Na obiad zrób naleśniki po szwedzku. Biją na głowę nawet te babcine

Na naleśniki chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stole pojawiają się te po szwedzku, zachwyty są murowane. To słodka rozpusta, która poprawi humor w nieudany dzień.

Naleśniki po szwedzkuNaleśniki po szwedzku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze naleśniki, pannkakor robi się nieco inaczej. Kluczem jest tutaj smażenie — są bardziej wypieczone niż te babcine. Trzeba więc czujnie zerkać, czy nic się nie przypala. Szwedzi stawiają do tego na proste dodatki, które pokocha każdy łasuch. Domowa bita śmietana i konfitura z borówki brusznicy lub truskawek błyskawicznie przeniesie do słodkiego raju. To świetna alternatywa dla klasycznych, babcinych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea

Szwedzkie naleśniki

Tak jak u nas w niedzielę serwuje się rosół i schabowe, tak w Szwecji w czwartkowe obiady pojawia się zupa grochowa i naleśniki, nazywane pannkakor. Może się wydawać, że to duet co najmniej nietypowy, ale tak naprawdę wszystko tutaj gra koncertowo. Najpierw zjada się zupę, później w formie deseru sięga po naleśniki. W moim domu placki zagościły jednak bez asysty grochówki, często na podwieczorek czy śniadanie w weekendowy, powolny poranek.

Szwedzkie naleśniki z bitą śmietaną i sosem owocowym
Szwedzkie naleśniki z bitą śmietaną i sosem owocowym © Pyszności

Kluczem do ich idealnej tekstury jest często nieco rzadsze ciasto i umiejętność usmażenia ich na tyle cienko, by były niemal przezroczyste, ale jednocześnie nie rozpadały się. Tradycyjnie przygotowywane są z prostych składników: mąki, jajek, mleka (często z dodatkiem wody gazowanej dla lekkości) i szczypty soli oraz cukru.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj.
  2. Dodaj jajka, roztopione masło, mleko i połącz, aby nie było grudek.
  3. Wlej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała.
  5. Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem lub masłem.
  6. Wylej chochelkę masy, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni patelni.
  7. Smaż, aż ciasto się zarumieni.
  8. Przewróć na drugą stronę i podpiekaj, aż naleśnik będzie idealnie wypieczony.

Sercem naleśników szwedzkich jest nadzienie. Najlepiej smakują w towarzystwie lingonsylt, czyli sosu z borówki brusznicy. Do tego własnoręcznie ubita śmietanka z odrobiną cukru pudru i można rozpoczynać pyszną ucztę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥