Smaczniejszych frytek nie jadłeś. O niebo lepsze niż z ziemniaków

Frytki z cukinii to coś, czego szukaliście. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Zrobicie je szybko, a dzięki temu, że są z piekarnika, nie będą ociekać tłuszczem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego specjału, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. To świetne rozwiązanie na awaryjne danie na szybko. 

ObrazekZobacz, jak przyrządzić fantastyczne frytki z cukinii - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Podobnie jak ogórek czy arbuz, cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego ("zucca") i oznacza właśnie dynię. Cukinia pochodzi z Meksyku oraz terenów Ameryki Południowej, ale obecnie uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich, jak i w naszym klimacie. Co ciekawe, cukinia doczekała się polskich odmian. Jedną z nich jest żółtopomarańczowa Atena Polka F1.

Pomysł na danie z cukinii. Idealna przekąska

Szukacie pomysłu na cukinię? Doskonale trafiliście! Frytki z cukinii sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy przekąska na ciepło. To też inspiracja do stworzenia dania domówkę. Wystarczy, że dodasz do nich dip czosnkowy lub śmietanowy i oprószysz całość świeżymi ziołami. Tak naprawdę kombinacji jest bez liku. Cukinia lubi nie tylko czosnek, ale również takie przyprawy, jak: curry, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, kminek, imbir, czarny pieprz, a także tymianek oraz rozmaryn.

Zamiast bułki tartej możesz użyć innego składnika, który nada frytkom chrupkości. Wypróbuj panierkę z otrębów, płatków kukurydzianych, płatków migdałowych, siemienia lnianego czy płatków owsianych. Dobrze sprawdzi się również panierka z panko, krakersów czy orzechowa. Jeśli nie masz pomysłu na sos, frytki podaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z ziołami i doprawioną solą i pieprzem. Wypróbuj też nasze przepisy na nasz dip czosnkowy lub sos tzatziki. 

Cukinia- Pyszności
Cukinia- Pyszności

Chrupiące frytki z cukinii w aromatycznych ziołach. Przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek
  • 200 g bułki tartej
  • sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię przekrój na pół, a następie kilka razy wzdłuż, by otrzymać frytki o grubości maks. 2 cm.
  2. Rozkłóć jajka. Do innej miski wsyp bułkę tartą.
  3. Kawałki cukinii wymieszaj w oliwie i przyprawach. Następnie każdy kawałek najpierw obtocz w bułce, następnie w jajku i ponownie w bułce.
  4. Tak przygotowane frytki z cukinii układaj na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut (aż się zarumienią).

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które może być doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Zawiera dużo wody, jest bogata w składniki odżywcze (witaminę C, witaminę A, potas i błonnik). Stanowi również dobre źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Cukinia jest też bogata w przeciwutleniacze, m.in. w beta-karoten, pomagające zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do różnych chorób, w tym chorób serca i niektórych typów nowotworów.

Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥