Gdy zabraknie mi mleka robię te naleśniki. Wychodzą pyszne i miękkie

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeniem zastąpić – i to w sposób, który pozytywnie zaskoczy nawet największych miłośników klasyki.

Mleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśnikówMleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka, po przeczytaniu nagłówka, można pomyśleć, że chodzi o zamianę mleka krowiego na napój migdałowy, owsiany albo kokosowy. Ale nie tym razem. Sekret tkwi w znanym wszystkim składniku, który jednak rzadko pojawia się w przepisach na naleśniki – mowa o śmietance. To właśnie ona nadaje ciastu wyjątkowej delikatności i kremowej konsystencji, a naleśniki dzięki niej są nie tylko miękkie, ale też bardziej elastyczne i odporne na pękanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Co dodaje naleśnikom śmietanka?

Zamiana mleka na śmietankę 30 proc., to niewielka zmiana, która naprawdę robi różnicę. Ciasto z jej dodatkiem ma aksamitną strukturę, szybciej się wiąże i nie wymaga długiego odpoczynku. Po usmażeniu naleśniki są sprężyste, delikatne i nie pękają przy zwijaniu – dzięki temu świetnie sprawdzają się z różnymi nadzieniami: zarówno klasycznym twarożkiem z wanilią, konfiturą czy dżemem, jak i farszem wytrawnym, np. z pieczarkami, szpinakiem czy kurczakiem. Są miękkie, elastyczne i mają delikatnie maślaną nutę, która nadaje całości wyjątkowego charakteru.

Tak przygotowane naleśniki to prawdziwy hit wśród dzieci, które często sięgają po nie chętniej niż po tradycyjne wersje. Warto jednak pamiętać, że przez użycie śmietanki danie jest dość sycące i kaloryczne – nie musi więc gościć na stole codziennie. Raz na jakiś czas, szczególnie w weekend, kiedy mamy ochotę na coś domowego, treściwego i pysznego, taka wersja naleśników będzie idealnym wyborem. To sposób na odświętną odsłonę dobrze znanego klasyka.

Przepis na naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 ml wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli, następnie wbij jajka, wlej śmietankę i stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie, lejące ciasto o konsystencji płynnej śmietany.
  2. Odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię, opcjonalnie natłuść ją cienką warstwą oleju, wlej porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni; smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥