Gdy zabraknie mi mleka robię te naleśniki. Wychodzą pyszne i miękkie

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeniem zastąpić – i to w sposób, który pozytywnie zaskoczy nawet największych miłośników klasyki.

Mleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśnikówMleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka, po przeczytaniu nagłówka, można pomyśleć, że chodzi o zamianę mleka krowiego na napój migdałowy, owsiany albo kokosowy. Ale nie tym razem. Sekret tkwi w znanym wszystkim składniku, który jednak rzadko pojawia się w przepisach na naleśniki – mowa o śmietance. To właśnie ona nadaje ciastu wyjątkowej delikatności i kremowej konsystencji, a naleśniki dzięki niej są nie tylko miękkie, ale też bardziej elastyczne i odporne na pękanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Co dodaje naleśnikom śmietanka?

Zamiana mleka na śmietankę 30 proc., to niewielka zmiana, która naprawdę robi różnicę. Ciasto z jej dodatkiem ma aksamitną strukturę, szybciej się wiąże i nie wymaga długiego odpoczynku. Po usmażeniu naleśniki są sprężyste, delikatne i nie pękają przy zwijaniu – dzięki temu świetnie sprawdzają się z różnymi nadzieniami: zarówno klasycznym twarożkiem z wanilią, konfiturą czy dżemem, jak i farszem wytrawnym, np. z pieczarkami, szpinakiem czy kurczakiem. Są miękkie, elastyczne i mają delikatnie maślaną nutę, która nadaje całości wyjątkowego charakteru.

Tak przygotowane naleśniki to prawdziwy hit wśród dzieci, które często sięgają po nie chętniej niż po tradycyjne wersje. Warto jednak pamiętać, że przez użycie śmietanki danie jest dość sycące i kaloryczne – nie musi więc gościć na stole codziennie. Raz na jakiś czas, szczególnie w weekend, kiedy mamy ochotę na coś domowego, treściwego i pysznego, taka wersja naleśników będzie idealnym wyborem. To sposób na odświętną odsłonę dobrze znanego klasyka.

Przepis na naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 ml wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli, następnie wbij jajka, wlej śmietankę i stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie, lejące ciasto o konsystencji płynnej śmietany.
  2. Odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię, opcjonalnie natłuść ją cienką warstwą oleju, wlej porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni; smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy