Na obiad zrób naleśniki po szwedzku. Biją na głowę nawet te babcine

Na naleśniki chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stole pojawiają się te po szwedzku, zachwyty są murowane. To słodka rozpusta, która poprawi humor w nieudany dzień.

Naleśniki po szwedzkuNaleśniki po szwedzku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze naleśniki, pannkakor robi się nieco inaczej. Kluczem jest tutaj smażenie — są bardziej wypieczone niż te babcine. Trzeba więc czujnie zerkać, czy nic się nie przypala. Szwedzi stawiają do tego na proste dodatki, które pokocha każdy łasuch. Domowa bita śmietana i konfitura z borówki brusznicy lub truskawek błyskawicznie przeniesie do słodkiego raju. To świetna alternatywa dla klasycznych, babcinych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea

Szwedzkie naleśniki

Tak jak u nas w niedzielę serwuje się rosół i schabowe, tak w Szwecji w czwartkowe obiady pojawia się zupa grochowa i naleśniki, nazywane pannkakor. Może się wydawać, że to duet co najmniej nietypowy, ale tak naprawdę wszystko tutaj gra koncertowo. Najpierw zjada się zupę, później w formie deseru sięga po naleśniki. W moim domu placki zagościły jednak bez asysty grochówki, często na podwieczorek czy śniadanie w weekendowy, powolny poranek.

Szwedzkie naleśniki z bitą śmietaną i sosem owocowym
Szwedzkie naleśniki z bitą śmietaną i sosem owocowym © Pyszności

Kluczem do ich idealnej tekstury jest często nieco rzadsze ciasto i umiejętność usmażenia ich na tyle cienko, by były niemal przezroczyste, ale jednocześnie nie rozpadały się. Tradycyjnie przygotowywane są z prostych składników: mąki, jajek, mleka (często z dodatkiem wody gazowanej dla lekkości) i szczypty soli oraz cukru.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj.
  2. Dodaj jajka, roztopione masło, mleko i połącz, aby nie było grudek.
  3. Wlej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała.
  5. Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem lub masłem.
  6. Wylej chochelkę masy, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni patelni.
  7. Smaż, aż ciasto się zarumieni.
  8. Przewróć na drugą stronę i podpiekaj, aż naleśnik będzie idealnie wypieczony.

Sercem naleśników szwedzkich jest nadzienie. Najlepiej smakują w towarzystwie lingonsylt, czyli sosu z borówki brusznicy. Do tego własnoręcznie ubita śmietanka z odrobiną cukru pudru i można rozpoczynać pyszną ucztę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione