Tarka nie będzie potrzebna. Te chrupiące placki zrobisz w mig

Jesteś fanem regionalnych dań? Czy podczas wypoczynku w górach miałeś okazję sprawdzić, jak smakują moskole i czym tak naprawdę się wyróżniają? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości i przygotować je w swoim domu. Są doskonałe i proste w przygotowaniu. I co ważne, nie musisz wcale ścierać ziemniaków. Jak to możliwe?

ObrazekMoskole - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Podczas podróżowania po Polsce, większość osób decyduje się odkrywać regionalne smaki. Jeśli wybieramy się w góry, to obowiązkowo musimy spróbować oscypka i kwaśnicy, nad morzem warto sięgnąć po ryby prosto z kutra, a podczas urlopu na Podlasiu - po sękacza i babkę ziemniaczaną. Nasza uwaga skupi się dziś jednak na tradycyjnym daniu góralskim. Są to moskole, czyli góralskie placki ziemniaczane. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz.

Czym są moskole?

Zanim zdradzimy przepis na placki ziemniaczane po góralsku, dobrze rozpocząć od tego, czym tak właściwie są moskole? To regionalna nazwa placków ziemniaczanych smażonych. Moskole można podawać z różnymi, pysznymi dodatkami. Są to placki, które przygotowuje się z ziemniaków i mąki jęczmiennej lub orkiszowej. Niegdyś robiono je z ciasta przaśnego i spożywano jako samodzielny posiłek lub w towarzystwie kapusty, kwaśnicy lub popijając żętycą.

Obrazek
Moskole na talerzu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Jak przygotować moskole?

To regionalne danie prosto z Podhala powinno posmakować wszystkim twoim domownikom. Góralskie placki ziemniaczane, czyli moskole, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co ważne, nie ma tu konieczności tarcia ziemniaków. Możesz z powodzeniem użyć ziemniaków ze wczorajszego obiadu. Placki podasz na kilka popularnych sposobów, ale my postanowiliśmy zaprezentować ci ten najpopularniejszy.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej typu 500
  • pieprz i sól do smaku
  • duże jajko
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 100 ml maślanki.
Obrazek
Smażenie moskoli - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Przepuść ziemniaki przez praskę i przełóż je do większego naczynia. Dodaj do nich mąkę pszenną, jajko, maślankę. Dobrze wymieszaj i przypraw wedle uznania.
  2. Z przygotowanej masy ziemniaczanej zacznij tworzyć kulki.
  3. Smaż moskole na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika.
  4. Pamiętaj, że podczas umieszczania masy na patelni, dobrze jest spłaszczyć placki łyżką — tak, by utworzyć okrągłe placki.
  5. W momencie, gdy placki zarumienią się z obu stron, to przełóż je na talerz. Smacznego!

Z czym podać moskole?

Po usmażeniu warto podkręcić smak placków ziemniaczanych po góralsku. Aby smakowały możliwie jak najlepiej, możesz podać moskole z kilkoma ciekawymi dodatkami. Najlepiej smakuje w towarzystwie bryndzy, czyli sera owczego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by polać placki swoim ulubionym sosem lub przygotować gulasz mięsny. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych.

Jeśli nie wiesz, co przygotować na obiad, to sięgnij po przepis na szwedzkie klopsiki w sosie. Znajdziesz go na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze