Gordon Ramsay wrzuca kurczaka i warzywa do jednego garnka. W mniej niż kwadrans ma obiad jak z restauracji

Danie curry to nie tylko potrawa, ale prawdziwa podróż przez bogactwo smaków i aromatów. Od klasycznego kurczaka curry po wegetariańskie wariacje z serem paneer, curry zaskakuje różnorodnością i głębią smaku. Jak przygotować aromatyczne curry z kurczaka w kwadrans? Gordon Ramsay zdradził swój patent.

Curry z kurczakiemCurry z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowywanie posiłków w tygodniu może być uciążliwe, zwłaszcza po całym dniu spędzonym w pracy. Jednak dzięki odpowiedniemu przepisowi można w 10-15 minut stworzyć szybkie i smaczne curry. Gordon Ramsay opracował przepis na aromatyczne curry z kurczakiem i dynią z jednego garnka.

Tak robimy curry w środku tygodnia, zwłaszcza gdy dzieci są w domu. Szczerze mówiąc, to jedno z najłatwiejszych i najszybszych curry, jakie kiedykolwiek zrobisz - przekonuje Gordon Ramsay.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Kuchnia indyjska jest znana z bogactwa przypraw, które nadają potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Wśród najczęściej używanych przypraw znajdują się kurkuma, kumin, kardamon, imbir oraz chili. To właśnie one nadają charakterystyczny, intensywny smak. Danie curry jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które można przygotować w wielu wariantach, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Gordon Ramsay proponuje ekspresową wersję indyjskiego klasyka.

Szybkie curry Gordona Ramsaya - przepis

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa,
  • 1 cebula,
  • ok. 2 cm świeżego imbiru,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 papryczka chili,
  • 200 g groszku, mrożonego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 2-3 garście świeżego szpinaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj dynię piżmową, cebulę i imbir. Pokrój kurczaka na małe kawałki.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju roślinnego.
  3. Dodaj startą dynię, dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj z garam masala i posiekaną cebulą, gotuj przez 1-2 minuty.
  5. Pokrój papryczkę chili i dodaj do patelni. Jeśli nie chcesz, aby curry było ostre, usuń nasiona z chili.
  6. Dodaj starty imbir i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
  7. Zrób miejsce na środku patelni i dodaj kawałki kurczaka. Gotuj przez 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
  8. Dodaj mrożony groszek i gotuj przez dodatkową minutę.
  9. Wlej pomidory z puszki i mleko kokosowe do sosu. Wymieszaj wszystko i zwiększ ogień, aby doprowadzić curry do wrzenia.
  10. Gdy curry zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany.
  11. Dodaj szpinak, a gdy całkowicie zwiędnie, twoje pyszne curry z kurczaka jest gotowe do podania.

Dzięki temu przepisowi Gordona Ramsaya, przygotowanie smacznego posiłku w środku tygodnia staje się prostsze i szybsze niż kiedykolwiek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem