Smaczniejszych frytek nie jadłeś. O niebo lepsze niż z ziemniaków

Frytki z cukinii to coś, czego szukaliście. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Zrobicie je szybko, a dzięki temu, że są z piekarnika, nie będą ociekać tłuszczem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego specjału, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. To świetne rozwiązanie na awaryjne danie na szybko. 

ObrazekZobacz, jak przyrządzić fantastyczne frytki z cukinii - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Podobnie jak ogórek czy arbuz, cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego ("zucca") i oznacza właśnie dynię. Cukinia pochodzi z Meksyku oraz terenów Ameryki Południowej, ale obecnie uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich, jak i w naszym klimacie. Co ciekawe, cukinia doczekała się polskich odmian. Jedną z nich jest żółtopomarańczowa Atena Polka F1.

Pomysł na danie z cukinii. Idealna przekąska

Szukacie pomysłu na cukinię? Doskonale trafiliście! Frytki z cukinii sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy przekąska na ciepło. To też inspiracja do stworzenia dania domówkę. Wystarczy, że dodasz do nich dip czosnkowy lub śmietanowy i oprószysz całość świeżymi ziołami. Tak naprawdę kombinacji jest bez liku. Cukinia lubi nie tylko czosnek, ale również takie przyprawy, jak: curry, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, kminek, imbir, czarny pieprz, a także tymianek oraz rozmaryn.

Zamiast bułki tartej możesz użyć innego składnika, który nada frytkom chrupkości. Wypróbuj panierkę z otrębów, płatków kukurydzianych, płatków migdałowych, siemienia lnianego czy płatków owsianych. Dobrze sprawdzi się również panierka z panko, krakersów czy orzechowa. Jeśli nie masz pomysłu na sos, frytki podaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z ziołami i doprawioną solą i pieprzem. Wypróbuj też nasze przepisy na nasz dip czosnkowy lub sos tzatziki. 

Cukinia- Pyszności
Cukinia- Pyszności

Chrupiące frytki z cukinii w aromatycznych ziołach. Przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek
  • 200 g bułki tartej
  • sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię przekrój na pół, a następie kilka razy wzdłuż, by otrzymać frytki o grubości maks. 2 cm.
  2. Rozkłóć jajka. Do innej miski wsyp bułkę tartą.
  3. Kawałki cukinii wymieszaj w oliwie i przyprawach. Następnie każdy kawałek najpierw obtocz w bułce, następnie w jajku i ponownie w bułce.
  4. Tak przygotowane frytki z cukinii układaj na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut (aż się zarumienią).

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które może być doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Zawiera dużo wody, jest bogata w składniki odżywcze (witaminę C, witaminę A, potas i błonnik). Stanowi również dobre źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Cukinia jest też bogata w przeciwutleniacze, m.in. w beta-karoten, pomagające zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do różnych chorób, w tym chorób serca i niektórych typów nowotworów.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność