Kategorie Dania

Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym

Dziś postawiliśmy na rodzime smaki – placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym. To połączenie jest to prostu strzałem w 10!

Autorką przepisu jest Ewelina Tomasik, która wzięła udział w naszym konkursie. Ty również możesz jeszcze wziąć w nim udział. Szczegółów szukaj tutaj.

Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj łopatkę wieprzową. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku, imbirem, curry oraz tymiankiem.
    Do rondelka wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj łopatkę wieprzową. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku, imbirem, curry oraz tymiankiem.
  2. Do garnka dolej odrobinę wody i duś wszystkie składniki pod przykryciem przez godzinę.
    Do garnka dolej odrobinę wody i duś wszystkie składniki pod przykryciem przez godzinę.
  3. Następnie dodaj podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Duś przez 20 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj kwaśną śmietanę.
    Następnie dodaj podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Duś przez 20 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj kwaśną śmietanę.
  4. Starte ziemniaki przesyp do miski. Dodaj do nich cebulę, przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż placki ziemniaczane.
    Starte ziemniaki przesyp do miski. Dodaj do nich cebulę, przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż placki ziemniaczane.
  5. Każdy placek nafaszeruj pysznym gulaszem i posyp koperkiem. Smacznego!
    Każdy placek nafaszeruj pysznym gulaszem i posyp koperkiem. Smacznego!
206705