PrzepisGenialny biszkopt bez pieczenia. Zawsze wychodzi smaczny i puszysty

Genialny biszkopt bez pieczenia. Zawsze wychodzi smaczny i puszysty

Jak zrobić idealny biszkopt? Fot. AdobeStock
Jak zrobić idealny biszkopt? Fot. AdobeStock
01.08.2023 11:30, aktualizacja: 26.09.2023 11:43

Przygotowanie biszkoptu nie jest najłatwiejszą sztuką, jednak zdecydowanie warto się jej nauczyć. Prezentujemy sposób na biszkopt bez pieczenia dla tych najbardziej opornych. Gwarantujemy, że zawsze wychodzi smaczny i puszty. To najłatwiejszy z najłatwiejszych przepisów. Na pewno cię zaskoczy. 

Dla wielu osób przygotowanie biszkoptu jest sztuką nieosiągalną. Z tym przepisem jednak zawsze wychodzi. Nie musimy martwić się o to, że nie wyrośnie odpowiednio lub stanie się typowym "gniotem". Zapisz tę recepturę, bo z nią wyjdzie na pewno i będzie doskonałą bazą do różnych deserów.

Przepis na biszkopt bez pieczenia. Zadbaj o to, by odwzorować proporcje i sposób przygotowania idealnie

Biszkopt bez pieczenia - przepis na taką bazę do ciasta brzmi jak marzenie. Wbrew wszelkim obawom będzie bardzo dobrze wyrośnięte, pachnące, a co najlepsze - obłędnie pyszne.

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 130 g cukru pudru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża szczypta soli,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić idealny biszkopt? Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku

Sposób przygotowania:

           
  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni. Następnie czekamy, aż wystygnie.
  2. Wbijamy jajka do miski, a następnie dodajemy cukier puder - cały czas miksując ciasto.
  3. Wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól i miksujemy.
  4. Gdy masa będzie gładka, do miski dodajemy wanilię i zimne masło.
  5. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  6. Warto stuknąć formą o blat, dzięki czemu pozbędziemy się bąbelków powietrza.
  7. Następny krok to usytuowanie naczynia na dnie głębszej patelni na obręczy. Nie zapominamy też o wlaniu oleju.
  8. Przykrywamy całość pokrywką i podgrzewamy przez około 50 minut.
  9. Po tym czasie biszkopt jest gotowy. Możemy użyć go w dalszym przygotowywaniu tortów czy ciast.

Ten przepis na biszkopt jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią upiec idealnego biszkoptu. Ten przepis sprawia, że zyskujemy biszkopt miękki, puszysty, ale i taki, który się nie łamie.

Jak zrobić biszkopt? Fot. Pixabay
Jak zrobić biszkopt? Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także