Gdy zabraknie mi mleka robię te naleśniki. Wychodzą pyszne i miękkie
Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeniem zastąpić – i to w sposób, który pozytywnie zaskoczy nawet największych miłośników klasyki.
Na pierwszy rzut oka, po przeczytaniu nagłówka, można pomyśleć, że chodzi o zamianę mleka krowiego na napój migdałowy, owsiany albo kokosowy. Ale nie tym razem. Sekret tkwi w znanym wszystkim składniku, który jednak rzadko pojawia się w przepisach na naleśniki – mowa o śmietance. To właśnie ona nadaje ciastu wyjątkowej delikatności i kremowej konsystencji, a naleśniki dzięki niej są nie tylko miękkie, ale też bardziej elastyczne i odporne na pękanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem
Co dodaje naleśnikom śmietanka?
Zamiana mleka na śmietankę 30 proc., to niewielka zmiana, która naprawdę robi różnicę. Ciasto z jej dodatkiem ma aksamitną strukturę, szybciej się wiąże i nie wymaga długiego odpoczynku. Po usmażeniu naleśniki są sprężyste, delikatne i nie pękają przy zwijaniu – dzięki temu świetnie sprawdzają się z różnymi nadzieniami: zarówno klasycznym twarożkiem z wanilią, konfiturą czy dżemem, jak i farszem wytrawnym, np. z pieczarkami, szpinakiem czy kurczakiem. Są miękkie, elastyczne i mają delikatnie maślaną nutę, która nadaje całości wyjątkowego charakteru.
Tak przygotowane naleśniki to prawdziwy hit wśród dzieci, które często sięgają po nie chętniej niż po tradycyjne wersje. Warto jednak pamiętać, że przez użycie śmietanki danie jest dość sycące i kaloryczne – nie musi więc gościć na stole codziennie. Raz na jakiś czas, szczególnie w weekend, kiedy mamy ochotę na coś domowego, treściwego i pysznego, taka wersja naleśników będzie idealnym wyborem. To sposób na odświętną odsłonę dobrze znanego klasyka.
Przepis na naleśniki bez mleka
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 ml wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli, następnie wbij jajka, wlej śmietankę i stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie, lejące ciasto o konsystencji płynnej śmietany.
- Odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
- Rozgrzej patelnię, opcjonalnie natłuść ją cienką warstwą oleju, wlej porcję ciasta i rozprowadź po całej powierzchni; smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
- Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.