Gdzie wyrzucasz folię aluminiową? To ma duże znaczenie, a łatwo o błąd
Folię aluminiową z pewnością znajdziemy w każdej kuchni. Wykorzystujemy ją do przechowywania żywności, pieczenia, a także grillowania. Jest uniwersalna, praktyczna i stosunkowo tania. Zużywamy jej całkiem dużo, dlatego warto wiedzieć, jak ją odpowiednio segregować.
Często piszemy o tym, jak ważna jest prawidłowa segregacja. Jest to też szczególnie istotne w przypadku folii aluminiowej. Aluminium należy do produktów, które są wprost idealne do recyklingu. Podczas jego przetwarzanie zużywa się znacznie mniej energii niż przy produkcji nowego. Dlatego właściwa segregacja folii aluminiowej ma duży wpływ na środowisko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? To zależy
Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, gdzie wyrzucać folię aluminiową. Trzeba to po prostu dobrze ocenić samodzielnie. Jeśli jest praktycznie czysta lub ma tylko niewielkie zabrudzenia, jej miejsce jest w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne. Tam trafiają materiały nadające się do recyklingu. Folię warto zgnieść w większą kulę, co jeszcze ułatwi ten proces.
Kiedy folia była używana na przykład do pieczenia i jest zabrudzona tłuszczem czy przypaleniami, sytuacja wygląda inaczej. Taka folia najpewniej zanieczyści inne surowce i utrudni ich przetworzenie. Powinno się ją wyrzucać do odpadów zmieszanych.
Kiedy trzeba uważać na folię aluminiową?
Folia aluminiowa jest ogólnie bezpieczna, ale w niektórych sytuacjach lepiej zachować ostrożność lub użyć innych produktów, na przykład papieru pergaminowego czy szklanych pojemników. O jakich zagrożeniach mowa? Kiedy należy szczególnie uważać?
- Podczas pieczenia. Wysoka temperatura może sprawiać, że aluminium przeniknie do żywności.
- Nie nadaje się do wszystkich produktów. Chodzi zwłaszcza o te kwaśne, na przykład owoce cytrusowe, pomidory czy ocet, bo przyspieszają proces korozji aluminium, co zwiększa ryzyko przenikania metalu do żywności.
- Długi czas kontaktu. Im dłużej żywność pozostaje w kontakcie z folią aluminiową, tym większe ryzyko przenikania aluminium.
- Potrawy tłuste. Tłuszcz może reagować z aluminium, tworząc szkodliwe związki.