Genialne placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Robią się niemal same w minutę

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas! Jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis, który sprawdzi się w twojej kuchni. placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków to cudowna odmiana! Wystarczy tylko blender. Oto nasz przepis. 

Obrazek
Paulina

Ścieranie na tarce ziemniaków, nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Zazwyczaj to właśnie ta czynność nas zniechęca do przygotowania tego dania. Za to placki z blendera, nie są już tak pracochłonne. Oto nasz sprawdzony przepis.

Placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • mąka pełnoziarnista (ok 3/4 kg)
  • olej rzepakowy (ok 0,5 l)
  • sól
Obrazek

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

Do przygotowania tych placków użyj młodych ziemniaków, nie obieraj ich tylko pokrój w drobną kostkę. Przy użyciu blendera kielichowego zmiksuj ziemniaki na płynną masę. Wcześniej podziel ziemniaki na kilka porcji i miksuj partiami. Do tak przygotowanej masy dodaj przyprawy oraz mąkę pełnoziarnistą. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię nagrzej z kilkoma łyżkami olej. Jaki olej najlepiej wybrać? - Poniżej znajdziesz kilka wskazówek. Następnie łyżką nabieraj porcje ciasta i rozsmaruj na patelni, formując placka.

Tak przygotowane placki możesz podawać w różnych wersjach. Najbardziej tradycyjna jest serwowanie placków z kwaśną śmietaną. Oprócz tego sprawdzi się do podania łosoś i koperek oraz sól. Jednak możemy je serwować również z mięsnym gulaszem.

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

Delikatne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio usmażone. Bardzo duże znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Najlepiej zdecydować się na olej rzepakowy. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Tak usmażone będą chrupiące i delikatne w środku, a na tym nam zależy.

Jeśli chcesz zrobić placki w zdrowszej wersji, skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym. Na naszym kanale YouTube przedstawiamy jak zrobić je krok po kroku. Są naprawdę proste w przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥