Babcia przestrzegała. Przez głupi błąd kiszone ogórki się zepsują
Nasze babcie zawsze powtarzały, żeby w czasie burzy odpuścić sobie robienie przetworów. Kiszone ogórki mogą się zepsuć — jak to możliwe?
23.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 14:00
Wśród mądrości i porad przekazywanych nam przez nasze prababcie i babcie często pojawiała się przestroga, żeby pod żadnym pozorem nie kisić ogórków w czasie burzy za oknem. Chociaż współcześnie wiele osób traktuje tę radę z przymrużeniem oka, to ma ona w sobie trochę prawdy. Jak to możliwe, że wyładowania na niebie psują nam przetwory w słoikach? Okazuje się, że nie jest to tylko przesąd, a naukowo potwierdzone zjawisko.
Zobacz także
Kiszone ogórki — czy są zdrowe?
Podczas przygotowywania zapasów na zimę, na liście weków nie może zabraknąć kiszonych ogórków. Nie tylko świetnie smakują, ale niosą również szereg zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Dzięki fermentacji mlekowej stają się świetnym źródłem dobrych bakterii, naturalnego probiotyku, który dba o zdrowie naszych jelit. Zawarty w nich błonnik zapobiega kłopotliwym zaparciom i wspiera procesy trawienne. Takie ogórki to bomba witamin, która poprawi naszą odporność, a dzięki niskiej kaloryczności (zaledwie 11 kcal w 100 g) możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w porządną liczbę słoików, gdy na straganach i w ogródkach pojawiają się pyszne ogórki gruntowe.
Czy ogórki psują się w czasie burzy?
Okazuje się, że nie tylko odpowiednia ilość koperku i gorczycy czy też proporcje zalewy odgrywają istotną rolę. Na nic zdać może się nawet najlepszy przepis, jeśli za wekowanie zabierzemy się w czasie burzy.
W czasie burzy czasami występują bardzo silne wyładowania elektryczne, które możemy zaobserwować jako pioruny. Zmiany w napięciach elektrycznych mogą wywoływać tzw. stres bakteryjny. W wyniku tego zachodzi szybkie i gwałtowne fermentowanie, przez co nasze kiszonki zaczynają się intensywnie pienić i wyciekać ze słoików. Rezultatem jest zepsucie się pracowicie przygotowanych słoików. Warto zatem sprawdzić prognozy pogody przed zabraniem się do kiszenia ogórków. Jeśli przetwory zrobimy dzień przed spodziewaną się burza, to nie musimy obawiać się, że praca pójdzie na marne.