WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Faszerowane pieczarki na grilla. Świetny pomysł nie tylko dla roślinożerców

Pieczarki faszerowane mozzarellą i pomidorami to pyszny przepis na wegetariańskie danie na grilla. Pokochają je nie tylko roślinożercy.

Faszerowane pieczarki - PysznościFaszerowane pieczarki - Pyszności
Ewa

Chociaż grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką, boczkiem i kurczakiem, to nie brakuje też warzywnych alternatyw. Moi bliscy przepadają za tymi pieczarkami. Grillowane kapelusze mają niesamowity smak i aromat, a pomidor i mozzarella to połączenie, które sprawdza się po prostu zawsze. Taka przystawka to miła odskocznia od tłustych mięs, która pomoże żołądkowi nieco odpocząć. Uwielbiam wegetariańską kuchnię i przemycam jej smaki do codziennej diety. Te pieczarki sprawiają, że nawet najbardziej zagorzali mięsożercy zawsze proszą o dokładkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:

Faszerowane pieczarki na grilla

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
  • 5 łyżeczek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Farsz

  • 200 g sera mozzarella
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam olej i mieszam go ze słodką papryką. Opcjonalnie możesz sięgnąć też po paprykę ostrą lub nawet chilli, jeśli lubisz wyraziste smaki.

2. Powstałą mieszanką smaruję kapelusze pieczarek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy pędzelka.

Pieczarki posmarowane olejem ze słodką papryką
Faszerowane pieczarki- Pyszności

3. Mozzarellę kroję w drobną kostkę, dodaję do niej pokrojony pomidor oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem. To połączenie jest jednocześnie tak proste i pyszne, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania.

Pokrojone pomidory ze szczypiorkiem i mozzarellą
Faszerowane pieczarki- Pyszności

4. Pieczarki grilluję, zaczynając od góry kapelusza. Następnie obracam i wypełniam wnętrze przygotowaną sałatką. Trzymam chwilę na ogniu, aż ser delikatnie się roztopi.

Grillowanie pieczarki z farszem
Faszerowane pieczarki- Pyszności

5. Gotowe pieczarki przekładam na talerz. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż sprawdzą się też jako zimna przekąska. Smacznego!

Faszerowane pieczarki- Pyszności
Faszerowane pieczarki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler