Gdy zobaczysz to nagranie, już nigdy nie sięgniesz po wędlinę. Ohyda!

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez dodatku wędliny. W polskich domach zajmuje ona honorowe miejsce na półce w lodówce, a każdego dnia trafia do tysięcy śniadań. Na jednym z tiktokowych filmów pokazano, jak wygląda produkcja wędlin. Po obejrzeniu tego dwa razy zastanowisz się przed zakupem.

Produkcja wędlin- PysznościProdukcja wędlin- Pyszności
Źródło zdjęć: © Tik Tok
Ewa Malinowska

Na początku umówmy się — nie każdy ma czas i możliwość, aby przygotować samodzielnie wędliny na kanapki w domu, więc kupowanie sklepowych gotowców nie jest niczym zaskakującym. Asortyment szynek, pieczeni i innych mięsnych plastrów jest naprawdę bogaty, a mimo rosnącej popularności diety wegetariańskiej, nic nie przeszkadza branży mięsnej w rozwoju. Zaszkodzić jej mogą jedynie oni sami, produkując słabej jakości wyroby.

Świadomość ludzi na całym świecie rośnie, a dla nieprzekonanych powstają liczne filmiki, które obrazują, jak powstaje kiepskiej jakości produkt. Jeden z filmików na Tik Toku obejrzano ponad 10 milionów razy. Zdecydowanie może dać do myślenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Jak powstaje wędlina?

Mogłoby się wydawać, że w zrobieniu szynki na kanapki nie ma miejsca na zaskoczenia. Ot, wystarczy kawał mięsa, przyprawy, piekarnik lub wędzarnia i krajalnica. Tak dobrze wygląda to jedynie w domowych warunkach lub w dobrych sklepach mięsnych. Niskiej jakości wędlina powstaje w zgoła innych warunkach. Mięso wraz z odpadami zostaje zmielone na gładką masę o dość rzadkiej konsystencji i przełożone do kuwet.

Wędlina w fabryce- Pyszności
Wędlina w fabryce- Pyszności © Tik Tok

Różowa maź ma w sobie mnóstwo konserwantów, fosforanów, azotanów i innych "ulepszaczy", które drastycznie obniżają jakość wyrobu. Zmniejszą jednak koszty produkcji, dzięki czemu ostateczna cena na sklepowej półce jest atrakcyjniejsza niż ta, która widnieje przy dobrej jakości wyrobach. Chociaż pokazana na filmie mielonka w niczym nie przypomina szynki, to po upieczeniu staje się już znajoma.

Słabej jakości wędlina z mielonki- Pyszności
Słabej jakości wędlina z mielonki- Pyszności © Tik Tok

Jak kupić dobrą wędlinę?

Pierwszą i najważniejszą wskazówką jest dokładne czytanie składu. To właśnie on pokaże nam, czy warto wrzucić tę wędlinę do koszyka, czy raczej lepiej zostawić ją na półce w sklepie. Im mniej składników chemicznych i konserwantów, tym lepiej. Wędliny powinny zawierać prawdziwe mięso jako główny składnik.

Dobrej jakości wędlina powinna mieć naturalny, zdrowy kolor mięsa. Unikaj wędlin o intensywnych lub sztucznych kolorach. Wybieraj lokalne sklepy mięsne, gdzie znajdziesz szynki od sprawdzonych dostawców, dla których jednym z filarów biznesu jest sprzedaż produktów o wysokiej jakości. Może i są droższe, jednak przy tym o niebo lepsze dla naszego organizmu. Bardzo tanie wędliny mogą być podejrzane pod względem jakości. Pamiętaj, że dobra jakość mięsa ma swoją cenę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯