WAŻNE
TERAZ

Zełenski przyjedzie do Polski. Podał datę

Próbujesz ogórki i są gorzkie w smaku. Zamiast wyrzucać je do kosza, włóż do słoików

Sezon na ogórki to czas, w którym większość osób decyduje się na ich kiszenie. Niestety, ale czasem zdarzają się takie sytuacje, że ogórki, które zebrałeś w swoim ogródku, mają nieco inny, bo gorzkawy smak. Czym jest spowodowany fakt, że zbierasz praktycznie same gorzkie ogórki?

ObrazekGorzkie ogórki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ogórki to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Przygotowuje się z nich rozmaite przetwory, w tym ogórki kiszone, jak też pyszne dodatki do obiadu - tu króluje przede wszystkim mizeria. Można pokusić się o stwierdzenie, że najlepszym smakiem charakteryzują się te ogórki, które zebrałeś w swoim przydomowym ogródku. Czasem, może pojawić się jednak pewne zaskoczenie. Gorzkie ogórki to prawdziwe zmartwienie tych osób, które zamierzają je ukisić. Gdzie popełniasz błąd i jak zapobiec gorzknieniu ogórków? Jest na to proste rozwiązanie.

Gorzkie ogórki - dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego ogórki są gorzkie? To pytanie, bardzo często pojawia się wśród osób, które uprawiają to warzywo na swojej działce i od lat robią przetwory. Przyczyn może być przynajmniej kilka. A jest to m.in. niewłaściwe nawodnienie gleby, zbyt rzadkie podlewanie lub niedobór pierwiastków, takich jak azot, w glebie. Istotny wpływ może mieć również sama odmiana ogórków. Czy można temu w jakiś sposób zaradzić?

Obrazek
Przyczyn gorzknienia ogórków może być kilka - Pyszności; Foto Canva.com

W celu częściowego rozwiązania tych problemów, można zastosować różnego rodzaju podpory i wsporniki wykonane z drewna lub metalu, które pomogą podtrzymać łodygi roślin. Takie konstrukcje ułatwiają podlewanie doglebowe i zbieranie warzyw. Ważne jest również regularne zbieranie ogórków. Codzienny zbiór zielonych warzyw zmniejsza szanse na pojawienie się gorzkiego smaku. Jeśli masz obawy dotyczące smaku ogórków przeznaczonych do mizerii, warto stosować sprawdzony system obierania ich "od jasnego do ciemnego".

Czy można kisić ogórki o gorzkim smaku?

A co w przypadku, gdy wszystkie ogórki są gorzkie? Czy można je ukisić? Odpowiedź na tak postawione pytanie, nie jest jednoznaczna. Jednak każda sytuacja może mieć swoje pozytywne strony. Większość gorzkich ogórków doskonale nadaje się do kiszenia. Wystarczy krótki proces kiszenia trwający około 1-2 tygodni, a goryczka powinna zniknąć. Niestety, gorzej jest w przypadku ogórków małosolnych. Krótka fermentacja mlekowa w ogórkach małosolnych może nie wystarczyć, by pozbyć się gorzkiego smaku. Dlatego jeśli masz nadmiar gorzkich ogórków, nie musisz ich od razu wyrzucać.

Obrazek
W niektórych przypadkach, można kisić gorzkie ogórki - Pyszności; Foto Canva.com

W pierwszej kolejności warto spróbować różnych rozwiązań w ogrodzie, takich jak regularne, ale delikatne podlewanie, stosowanie różnych wsporników oraz częstsze zbieranie dojrzałych ogórków. Jeśli żadne z tych działań nie przyniosą rezultatów w walce z naturą, gorzkie ogórki można śmiało przeznaczyć do kiszenia. Dzięki temu zyskasz zdrowy i smaczny zapas na zimę, gdy brakuje świeżych warzyw i witamin.

Wybrane dla Ciebie
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇