PrzepisGenialny biszkopt bez pieczenia. Zawsze wychodzi smaczny i puszysty

Genialny biszkopt bez pieczenia. Zawsze wychodzi smaczny i puszysty

Jak zrobić idealny biszkopt? Fot. AdobeStock
Jak zrobić idealny biszkopt? Fot. AdobeStock

01.08.2023 11:30, aktual.: 26.09.2023 11:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowanie biszkoptu nie jest najłatwiejszą sztuką, jednak zdecydowanie warto się jej nauczyć. Prezentujemy sposób na biszkopt bez pieczenia dla tych najbardziej opornych. Gwarantujemy, że zawsze wychodzi smaczny i puszty. To najłatwiejszy z najłatwiejszych przepisów. Na pewno cię zaskoczy. 

Dla wielu osób przygotowanie biszkoptu jest sztuką nieosiągalną. Z tym przepisem jednak zawsze wychodzi. Nie musimy martwić się o to, że nie wyrośnie odpowiednio lub stanie się typowym "gniotem". Zapisz tę recepturę, bo z nią wyjdzie na pewno i będzie doskonałą bazą do różnych deserów.

Przepis na biszkopt bez pieczenia. Zadbaj o to, by odwzorować proporcje i sposób przygotowania idealnie

Biszkopt bez pieczenia - przepis na taką bazę do ciasta brzmi jak marzenie. Wbrew wszelkim obawom będzie bardzo dobrze wyrośnięte, pachnące, a co najlepsze - obłędnie pyszne.

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 130 g cukru pudru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża szczypta soli,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić idealny biszkopt? Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku

Sposób przygotowania:

           
  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni. Następnie czekamy, aż wystygnie.
  2. Wbijamy jajka do miski, a następnie dodajemy cukier puder - cały czas miksując ciasto.
  3. Wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól i miksujemy.
  4. Gdy masa będzie gładka, do miski dodajemy wanilię i zimne masło.
  5. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  6. Warto stuknąć formą o blat, dzięki czemu pozbędziemy się bąbelków powietrza.
  7. Następny krok to usytuowanie naczynia na dnie głębszej patelni na obręczy. Nie zapominamy też o wlaniu oleju.
  8. Przykrywamy całość pokrywką i podgrzewamy przez około 50 minut.
  9. Po tym czasie biszkopt jest gotowy. Możemy użyć go w dalszym przygotowywaniu tortów czy ciast.

Ten przepis na biszkopt jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią upiec idealnego biszkoptu. Ten przepis sprawia, że zyskujemy biszkopt miękki, puszysty, ale i taki, który się nie łamie.

Jak zrobić biszkopt? Fot. Pixabay
Jak zrobić biszkopt? Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także