Faszerowane udka aż proszą się o dokładkę. Na sam widok cieknie ślinka
Faszerowane udka z kurczaka najczęściej trafiają po natarciu przyprawami do piekarnika. Jest jednak jeszcze lepszy przepis, dzięki któremu zamieniają się w pyszne danie, któremu nie sposób się oprzeć.
Faszerowane udka z kurczaka goszczą często na imprezowych stołach. Warto zaprosić je do swojego jadłospisu znacznie częściej niż tylko na specjalne okazje. Soczyste, mięciutkie mięso skrywa w sobie pyszny farsz z pieczarkami, szpinakiem oraz serem. Takim udkom nie sposób się oprzeć.
Udka faszerowane pieczarkami
Zamiast znów piec w przyprawach, postaw na faszerowane udka z kurczaka. To hit rodzinnych spotkań, niedzielnych obiadów i ciepłych kolacji. Znikają jako pierwsze, wygryzając nawet poczciwe schabowe i mielone.
Chrupiąca skórka, delikatne mięso i pyszny farsz to sprawdzony przepis na obiad z udek kurczaka. Otula je dodatkowo lekki sos śmietanowo-pomidorowy.
Składniki:
- 700 g trybowanych udek z kurczak,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki kurkumy.
Farsz:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 300 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 100 g tartej mozzarelli.
Do sosu:
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- 40 g przecieru pomidorowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso z udek kurczaka przykryj folią i rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso powinno być dość cienkie. Folia sprawi, że nie będzie rozbryzgiwać się i rozrywać. Możesz kupić już otrybowane mięso lub usunąć samodzielnie kości.
Krok 2. W miseczce połącz ze sobą oliwę, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwy mięsa, każdą z nich smarując marynatą. Ostaw na minimum 1 godzinę.
Krok 3. Pieczarki oraz cebulę pokrój w niedużą kostkę Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki i podsmaż całość. Następnie dorzuć posiekane liście szpinaku. Gdy straci swoją objętość, dodaj gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sól oraz pieprz.
Krok 4. Połowę farszu ściągnij z patelni. Do pozostałej części dolej śmietankę, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj.
Krok 5. Do odłożonego farszu dodaj starty ser mozzarella. Wyłóż na kawałek mięsa i zawiń. Roladki z udek ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
Krok 6. Gotowe udka polej gorącym sosem. Podaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!