Genialny biszkopt bez pieczenia. Zawsze wychodzi smaczny i puszysty

Przygotowanie biszkoptu nie jest najłatwiejszą sztuką, jednak zdecydowanie warto się jej nauczyć. Prezentujemy sposób na biszkopt bez pieczenia dla tych najbardziej opornych. Gwarantujemy, że zawsze wychodzi smaczny i puszty. To najłatwiejszy z najłatwiejszych przepisów. Na pewno cię zaskoczy. 

Jak zrobić idealny biszkopt? Fot. AdobeStockJak zrobić idealny biszkopt? Fot. AdobeStock

Dla wielu osób przygotowanie biszkoptu jest sztuką nieosiągalną. Z tym przepisem jednak zawsze wychodzi. Nie musimy martwić się o to, że nie wyrośnie odpowiednio lub stanie się typowym "gniotem". Zapisz tę recepturę, bo z nią wyjdzie na pewno i będzie doskonałą bazą do różnych deserów.

Przepis na biszkopt bez pieczenia. Zadbaj o to, by odwzorować proporcje i sposób przygotowania idealnie

Biszkopt bez pieczenia - przepis na taką bazę do ciasta brzmi jak marzenie. Wbrew wszelkim obawom będzie bardzo dobrze wyrośnięte, pachnące, a co najlepsze - obłędnie pyszne.

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 130 g cukru pudru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża szczypta soli,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić idealny biszkopt? Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku

Sposób przygotowania:

           
  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni. Następnie czekamy, aż wystygnie.
  2. Wbijamy jajka do miski, a następnie dodajemy cukier puder - cały czas miksując ciasto.
  3. Wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól i miksujemy.
  4. Gdy masa będzie gładka, do miski dodajemy wanilię i zimne masło.
  5. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  6. Warto stuknąć formą o blat, dzięki czemu pozbędziemy się bąbelków powietrza.
  7. Następny krok to usytuowanie naczynia na dnie głębszej patelni na obręczy. Nie zapominamy też o wlaniu oleju.
  8. Przykrywamy całość pokrywką i podgrzewamy przez około 50 minut.
  9. Po tym czasie biszkopt jest gotowy. Możemy użyć go w dalszym przygotowywaniu tortów czy ciast.

Ten przepis na biszkopt jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią upiec idealnego biszkoptu. Ten przepis sprawia, że zyskujemy biszkopt miękki, puszysty, ale i taki, który się nie łamie.

Obrazek
Jak zrobić biszkopt? Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯