Genialne placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Robią się niemal same w minutę

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas! Jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis, który sprawdzi się w twojej kuchni. placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków to cudowna odmiana! Wystarczy tylko blender. Oto nasz przepis. 

Obrazek
Paulina

Ścieranie na tarce ziemniaków, nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Zazwyczaj to właśnie ta czynność nas zniechęca do przygotowania tego dania. Za to placki z blendera, nie są już tak pracochłonne. Oto nasz sprawdzony przepis.

Placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • mąka pełnoziarnista (ok 3/4 kg)
  • olej rzepakowy (ok 0,5 l)
  • sól
Obrazek

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

Do przygotowania tych placków użyj młodych ziemniaków, nie obieraj ich tylko pokrój w drobną kostkę. Przy użyciu blendera kielichowego zmiksuj ziemniaki na płynną masę. Wcześniej podziel ziemniaki na kilka porcji i miksuj partiami. Do tak przygotowanej masy dodaj przyprawy oraz mąkę pełnoziarnistą. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię nagrzej z kilkoma łyżkami olej. Jaki olej najlepiej wybrać? - Poniżej znajdziesz kilka wskazówek. Następnie łyżką nabieraj porcje ciasta i rozsmaruj na patelni, formując placka.

Tak przygotowane placki możesz podawać w różnych wersjach. Najbardziej tradycyjna jest serwowanie placków z kwaśną śmietaną. Oprócz tego sprawdzi się do podania łosoś i koperek oraz sól. Jednak możemy je serwować również z mięsnym gulaszem.

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

Delikatne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio usmażone. Bardzo duże znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Najlepiej zdecydować się na olej rzepakowy. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Tak usmażone będą chrupiące i delikatne w środku, a na tym nam zależy.

Jeśli chcesz zrobić placki w zdrowszej wersji, skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym. Na naszym kanale YouTube przedstawiamy jak zrobić je krok po kroku. Są naprawdę proste w przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć