Genialne placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków. Robią się niemal same w minutę

Bardzo chrupiące placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas! Jakich składniki użyć i jak smażyć, żeby wyszły najlepsze? Oto przepis, który sprawdzi się w twojej kuchni. placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków to cudowna odmiana! Wystarczy tylko blender. Oto nasz przepis. 

Obrazek
Paulina

Ścieranie na tarce ziemniaków, nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Zazwyczaj to właśnie ta czynność nas zniechęca do przygotowania tego dania. Za to placki z blendera, nie są już tak pracochłonne. Oto nasz sprawdzony przepis.

Placki ziemniaczane bez obierania i tarcia ziemniaków

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • mąka pełnoziarnista (ok 3/4 kg)
  • olej rzepakowy (ok 0,5 l)
  • sól
Obrazek

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

Do przygotowania tych placków użyj młodych ziemniaków, nie obieraj ich tylko pokrój w drobną kostkę. Przy użyciu blendera kielichowego zmiksuj ziemniaki na płynną masę. Wcześniej podziel ziemniaki na kilka porcji i miksuj partiami. Do tak przygotowanej masy dodaj przyprawy oraz mąkę pełnoziarnistą. Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię nagrzej z kilkoma łyżkami olej. Jaki olej najlepiej wybrać? - Poniżej znajdziesz kilka wskazówek. Następnie łyżką nabieraj porcje ciasta i rozsmaruj na patelni, formując placka.

Tak przygotowane placki możesz podawać w różnych wersjach. Najbardziej tradycyjna jest serwowanie placków z kwaśną śmietaną. Oprócz tego sprawdzi się do podania łosoś i koperek oraz sól. Jednak możemy je serwować również z mięsnym gulaszem.

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

Delikatne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio usmażone. Bardzo duże znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Najlepiej zdecydować się na olej rzepakowy. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Tak usmażone będą chrupiące i delikatne w środku, a na tym nam zależy.

Jeśli chcesz zrobić placki w zdrowszej wersji, skorzystaj z naszego przepisu na placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym. Na naszym kanale YouTube przedstawiamy jak zrobić je krok po kroku. Są naprawdę proste w przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek