również jako erytrol lub E 968). To cukier alkoholowy, który powstaje w procesie fermentacji glukozy (naturalnie występuje w owocach, np. melonie czy gruszce). W porównaniu z cukrem erytrytol ma około 70 proc. słodyczy. Produkt ten nie dostarcza organizmowi kalorii, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm, zostaje z niego wydalany z moczem. Ze względu na to oraz niski indeks glikemiczny erytrytol jest szczególnie polecany osobom stosującym diety niskowęglowodanowe lub osobom cierpiącym na cukrzycę.
Zobacz także
Sernik bez cukru. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 800 g tłustego twarogu,
- 6 jajek,
- 6 łyżek erytrytolu,
- 6 łyżek śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub laska wanilii/cukier z wanilią),
- szczypta soli,
- maliny (lub inne owoce).
Przygotowanie:
- Jajka utrzyj z erytrolem. Dodaj śmietanę, pastę waniliową i twaróg. Zblenduj całość na gładką masę. Do masy dodaj szczyptę soli.
- Tortownicę (24 cm) wyłóż papierem do pieczenia (sam spód) i dodatkowo wysmaruj masłem (na spodzie i po bokach).
- Gotową masę przelej na tortownicę, na wierzchu ułóż maliny lub inne owoce.
- Całość piecz przez 50 minut w 170 st.C.
- Sernik studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Przed podaniem pamiętaj, żeby nieco schłodzić sernik, najlepiej w lodówce.