Gdy robię zapiekanki gyros, cała rodzina zajada ze smakiem. Chrupią aż miło

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek, który zachwyci domowników? Zapiekanki gyros to doskonała propozycja! Połączenie chrupiącego pieczywa, soczystego mięsa i aromatycznych przypraw tworzy niepowtarzalny smak, który trudno się oprzeć. Przygotuj je na szybki obiad, kolację lub jako przekąskę na imprezę – zawsze będą hitem!

Gdy robię zapiekanki gyros, cała rodzina zajada ze smakiemGdy robię zapiekanki gyros, cała rodzina zajada ze smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapiekanki gyros to doskonały sposób na przygotowanie prostego, a zarazem wyjątkowo smacznego posiłku. Aromatyczna przyprawa, soczyste mięso i ciągnący się ser sprawiają, że trudno się im oprzeć. Taka przekąska to hit zarówno na kolację, jak i na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Poznaj przepis, który zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Jak przygotować zapiekanki gyros?

Przygotowanie zapiekanek gyros nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Potrzebujesz kilku podstawowych składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie.

Składniki:

  • 150 g chleba tostowego,
  • 20 g masła,
  • 100 g cukinii,
  • 150 g sera cheddar,
  • 150 g filetu z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Domowa mieszanka przypraw gyros:

  • 3 łyżki papryki słodkiej,
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1,5 łyżeczki kolendry,
  • 1,5 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy białej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przyprawy wymieszaj dokładnie.
  2. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dodaj do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę.
  3. Na suchej patelni podsmaż marynowanego kurczaka do złotego koloru.
  4. Cukinię zetrzyj na tarce.
  5. Na kromkach chleba rozsmaruj masło, posyp cukinią, rozłóż kurczaka i posyp serem.
  6. Zapiekanki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i wierzch będzie chrupiący.

Zapiekanka gyros to szybkie, łatwe i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się pysznym, domowym posiłkiem w każdej chwili.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej