Gnocchi z pesto rosso i białą kiełbasą
Genialne gnocchi z pesto rosso połączyliśmy z białą kiełbasą oraz wytrawnym winem. Na koniec uzyskaliśmy genialną kombinację smakową, której nie sposób odmówić. Po prostu palce lizać!
20.11.2021 | aktual.: 23.11.2021 10:30
Dziś pod raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Razem, w prosty i szybki sposób, przygotujemy fenomenalną ucztę dla podniebienia i to zaledwie z kilku składników. Trudno Ci w to uwierzyć? Już za moment sama się o tym przekonasz! Gwarantujemy, że jeszcze dziś pójdziesz na zakupy spożywcze i od razu zabierzesz się do gotowania. I jeszcze jedna, bardzo ważna informacja na koniec. Pyszne gnocchi z pesto rosso i białą kiełbasą to sprawdzony pomysł zarówno na obiad w środku tygodnia, jak i niedzielny posiłek z teściami.
Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaliśmy makaron gnocchi oraz pesto rosso marki Barilla.
Składniki
- 400 g makaronu gnocchi marki BARILLA
- 150 g białej kiełbasy (parzonej)
- 1/2 cebuli
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 200 ml śmietanki 12%
- 200 g pesto rosso marki BARILLA
- 1 łyżka soli
Przygotowanie makaronu
Bazą naszego dzisiejszego przepisu jest makaron, dlatego pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania gnocchi.
Do wrzącej wody wsyp łyżkę soli. Następnie dodaj makaron i gotuj go przez 11 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki.
Po 11 minutach odcedź makaron ugotowany w sposób al dente. Następnie odstaw go na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Mieszanka z patelni
Teraz przygotuj na patelni mieszankę z białą kiełbasą.
Zacznij od pokrojenia na mniejsze kawałki wędliny, cebuli oraz świeżych liści bazylii. Następnie ustaw na palniku patelnię, po czym przenieś do niej białą kiełbasę, cebulę i bazylię. Po chwili dodaj do patelni również białe wino wytrawne. Dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.
To jednak nie koniec pracy nad naszym miksem z patelni. Teraz dodaj do składników małymi partiami śmietankę. Kiedy powstała mieszanka zacznie wrzeć, dodaj ostatni składnik, a mianowicie pesto rosso.
Ponownie przemieszaj zawartość patelni przy pomocy kuchennej łyżki, aby składniki dobrze się połączyły. Danie jest już prawie gotowe, dlatego od razu przechodzimy do kolejnego etapu przepisu.
Połączenie składników i podanie
Do mieszanki z patelni dodaj wcześniej ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj i to wszystko!
Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego i ciekawego obiadu wcale nie musi być trudne. Wystarczy dobry przepis i sprawdzone składniki, aby w mgnieniu oka przygotować pyszny obiad dla swoich bliskich. Oczywiście nasze dzisiejsze danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je zaraz po przygotowaniu.
Każdy talerz z włoskim obiadem możesz udekorować dodatkowo świeżą bazylią. Więcej pomysłów na pyszne dania z makaronem oraz pysznym pesto znajdziesz na naszej stronie www. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które na stałe zadomowią się w Twoim menu.