WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd

W kuchni używamy jej niemal codziennie — do pieczenia, pakowania kanapek czy przechowywania resztek. Folia aluminiowa to jedno z tych "niepozornych" opakowań, które po zużyciu bez namysłu trafiają do śmieci. Ale… do których? Czy wrzucamy ją do metalu? Do zmieszanych? A może powinna trafić do recyklingu? Okazuje się, że wielu z nas robi to źle.

Gdzie wyrzucić folię aluminiową?Gdzie wyrzucić folię aluminiową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Używamy jej niemal codziennie: do pieczenia ryby, owijania kanapek, przykrywania zapiekanek. Folia aluminiowa to jeden z najbardziej uniwersalnych pomocników w każdej kuchni. Jest lekka, odporna na wysoką temperaturę, wygodna. Ale gdy kończy swoje zadanie i trafia do śmieci… zaczynają się schody. Bo choć wygląda niepozornie, większość z nas nie ma pojęcia, do którego pojemnika ją wrzucić. A błąd na tym etapie może mieć spore konsekwencje – i dla środowiska, i dla systemu recyklingu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft

Czym jest folia aluminiowa i czy nadaje się do recyklingu?

Folia aluminiowa to cienka warstwa czystego aluminium, którą otrzymuje się przez wielokrotne walcowanie metalu aż do uzyskania mikroskopijnej grubości — zwykle poniżej 0,2 mm. Mimo swojej delikatności jest wyjątkowo wytrzymała, odporna na działanie temperatury, światła, wilgoci i bakterii, dlatego tak chętnie stosujemy ją w kuchni do pakowania żywności czy pieczenia.

Folia aluminiowa, jak sama nazwa wskazuje zrobiona jest z aluminium. To surowiec, który można w 100% przetwarzać. I to praktycznie w nieskończoność, bez utraty jego właściwości. Dzięki temu recykling folii aluminiowej ma ogromne znaczenie dla środowiska: produkcja nowego aluminium z odzyskanego materiału wymaga aż o 95% mniej energii niż pozyskiwanie go z rud boksytu. Niestety, warunkiem skutecznego recyklingu jest czystość materiału — zabrudzona tłuszczem lub jedzeniem folia nie nadaje się do ponownego przetworzenia.

Gdzie wyrzucać czystą folię aluminiową?

Czysta folia aluminiowa powinna trafić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne — to ta sama frakcja, do której wrzucamy m.in. puszki po napojach, konserwach, kapsle, zakrętki czy aluminiowe tacki. Choć bywa to mylące (bo folia jest cienka i przypomina czasem zwykłą "spożywczą"), aluminium to metal, a jego miejsce w segregacji jest jasno określone.

Dlaczego czystość jest kluczowa?

Ponieważ resztki jedzenia, tłuszczu, sosów czy przypalona skórka uniemożliwiają prawidłowy proces recyklingu. Zanieczyszczony materiał trafia do odpadów zmieszanych lub zanieczyszcza całą partię surowców wtórnych, co sprawia, że zamiast odzysku — wszystko ląduje na wysypisku.

Dlatego:

  • jeśli folia jest czysta – wrzucamy ją do żółtego pojemnika (metale i tworzywa),
  • jeśli folia jest tłusta, przypalona lub oblepiona jedzeniem – wyrzucamy ją do odpadów zmieszanych.


A co z zabrudzoną folią aluminiową? Najczęstsze błędy w segregacji

Folia aluminiowa, która była używana do pieczenia, grillowania lub przechowywania tłustych potraw, nie nadaje się już do recyklingu. Nawet jeśli wydaje się "w miarę czysta", niewidoczna warstwa tłuszczu czy resztki jedzenia mogą zanieczyścić cały strumień surowców wtórnych, trafiających do sortowni.

Co więc robić z zabrudzoną folią?

Wyrzucamy ją do odpadów zmieszanych (czarny pojemnik). Nie wkładamy jej do żółtego kosza, nawet jeśli zawiera tylko niewielkie ślady jedzenia.

Najczęstsze błędy

  • Mylenie folii aluminiowej z folią spożywczą – ta druga to tworzywo sztuczne i zwykle nie nadaje się do recyklingu.
  • Wrzucanie brudnej folii do metali i tworzyw – mimo że jest aluminiowa, zanieczyszczenia ją dyskwalifikują.
  • Zgniatanie w kulkę wielkości groszku – bardzo małe odpady mogą "prześlizgnąć się" przez sito w sortowni i nie trafić do przetworzenia.

Jeśli chcesz, możesz szybko przetrzeć folię z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem — ale nie przesadzaj. Jeśli czyszczenie zajmuje więcej niż chwilę, lepiej wyrzuć ją do zmieszanych. Czasem "ekologiczne" podejście bywa nieekonomiczne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne