Gdzie wyrzucasz folię aluminiową? To ma duże znaczenie, a łatwo o błąd

Folię aluminiową z pewnością znajdziemy w każdej kuchni. Wykorzystujemy ją do przechowywania żywności, pieczenia, a także grillowania. Jest uniwersalna, praktyczna i stosunkowo tania. Zużywamy jej całkiem dużo, dlatego warto wiedzieć, jak ją odpowiednio segregować.

Gdzie wyrzucać zużytą folię aluminiową? WyjaśniamyGdzie wyrzucać zużytą folię aluminiową? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Honki_Kumanyan
Dorota Gepert

Często piszemy o tym, jak ważna jest prawidłowa segregacja. Jest to też szczególnie istotne w przypadku folii aluminiowej. Aluminium należy do produktów, które są wprost idealne do recyklingu. Podczas jego przetwarzanie zużywa się znacznie mniej energii niż przy produkcji nowego. Dlatego właściwa segregacja folii aluminiowej ma duży wpływ na środowisko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Gdzie wyrzucić folię aluminiową? To zależy

Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, gdzie wyrzucać folię aluminiową. Trzeba to po prostu dobrze ocenić samodzielnie. Jeśli jest praktycznie czysta lub ma tylko niewielkie zabrudzenia, jej miejsce jest w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne. Tam trafiają materiały nadające się do recyklingu. Folię warto zgnieść w większą kulę, co jeszcze ułatwi ten proces.

Kiedy folia była używana na przykład do pieczenia i jest zabrudzona tłuszczem czy przypaleniami, sytuacja wygląda inaczej. Taka folia najpewniej zanieczyści inne surowce i utrudni ich przetworzenie. Powinno się ją wyrzucać do odpadów zmieszanych.

Kiedy trzeba uważać na folię aluminiową?

Folia aluminiowa jest ogólnie bezpieczna, ale w niektórych sytuacjach lepiej zachować ostrożność lub użyć innych produktów, na przykład papieru pergaminowego czy szklanych pojemników. O jakich zagrożeniach mowa? Kiedy należy szczególnie uważać?

  1. Podczas pieczenia. Wysoka temperatura może sprawiać, że aluminium przeniknie do żywności.
  2. Nie nadaje się do wszystkich produktów. Chodzi zwłaszcza o te kwaśne, na przykład owoce cytrusowe, pomidory czy ocet, bo przyspieszają proces korozji aluminium, co zwiększa ryzyko przenikania metalu do żywności.
  3. Długi czas kontaktu. Im dłużej żywność pozostaje w kontakcie z folią aluminiową, tym większe ryzyko przenikania aluminium.
  4. Potrawy tłuste. Tłuszcz może reagować z aluminium, tworząc szkodliwe związki.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇