Gdy zabraknie mi mleka robię te naleśniki. Wychodzą pyszne i miękkie

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeniem zastąpić – i to w sposób, który pozytywnie zaskoczy nawet największych miłośników klasyki.

Mleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśnikówMleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka, po przeczytaniu nagłówka, można pomyśleć, że chodzi o zamianę mleka krowiego na napój migdałowy, owsiany albo kokosowy. Ale nie tym razem. Sekret tkwi w znanym wszystkim składniku, który jednak rzadko pojawia się w przepisach na naleśniki – mowa o śmietance. To właśnie ona nadaje ciastu wyjątkowej delikatności i kremowej konsystencji, a naleśniki dzięki niej są nie tylko miękkie, ale też bardziej elastyczne i odporne na pękanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Co dodaje naleśnikom śmietanka?

Zamiana mleka na śmietankę 30 proc., to niewielka zmiana, która naprawdę robi różnicę. Ciasto z jej dodatkiem ma aksamitną strukturę, szybciej się wiąże i nie wymaga długiego odpoczynku. Po usmażeniu naleśniki są sprężyste, delikatne i nie pękają przy zwijaniu – dzięki temu świetnie sprawdzają się z różnymi nadzieniami: zarówno klasycznym twarożkiem z wanilią, konfiturą czy dżemem, jak i farszem wytrawnym, np. z pieczarkami, szpinakiem czy kurczakiem. Są miękkie, elastyczne i mają delikatnie maślaną nutę, która nadaje całości wyjątkowego charakteru.

Tak przygotowane naleśniki to prawdziwy hit wśród dzieci, które często sięgają po nie chętniej niż po tradycyjne wersje. Warto jednak pamiętać, że przez użycie śmietanki danie jest dość sycące i kaloryczne – nie musi więc gościć na stole codziennie. Raz na jakiś czas, szczególnie w weekend, kiedy mamy ochotę na coś domowego, treściwego i pysznego, taka wersja naleśników będzie idealnym wyborem. To sposób na odświętną odsłonę dobrze znanego klasyka.

Przepis na naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 ml wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli, następnie wbij jajka, wlej śmietankę i stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie, lejące ciasto o konsystencji płynnej śmietany.
  2. Odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię, opcjonalnie natłuść ją cienką warstwą oleju, wlej porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni; smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak