Farsz do pierogów robię z 4 składników. Dzieciaki zjadają po 10 sztuk
Jeśli masz w domu miłośników twarożku śniadaniowego, nawet się nie zastanawiaj się, tylko od razu przejdź do zagniatania ciasta na pierogi. Lekkie i kremowe nadzienie z pewnością przypadnie im do gustu.
Masz ochotę na farsz w stylu pierogów ruskich, ale nie masz ugotowanych ziemniaków? Przygotuj lżejszą wersję z kremowym serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem. Pierogi z takim farszem są również podobne do takich na słodko, z tym że są wytrawne, więc nie zawierają dodatkowego cukru. To pyszna i zdrowa propozycja dla wszystkich pierogowych łasuchów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bar Bambino - skarb domowej kuchni za niskie ceny w Warszawie
Przepis na pierogi z serem i szczypiorkiem
Wodę do ciasta na pierogi dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najpierw zagarniaj łyżką lub łopatką, a następnie wyrabiaj ręcznie.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 150–200 ml gorącej wody,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 2 duże łyżki śmietany,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zagnieć ciasto na pierogi. Przykryj miseczką i odstaw na ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz – w osobnej misce rozgnieć widelcem twaróg i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
- Ciasto podziel na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na cienki placek.
- Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wytnij krążki na pierogi. Na środek każdego nałóż farsz, złóż ciasto na pół i mocno sklej jego brzegi.
- Wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawaj z okrasą, palonym masłem lub kwaśną śmietaną.