Najlepszy chłodnik robię z tym dodatkiem. Żadna śmietana czy jogurt

Kiedy nadchodzą gorące dni, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż zimny, aromatyczny chłodnik. Przez lata eksperymentowałem z różnymi przepisami, poszukując idealnej konsystencji i smaku. Tradycyjnie do chłodnika dodaje się śmietanę lub jogurt naturalny, ale odkryłem sekret, który wynosi to danie na zupełnie nowy poziom lekkości i świeżości.

Chłodnik na maślanceChłodnik na maślance
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RISPA-MEDIA JULIA JEDRYCZKA
Marcin Michałowski

Kiedy tylko nadchodzą cieplejsze dni, w mojej kuchni obowiązkowo pojawia się chłodnik. To danie nie tylko orzeźwia, ale też świetnie sprawdza się jako lekki, pełen warzyw obiad. Przez długi czas bazowałem na klasycznych przepisach z jogurtem lub śmietaną, ale odkąd odkryłem maślankę jako główny składnik, już nie wracam do starych rozwiązań. Ten niepozorny nabiał sprawia, że chłodnik nabiera wyjątkowego smaku i delikatnej konsystencji, a przy okazji jest znacznie mniej kaloryczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Dlaczego maślanka to najlepszy wybór do chłodnika?

Z pozoru może wydawać się, że jogurt naturalny lub śmietana to najbardziej oczywiste dodatki do chłodnika. Jednak maślanka ma nad nimi znaczną przewagę – nie tylko smakową, ale i dietetyczną. Jej lekko kwaśny posmak idealnie komponuje się z warzywami, a przy tym nie dominuje całego dania. Dodatkowo, jest znacznie mniej tłusta niż śmietana i bardziej orzeźwiająca niż jogurt.

Maślanka zawiera naturalne kultury bakterii, które wspierają florę jelitową, a przy tym jest bogata w wapń, białko i witaminy z grupy B. Wybierając ją zamiast cięższych nabiałów, zyskuję nie tylko smak, ale i lekkość dania – szczególnie istotną, gdy w upały nie mam ochoty na tłuste posiłki. Co więcej, taki chłodnik jest idealny dla osób, które chcą zadbać o linię lub ograniczyć kaloryczność swojej diety.

Przepis na chłodnik z maślanką – lekki, orzeźwiający i prosty do zrobienia

Poniżej dzielę się moim sprawdzonym przepisem na chłodnik, który przygotowuję regularnie w sezonie wiosenno-letnim. Jest pełen smaku, a jednocześnie nie obciąża organizmu.

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 1 pęczek botwinki (ok. 250 g),
  • 1 pęczek rzodkiewek (ok. 100 g),
  • 1 długi ogórek (ok. 180 g),
  • 1 pęczek koperku (ok. 35 g),
  • 1 litr maślanki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • (opcjonalnie) ugotowane na twardo jajka do podania.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania botwinki: liście drobno siekam, a buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Całość przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością gorącej wody – tylko tyle, by zakryć warzywa. Gotuję przez około 10 minut na średnim ogniu, aż botwina zmięknie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  3. W tym czasie ścieram rzodkiewkę oraz ogórka na tarce. Ogórka można wcześniej obrać, jeśli ma grubą skórkę.
  4. Koperek drobno siekam.
  5. Do dużej miski wlewam litr maślanki, dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  6. Następnie łączę schłodzoną botwinkę z resztą warzyw i mieszam z maślanką. Całość dokładnie mieszam i chłodzę przez minimum godzinę w lodówce.

Tuż przed podaniem można dodać połówkę ugotowanego jajka – ja jednak często rezygnuję z tego dodatku, by danie było jeszcze lżejsze. Chłodnik serwuję mocno schłodzony, często z dodatkiem świeżego koperku na wierzchu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał