Gdzie wyrzucasz folię aluminiową? To ma duże znaczenie, a łatwo o błąd

Folię aluminiową z pewnością znajdziemy w każdej kuchni. Wykorzystujemy ją do przechowywania żywności, pieczenia, a także grillowania. Jest uniwersalna, praktyczna i stosunkowo tania. Zużywamy jej całkiem dużo, dlatego warto wiedzieć, jak ją odpowiednio segregować.

Gdzie wyrzucać zużytą folię aluminiową? WyjaśniamyGdzie wyrzucać zużytą folię aluminiową? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Honki_Kumanyan
Dorota Gepert

Często piszemy o tym, jak ważna jest prawidłowa segregacja. Jest to też szczególnie istotne w przypadku folii aluminiowej. Aluminium należy do produktów, które są wprost idealne do recyklingu. Podczas jego przetwarzanie zużywa się znacznie mniej energii niż przy produkcji nowego. Dlatego właściwa segregacja folii aluminiowej ma duży wpływ na środowisko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Gdzie wyrzucić folię aluminiową? To zależy

Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, gdzie wyrzucać folię aluminiową. Trzeba to po prostu dobrze ocenić samodzielnie. Jeśli jest praktycznie czysta lub ma tylko niewielkie zabrudzenia, jej miejsce jest w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne. Tam trafiają materiały nadające się do recyklingu. Folię warto zgnieść w większą kulę, co jeszcze ułatwi ten proces.

Kiedy folia była używana na przykład do pieczenia i jest zabrudzona tłuszczem czy przypaleniami, sytuacja wygląda inaczej. Taka folia najpewniej zanieczyści inne surowce i utrudni ich przetworzenie. Powinno się ją wyrzucać do odpadów zmieszanych.

Kiedy trzeba uważać na folię aluminiową?

Folia aluminiowa jest ogólnie bezpieczna, ale w niektórych sytuacjach lepiej zachować ostrożność lub użyć innych produktów, na przykład papieru pergaminowego czy szklanych pojemników. O jakich zagrożeniach mowa? Kiedy należy szczególnie uważać?

  1. Podczas pieczenia. Wysoka temperatura może sprawiać, że aluminium przeniknie do żywności.
  2. Nie nadaje się do wszystkich produktów. Chodzi zwłaszcza o te kwaśne, na przykład owoce cytrusowe, pomidory czy ocet, bo przyspieszają proces korozji aluminium, co zwiększa ryzyko przenikania metalu do żywności.
  3. Długi czas kontaktu. Im dłużej żywność pozostaje w kontakcie z folią aluminiową, tym większe ryzyko przenikania aluminium.
  4. Potrawy tłuste. Tłuszcz może reagować z aluminium, tworząc szkodliwe związki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości