Najlepszy chłodnik robię z tym dodatkiem. Żadna śmietana czy jogurt

Kiedy nadchodzą gorące dni, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż zimny, aromatyczny chłodnik. Przez lata eksperymentowałem z różnymi przepisami, poszukując idealnej konsystencji i smaku. Tradycyjnie do chłodnika dodaje się śmietanę lub jogurt naturalny, ale odkryłem sekret, który wynosi to danie na zupełnie nowy poziom lekkości i świeżości.

Chłodnik na maślanceChłodnik na maślance
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RISPA-MEDIA JULIA JEDRYCZKA
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Kiedy tylko nadchodzą cieplejsze dni, w mojej kuchni obowiązkowo pojawia się chłodnik. To danie nie tylko orzeźwia, ale też świetnie sprawdza się jako lekki, pełen warzyw obiad. Przez długi czas bazowałem na klasycznych przepisach z jogurtem lub śmietaną, ale odkąd odkryłem maślankę jako główny składnik, już nie wracam do starych rozwiązań. Ten niepozorny nabiał sprawia, że chłodnik nabiera wyjątkowego smaku i delikatnej konsystencji, a przy okazji jest znacznie mniej kaloryczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Dlaczego maślanka to najlepszy wybór do chłodnika?

Z pozoru może wydawać się, że jogurt naturalny lub śmietana to najbardziej oczywiste dodatki do chłodnika. Jednak maślanka ma nad nimi znaczną przewagę – nie tylko smakową, ale i dietetyczną. Jej lekko kwaśny posmak idealnie komponuje się z warzywami, a przy tym nie dominuje całego dania. Dodatkowo, jest znacznie mniej tłusta niż śmietana i bardziej orzeźwiająca niż jogurt.

Maślanka zawiera naturalne kultury bakterii, które wspierają florę jelitową, a przy tym jest bogata w wapń, białko i witaminy z grupy B. Wybierając ją zamiast cięższych nabiałów, zyskuję nie tylko smak, ale i lekkość dania – szczególnie istotną, gdy w upały nie mam ochoty na tłuste posiłki. Co więcej, taki chłodnik jest idealny dla osób, które chcą zadbać o linię lub ograniczyć kaloryczność swojej diety.

Przepis na chłodnik z maślanką – lekki, orzeźwiający i prosty do zrobienia

Poniżej dzielę się moim sprawdzonym przepisem na chłodnik, który przygotowuję regularnie w sezonie wiosenno-letnim. Jest pełen smaku, a jednocześnie nie obciąża organizmu.

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 1 pęczek botwinki (ok. 250 g),
  • 1 pęczek rzodkiewek (ok. 100 g),
  • 1 długi ogórek (ok. 180 g),
  • 1 pęczek koperku (ok. 35 g),
  • 1 litr maślanki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • (opcjonalnie) ugotowane na twardo jajka do podania.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania botwinki: liście drobno siekam, a buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Całość przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością gorącej wody – tylko tyle, by zakryć warzywa. Gotuję przez około 10 minut na średnim ogniu, aż botwina zmięknie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  3. W tym czasie ścieram rzodkiewkę oraz ogórka na tarce. Ogórka można wcześniej obrać, jeśli ma grubą skórkę.
  4. Koperek drobno siekam.
  5. Do dużej miski wlewam litr maślanki, dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  6. Następnie łączę schłodzoną botwinkę z resztą warzyw i mieszam z maślanką. Całość dokładnie mieszam i chłodzę przez minimum godzinę w lodówce.

Tuż przed podaniem można dodać połówkę ugotowanego jajka – ja jednak często rezygnuję z tego dodatku, by danie było jeszcze lżejsze. Chłodnik serwuję mocno schłodzony, często z dodatkiem świeżego koperku na wierzchu.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega