Gęstą, sycąca i nie wzdyma jak fasolowa. Ta zupa to mój hit jesieni

W chłodne dni najlepiej sprawdzają się dania, które są sycące i rozgrzewające. Nic więc dziwnego, że jesienią na popularności zyskują przede wszystkim zupy. Oprócz grochówki i fasolowej, gotuję chowder. Składniki i konsystencja dosłownie rozbudzają kubki smakowe.

Chowder z kukurydzy z dodatkiem chrupiącego boczkuChowder z kukurydzy z dodatkiem chrupiącego boczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | haseeb
Magdalena Pomorska

Chowder, czyli  gęstą zupa, ma obecnie kilka wariantów smakowych. Pierwotnie przygotowywana w kulturze anglosaskiej na bazie owoców morza z dodatkiem ziemniaków. Obecnie część osób robi ją z dodatkiem mięsa np. boczku, inni na nadal bazie ryby - przede wszystkim łososia. Jedno jest pewne - musi mieć odpowiednią konsystencję. Druga zasada to dodatek mleka. Sprawia, że zupa jest kremowa i bardzo smaczna. Niekiedy używana jest też śmietana.

Chrupiący boczek jako dodatek

W wersji kukurydzianej świetnym dodatkiem będzie boczek. Dostępne w sklepach cienkie plasterki boczku wystarczy na chwilę rzucić na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką lub włożyć do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do uzyskania chrupiący pasków sprawdzi się też airfryer. Gotowy boczek można pokroić lub pokruszyć na mniejsze kawałki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Przepis na chowder z kukurydzy z boczkiem

Gęsta zupa, aż "łyżka staje" to właśnie zasługa ziemniaków i kukurydzy, które w trakcie gotowania rozmiękną. Dodatkowo przed dodaniem mleka, można zaciągnąć zupę niewielką ilością mąki.

Składniki:

  • 6 plastrów boczku,
  • 1 por - biała część,
  • 200 g ziemniaków,
  • 500 g kukurydzy,
  • 400 ml bulionu z kurczaka,
  • 350 ml mleka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,  
  • 1 liść laurowy,
  • pieprz mielony i sól do smaku,
  • natka pietruszki.

 Przygotowanie:

  1. Pora przekrój wzdłuż, umyj, osusz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło, przesmaż cebulę, a po chwili dodaj pora i ziemniaki. Mieszaj, aby nie przywarło do dna.
  4. Zalej po chwili wszystko bulionem. Dodaj kukurydzy i liść laurowy.
  5. Gotuj ok. 20 minut  na koniec wlej mleko, gotuj jeszcze 3 minuty.
  6. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem.
  7. Chowder podawaj z boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie możesz też dodać porcję ok. 100 g sera cheddar.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem