Gordon Ramsay wrzuca kurczaka i warzywa do jednego garnka. W mniej niż kwadrans ma obiad jak z restauracji

Danie curry to nie tylko potrawa, ale prawdziwa podróż przez bogactwo smaków i aromatów. Od klasycznego kurczaka curry po wegetariańskie wariacje z serem paneer, curry zaskakuje różnorodnością i głębią smaku. Jak przygotować aromatyczne curry z kurczaka w kwadrans? Gordon Ramsay zdradził swój patent.

Curry z kurczakiemCurry z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowywanie posiłków w tygodniu może być uciążliwe, zwłaszcza po całym dniu spędzonym w pracy. Jednak dzięki odpowiedniemu przepisowi można w 10-15 minut stworzyć szybkie i smaczne curry. Gordon Ramsay opracował przepis na aromatyczne curry z kurczakiem i dynią z jednego garnka.

Tak robimy curry w środku tygodnia, zwłaszcza gdy dzieci są w domu. Szczerze mówiąc, to jedno z najłatwiejszych i najszybszych curry, jakie kiedykolwiek zrobisz - przekonuje Gordon Ramsay.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Kuchnia indyjska jest znana z bogactwa przypraw, które nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Wśród najczęściej używanych przypraw znajdują się kurkuma, kumin, kardamon, imbir oraz chili. To właśnie one nadają charakterystyczny, intensywny smak. Danie curry jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które można przygotować w wielu wariantach, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Gordon Ramsay proponuje ekspresową wersję indyjskiego klasyka.

Szybkie curry Gordona Ramsaya - przepis

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa,
  • 1 cebula,
  • ok. 2 cm świeżego imbiru,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 papryczka chili,
  • 200 g groszku, mrożonego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 2-3 garście świeżego szpinaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj dynię piżmową, cebulę i imbir. Pokrój kurczaka na małe kawałki.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju roślinnego.
  3. Dodaj startą dynię, dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj z garam masala i posiekaną cebulą, gotuj przez 1-2 minuty.
  5. Pokrój papryczkę chili i dodaj do patelni. Jeśli nie chcesz, aby curry było ostre, usuń nasiona z chili.
  6. Dodaj starty imbir i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
  7. Zrób miejsce na środku patelni i dodaj kawałki kurczaka. Gotuj przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
  8. Dodaj mrożony groszek i gotuj przez dodatkową minutę.
  9. Wlej pomidory z puszki i mleko kokosowe do sosu. Wymieszaj wszystko i zwiększ ogień, aby doprowadzić curry do wrzenia.
  10. Gdy curry zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany.
  11. Dodaj szpinak, a gdy całkowicie zwiędnie, twoje pyszne curry z kurczaka jest gotowe do podania.

Dzięki temu przepisowi Gordona Ramsaya, przygotowanie smacznego posiłku w środku tygodnia staje się prostsze i szybsze niż kiedykolwiek.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯