PrzepisObiadGęstą, sycąca i nie wzdyma jak fasolowa. Ta zupa to mój hit jesieni

Gęstą, sycąca i nie wzdyma jak fasolowa. Ta zupa to mój hit jesieni

Chowder z kukurydzy z dodatkiem chrupiącego boczku
Chowder z kukurydzy z dodatkiem chrupiącego boczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | haseeb
Magdalena Pomorska

04.10.2024 02:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W chłodne dni najlepiej sprawdzają się dania, które są sycące i rozgrzewające. Nic więc dziwnego, że jesienią na popularności zyskują przede wszystkim zupy. Oprócz grochówki i fasolowej, gotuję chowder. Składniki i konsystencja dosłownie rozbudzają kubki smakowe.

Chowder, czyli  gęstą zupa, ma obecnie kilka wariantów smakowych. Pierwotnie przygotowywana w kulturze anglosaskiej na bazie owoców morza z dodatkiem ziemniaków. Obecnie część osób robi ją z dodatkiem mięsa np. boczku, inni na nadal bazie ryby - przede wszystkim łososia. Jedno jest pewne - musi mieć odpowiednią konsystencję. Druga zasada to dodatek mleka. Sprawia, że zupa jest kremowa i bardzo smaczna. Niekiedy używana jest też śmietana.

Chrupiący boczek jako dodatek

W wersji kukurydzianej świetnym dodatkiem będzie boczek. Dostępne w sklepach cienkie plasterki boczku wystarczy na chwilę rzucić na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką lub włożyć do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do uzyskania chrupiący pasków sprawdzi się też airfryer. Gotowy boczek można pokroić lub pokruszyć na mniejsze kawałki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na chowder z kukurydzy z boczkiem

Gęsta zupa, aż "łyżka staje" to właśnie zasługa ziemniaków i kukurydzy, które w trakcie gotowania rozmiękną. Dodatkowo przed dodaniem mleka, można zaciągnąć zupę niewielką ilością mąki.

Składniki:

  • 6 plastrów boczku,
  • 1 por - biała część,
  • 200 g ziemniaków,
  • 500 g kukurydzy,
  • 400 ml bulionu z kurczaka,
  • 350 ml mleka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,  
  • 1 liść laurowy,
  • pieprz mielony i sól do smaku,
  • natka pietruszki.

 Przygotowanie:

  1. Pora przekrój wzdłuż, umyj, osusz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło, przesmaż cebulę, a po chwili dodaj pora i ziemniaki. Mieszaj, aby nie przywarło do dna.
  4. Zalej po chwili wszystko bulionem. Dodaj kukurydzy i liść laurowy.
  5. Gotuj ok. 20 minut  na koniec wlej mleko, gotuj jeszcze 3 minuty.
  6. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem.
  7. Chowder podawaj z boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie możesz też dodać porcję ok. 100 g sera cheddar.
zupakuchnia amerykańskaobiad