Frytki w jajecznej panierce z dodatkiem przypraw. Idealna, wieczorna przekąska
Frytki w jajecznej panierce to zaskakująco smaczny przepis na uwielbiany dodatek. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka składników. Fani ziemniaków będą w siódmym niebie!
Chociaż mogłoby się wydawać, że o ziemniakach wiemy już wszystko, to wciąż potrafią nas zaskoczyć. Jeśli jesteś miłośnikiem tych bulw i kochasz również chrupiącą panierkę, to stworzyliśmy przepis po prostu idealny dla Ciebie. Chrupiące frytki w panierce świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację lub imprezę w gronie bliskich.
Przepis na frytki w jajecznej panierce krok po kroku
Chrupiące frytki w panierce- składniki
4 ziemniaki
2 jajka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Jak przygotować chrupiące frytki?
Ziemniaki dokładnie obierz i umyj. Pokrój je w cienkie słupki.
Pokrojone ziemniaki przesyp do miski, zalej zimną woda i odstaw na 2o minut. W ten sposób pozbędziesz się z frytek nadmiaru skrobi i będą jeszcze bardziej chrupiące.
Po 20 minut odlej wodę i osusz ziemniaczane frytki przy pomocy ręcznika kuchennego. Na blacie kuchennym umieść miskę, w której połącz następnie: jajka, mąkę pszenną, suszone oregano, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj składniki.
Gotową mieszankę przypraw przełóż do miski z frytkami i wymieszaj, żeby marynata równomiernie pokryła wszystkie kawałki ziemniaków.
Na palniku ustaw garnek z olejem. Kiedy olej będzie już gorący, zacznij smażyć frytki. Powinno Ci to zająć ok. 15 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Nie wrzucaj zbyt dużej liczby frytek jednocześnie- obniży to temperaturę oleju i w rezultacie frytki będą się gotować, a nie smażyć.
Gotowe frytki odłóż na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciepłe frytki serwuj z ulubionym sosem lub solo. Możesz dodać do nich m.in. nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne lub lekką sałatkę. Smacznego!