WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Farsz do pierogów robię z 4 składników. Dzieciaki zjadają po 10 sztuk

Jeśli masz w domu miłośników twarożku śniadaniowego, nawet się nie zastanawiaj się, tylko od razu przejdź do zagniatania ciasta na pierogi. Lekkie i kremowe nadzienie z pewnością przypadnie im do gustu.

Pierogi nadziewam białym serem wymieszanym ze szczypiorkiemPierogi nadziewam białym serem wymieszanym ze szczypiorkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Masz ochotę na farsz w stylu pierogów ruskich, ale nie masz ugotowanych ziemniaków? Przygotuj lżejszą wersję z kremowym serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem. Pierogi z takim farszem są również podobne do takich na słodko, z tym że są wytrawne, więc nie zawierają dodatkowego cukru. To pyszna i zdrowa propozycja dla wszystkich pierogowych łasuchów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bar Bambino - skarb domowej kuchni za niskie ceny w Warszawie

Przepis na pierogi z serem i szczypiorkiem

Wodę do ciasta na pierogi dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najpierw zagarniaj łyżką lub łopatką, a następnie wyrabiaj ręcznie.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 150–200 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 duże łyżki śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto na pierogi. Przykryj miseczką i odstaw na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj farsz – w osobnej misce rozgnieć widelcem twaróg i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
  3. Ciasto podziel na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na cienki placek.
  4. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wytnij krążki na pierogi. Na środek każdego nałóż farsz, złóż ciasto na pół i mocno sklej jego brzegi.
  5. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Podawaj z okrasą, palonym masłem lub kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki