Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem

Słodka wersja chłodnika może wydać się nieoczywista – zupy owocowe nadal cieszą się niewielkim zainteresowaniem, a wielu z nas kojarzy je z bezsmakowymi szkolnymi zupami. Jednak w tej letniej odsłonie chłodnik zostaje zupełnie zrehabilitowany: orzeźwiający, lekki i po prostu pyszny – kusi smakiem, a jednocześnie zaskakuje słodką nutą, która idealnie wpisuje się w letnie menu.

Chłodnik z owoców zaskoczy cię smakiemChłodnik z owoców zaskoczy cię smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niecodzienna i egzotyczna zupa zachwyci wszystkich przy stole. Tajemnica tkwi w mrożeniu lata w miseczce – chłodnik powstaje na bazie soczystego melona Galia i dojrzałych brzoskwiń, uzupełniony wodą gazowaną dla lekkości, soku z limony i szczypty soli, a podany z jogurtem i świeżą miętą lub melisą. To idealna propozycja na upalne dni – słodka zupa, która nie tylko chłodzi, ale też wprowadza miłą odmianę do obiadowej rutyny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Pomysł na słodki chłodnik

Połączenie melona z brzoskwinią, szczególnie w formie zupy może wydawać się egzotyczne, jednak przynosi wiele korzyści: melon Galia wnosi subtelną, delikatną słodycz i dużą zawartość wody, która idealnie chłodzi – jego miękki miąższ tworzy aksamitną bazę. Do niego dodajemy intensywnie aromatyczną, lekko kwaskową brzoskwinię, która dodaje głębi i owocowego charakteru. To zestawienie działa lepiej niż jednolite purée z jednego owocu – dzięki różnicy w teksturze i smaku, zupa jest ciekawsza. W połączeniu z lekką wodą gazowaną i kwaskiem limony powstaje chłodnik o wyraźnej, letniej świeżości – taki, który naprawdę orzeźwia i robi wrażenie. Warto dodać do zupy kilka listków mięty, aby dodać więcej świeżości do zupy.

Przepis na chłodnik z melona i brzoskwini

Składniki:

  • 1 melon Galia,
  • 4 brzoskwinie,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 300-400 ml wody gazowanej (w zależności preferowanej od konsystencji),
  • 1-2 łyżki soku z limonki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka listków mięty lub melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój melona na pół, usuń pestki i łyżką wydrąż cały miąższ.
  2. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Przełóż owoce do blendera kielichowego lub malaksera i zmiksuj na jednolite, gładkie purée.
  4. Następnie stopniowo dolewaj wodę gazowaną, kontrolując konsystencję – zupa powinna być płynna, ale lekko kremowa.
  5. Dodaj sok z limony i pół łyżeczki soli, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej gotową zupę do dzbanka lub miski, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by dobrze się schłodziła.
  7. Przed podaniem nałóż porcję do miseczki, dodaj kleks jogurtu i udekoruj świeżymi listkami mięty lub melisy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka