Na obiad zrób naleśniki po szwedzku. Biją na głowę nawet te babcine

Na naleśniki chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stole pojawiają się te po szwedzku, zachwyty są murowane. To słodka rozpusta, która poprawi humor w nieudany dzień.

Naleśniki po szwedzkuNaleśniki po szwedzku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze naleśniki, pannkakor robi się nieco inaczej. Kluczem jest tutaj smażenie — są bardziej wypieczone niż te babcine. Trzeba więc czujnie zerkać, czy nic się nie przypala. Szwedzi stawiają do tego na proste dodatki, które pokocha każdy łasuch. Domowa bita śmietana i konfitura z borówki brusznicy lub truskawek błyskawicznie przeniesie do słodkiego raju. To świetna alternatywa dla klasycznych, babcinych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szwedzkie klopsiki w sosie. Smakują lepiej niż w Ikea

Szwedzkie naleśniki

Tak jak u nas w niedzielę serwuje się rosół i schabowe, tak w Szwecji w czwartkowe obiady pojawia się zupa grochowa i naleśniki, nazywane pannkakor. Może się wydawać, że to duet co najmniej nietypowy, ale tak naprawdę wszystko tutaj gra koncertowo. Najpierw zjada się zupę, później w formie deseru sięga po naleśniki. W moim domu placki zagościły jednak bez asysty grochówki, często na podwieczorek czy śniadanie w weekendowy, powolny poranek.

Szwedzkie naleśniki z bitą śmietaną i sosem owocowym
Szwedzkie naleśniki z bitą śmietaną i sosem owocowym © Pyszności

Kluczem do ich idealnej tekstury jest często nieco rzadsze ciasto i umiejętność usmażenia ich na tyle cienko, by były niemal przezroczyste, ale jednocześnie nie rozpadały się. Tradycyjnie przygotowywane są z prostych składników: mąki, jajek, mleka (często z dodatkiem wody gazowanej dla lekkości) i szczypty soli oraz cukru.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj.
  2. Dodaj jajka, roztopione masło, mleko i połącz, aby nie było grudek.
  3. Wlej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała.
  5. Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem lub masłem.
  6. Wylej chochelkę masy, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni patelni.
  7. Smaż, aż ciasto się zarumieni.
  8. Przewróć na drugą stronę i podpiekaj, aż naleśnik będzie idealnie wypieczony.

Sercem naleśników szwedzkich jest nadzienie. Najlepiej smakują w towarzystwie lingonsylt, czyli sosu z borówki brusznicy. Do tego własnoręcznie ubita śmietanka z odrobiną cukru pudru i można rozpoczynać pyszną ucztę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy