Faszerowane pieczarki na grilla. Świetny pomysł nie tylko dla roślinożerców
Pieczarki faszerowane mozzarellą i pomidorami to pyszny przepis na wegetariańskie danie na grilla. Pokochają je nie tylko roślinożercy.
29.04.2023 | aktual.: 29.04.2023 16:35
Chociaż grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką, boczkiem i kurczakiem, to nie brakuje też warzywnych alternatyw. Moi bliscy przepadają za tymi pieczarkami. Grillowane kapelusze mają niesamowity smak i aromat, a pomidor i mozzarella to połączenie, które sprawdza się po prostu zawsze. Taka przystawka to miła odskocznia od tłustych mięs, która pomoże żołądkowi nieco odpocząć. Uwielbiam wegetariańską kuchnię i przemycam jej smaki do codziennej diety. Te pieczarki sprawiają, że nawet najbardziej zagorzali mięsożercy zawsze proszą o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:
Faszerowane pieczarki na grilla
Składniki:
- 5 dużych pieczarek
- 5 łyżeczek oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Farsz
- 200 g sera mozzarella
- 1 pomidor
- 1 pęczek szczypiorku
- sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewam olej i mieszam go ze słodką papryką. Opcjonalnie możesz sięgnąć też po paprykę ostrą lub nawet chilli, jeśli lubisz wyraziste smaki.