Na obiad zrób naleśniki po szwedzku. Biją na głowę nawet te babcine
Na naleśniki chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stole pojawiają się te po szwedzku, zachwyty są murowane. To słodka rozpusta, która poprawi humor w nieudany dzień.
Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze naleśniki, pannkakor robi się nieco inaczej. Kluczem jest tutaj smażenie — są bardziej wypieczone niż te babcine. Trzeba więc czujnie zerkać, czy nic się nie przypala. Szwedzi stawiają do tego na proste dodatki, które pokocha każdy łasuch. Domowa bita śmietana i konfitura z borówki brusznicy lub truskawek błyskawicznie przeniesie do słodkiego raju. To świetna alternatywa dla klasycznych, babcinych naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea
Szwedzkie naleśniki
Tak jak u nas w niedzielę serwuje się rosół i schabowe, tak w Szwecji w czwartkowe obiady pojawia się zupa grochowa i naleśniki, nazywane pannkakor. Może się wydawać, że to duet co najmniej nietypowy, ale tak naprawdę wszystko tutaj gra koncertowo. Najpierw zjada się zupę, później w formie deseru sięga po naleśniki. W moim domu placki zagościły jednak bez asysty grochówki, często na podwieczorek czy śniadanie w weekendowy, powolny poranek.
Kluczem do ich idealnej tekstury jest często nieco rzadsze ciasto i umiejętność usmażenia ich na tyle cienko, by były niemal przezroczyste, ale jednocześnie nie rozpadały się. Tradycyjnie przygotowywane są z prostych składników: mąki, jajek, mleka (często z dodatkiem wody gazowanej dla lekkości) i szczypty soli oraz cukru.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 3 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- masło lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj.
- Dodaj jajka, roztopione masło, mleko i połącz, aby nie było grudek.
- Wlej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj.
- Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała.
- Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem lub masłem.
- Wylej chochelkę masy, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni patelni.
- Smaż, aż ciasto się zarumieni.
- Przewróć na drugą stronę i podpiekaj, aż naleśnik będzie idealnie wypieczony.
Sercem naleśników szwedzkich jest nadzienie. Najlepiej smakują w towarzystwie lingonsylt, czyli sosu z borówki brusznicy. Do tego własnoręcznie ubita śmietanka z odrobiną cukru pudru i można rozpoczynać pyszną ucztę. Smacznego!