Smaczniejszych frytek nie jadłeś. O niebo lepsze niż z ziemniaków
Frytki z cukinii to coś, czego szukaliście. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Zrobicie je szybko, a dzięki temu, że są z piekarnika, nie będą ociekać tłuszczem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego specjału, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. To świetne rozwiązanie na awaryjne danie na szybko.
20.06.2023 | aktual.: 20.06.2023 11:43
Podobnie jak ogórek czy arbuz, cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego ("zucca") i oznacza właśnie dynię. Cukinia pochodzi z Meksyku oraz terenów Ameryki Południowej, ale obecnie uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich, jak i w naszym klimacie. Co ciekawe, cukinia doczekała się polskich odmian. Jedną z nich jest żółtopomarańczowa Atena Polka F1.
Pomysł na danie z cukinii. Idealna przekąska
Szukacie pomysłu na cukinię? Doskonale trafiliście! Frytki z cukinii sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy przekąska na ciepło. To też inspiracja do stworzenia dania domówkę. Wystarczy, że dodasz do nich dip czosnkowy lub śmietanowy i oprószysz całość świeżymi ziołami. Tak naprawdę kombinacji jest bez liku. Cukinia lubi nie tylko czosnek, ale również takie przyprawy, jak: curry, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, kminek, imbir, czarny pieprz, a także tymianek oraz rozmaryn.
Zamiast bułki tartej możesz użyć innego składnika, który nada frytkom chrupkości. Wypróbuj panierkę z otrębów, płatków kukurydzianych, płatków migdałowych, siemienia lnianego czy płatków owsianych. Dobrze sprawdzi się również panierka z panko, krakersów czy orzechowa. Jeśli nie masz pomysłu na sos, frytki podaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z ziołami i doprawioną solą i pieprzem. Wypróbuj też nasze przepisy na nasz dip czosnkowy lub sos tzatziki.
Chrupiące frytki z cukinii w aromatycznych ziołach. Przepis
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- oliwa z oliwek
- 2 jajka
- przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek
- 200 g bułki tartej
- sól i grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię przekrój na pół, a następie kilka razy wzdłuż, by otrzymać frytki o grubości maks. 2 cm.
- Rozkłóć jajka. Do innej miski wsyp bułkę tartą.
- Kawałki cukinii wymieszaj w oliwie i przyprawach. Następnie każdy kawałek najpierw obtocz w bułce, następnie w jajku i ponownie w bułce.
- Tak przygotowane frytki z cukinii układaj na blaszce wyłożonej papierem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut (aż się zarumienią).
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które może być doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Zawiera dużo wody, jest bogata w składniki odżywcze (witaminę C, witaminę A, potas i błonnik). Stanowi również dobre źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Cukinia jest też bogata w przeciwutleniacze, m.in. w beta-karoten, pomagające zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do różnych chorób, w tym chorób serca i niektórych typów nowotworów.