Próbujesz ogórki i są gorzkie w smaku. Zamiast wyrzucać je do kosza, włóż do słoików

Sezon na ogórki to czas, w którym większość osób decyduje się na ich kiszenie. Niestety, ale czasem zdarzają się takie sytuacje, że ogórki, które zebrałeś w swoim ogródku, mają nieco inny, bo gorzkawy smak. Czym jest spowodowany fakt, że zbierasz praktycznie same gorzkie ogórki?

ObrazekGorzkie ogórki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ogórki to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Przygotowuje się z nich rozmaite przetwory, w tym ogórki kiszone, jak też pyszne dodatki do obiadu - tu króluje przede wszystkim mizeria. Można pokusić się o stwierdzenie, że najlepszym smakiem charakteryzują się te ogórki, które zebrałeś w swoim przydomowym ogródku. Czasem, może pojawić się jednak pewne zaskoczenie. Gorzkie ogórki to prawdziwe zmartwienie tych osób, które zamierzają je ukisić. Gdzie popełniasz błąd i jak zapobiec gorzknieniu ogórków? Jest na to proste rozwiązanie.

Gorzkie ogórki - dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego ogórki są gorzkie? To pytanie, bardzo często pojawia się wśród osób, które uprawiają to warzywo na swojej działce i od lat robią przetwory. Przyczyn może być przynajmniej kilka. A jest to m.in. niewłaściwe nawodnienie gleby, zbyt rzadkie podlewanie lub niedobór pierwiastków, takich jak azot, w glebie. Istotny wpływ może mieć również sama odmiana ogórków. Czy można temu w jakiś sposób zaradzić?

Obrazek
Przyczyn gorzknienia ogórków może być kilka - Pyszności; Foto Canva.com

W celu częściowego rozwiązania tych problemów, można zastosować różnego rodzaju podpory i wsporniki wykonane z drewna lub metalu, które pomogą podtrzymać łodygi roślin. Takie konstrukcje ułatwiają podlewanie doglebowe i zbieranie warzyw. Ważne jest również regularne zbieranie ogórków. Codzienny zbiór zielonych warzyw zmniejsza szanse na pojawienie się gorzkiego smaku. Jeśli masz obawy dotyczące smaku ogórków przeznaczonych do mizerii, warto stosować sprawdzony system obierania ich "od jasnego do ciemnego".

Czy można kisić ogórki o gorzkim smaku?

A co w przypadku, gdy wszystkie ogórki są gorzkie? Czy można je ukisić? Odpowiedź na tak postawione pytanie, nie jest jednoznaczna. Jednak każda sytuacja może mieć swoje pozytywne strony. Większość gorzkich ogórków doskonale nadaje się do kiszenia. Wystarczy krótki proces kiszenia trwający około 1-2 tygodni, a goryczka powinna zniknąć. Niestety, gorzej jest w przypadku ogórków małosolnych. Krótka fermentacja mlekowa w ogórkach małosolnych może nie wystarczyć, by pozbyć się gorzkiego smaku. Dlatego jeśli masz nadmiar gorzkich ogórków, nie musisz ich od razu wyrzucać.

Obrazek
W niektórych przypadkach, można kisić gorzkie ogórki - Pyszności; Foto Canva.com

W pierwszej kolejności warto spróbować różnych rozwiązań w ogrodzie, takich jak regularne, ale delikatne podlewanie, stosowanie różnych wsporników oraz częstsze zbieranie dojrzałych ogórków. Jeśli żadne z tych działań nie przyniosą rezultatów w walce z naturą, gorzkie ogórki można śmiało przeznaczyć do kiszenia. Dzięki temu zyskasz zdrowy i smaczny zapas na zimę, gdy brakuje świeżych warzyw i witamin.

Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki