Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym

Dziś postawiliśmy na rodzime smaki – placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym. To połączenie jest to prostu strzałem w 10!
Autorką przepisu jest Ewelina Tomasik, która wzięła udział w naszym konkursie. Ty również możesz jeszcze wziąć w nim udział. Szczegółów szukaj tutaj.
Składniki:
Porcje- 1,5 szt. cebula posiekana
- 2 ząbki czosnek
- 400 g łopatka wieprzowa
- 1 szczypta sól
- 2 szczypty pieprz
- 1 szczypta papryka w proszku
- 1 szczypta imbir
- 1 szczypta curry
- 1 szczypta tymianek
- 1/4 szkl. woda
- 7 szt. ziemniaki
- 2 szt. jaja
- 1 szczypta majeranek
- 4 łyżki mąka
- 500 g pieczarki
- 1/2 szt. papryka czerwona
- 1 łyżeczka przecier pomidorowy
- mąka z wodą
- 1 łyżka kwaśna śmietana
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj łopatkę wieprzową. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku, imbirem, curry oraz tymiankiem.
- Do garnka dolej odrobinę wody i duś wszystkie składniki pod przykryciem przez godzinę.
- Następnie dodaj podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Duś przez 20 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj kwaśną śmietanę.
- Starte ziemniaki przesyp do miski. Dodaj do nich cebulę, przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż placki ziemniaczane.
- Każdy placek nafaszeruj pysznym gulaszem i posyp koperkiem. Smacznego!
Komentarze