PoradyBabcia przestrzegała. Przez głupi błąd kiszone ogórki się zepsują

Babcia przestrzegała. Przez głupi błąd kiszone ogórki się zepsują

Nasze babcie zawsze powtarzały, żeby w czasie burzy odpuścić sobie robienie przetworów. Kiszone ogórki mogą się zepsuć — jak to możliwe?

Kiszone ogórki- Pyszności, źródło: Pixabay
Kiszone ogórki- Pyszności, źródło: Pixabay
Ewa

23.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 14:00

Wśród mądrości i porad przekazywanych nam przez nasze prababcie i babcie często pojawiała się przestroga, żeby pod żadnym pozorem nie kisić ogórków w czasie burzy za oknem. Chociaż współcześnie wiele osób traktuje tę radę z przymrużeniem oka, to ma ona w sobie trochę prawdy. Jak to możliwe, że wyładowania na niebie psują nam przetwory w słoikach? Okazuje się, że nie jest to tylko przesąd, a naukowo potwierdzone zjawisko.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Kiszone ogórki — czy są zdrowe?

Podczas przygotowywania zapasów na zimę, na liście weków nie może zabraknąć kiszonych ogórków. Nie tylko świetnie smakują, ale niosą również szereg zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Dzięki fermentacji mlekowej stają się świetnym źródłem dobrych bakterii, naturalnego probiotyku, który dba o zdrowie naszych jelit. Zawarty w nich błonnik zapobiega kłopotliwym zaparciom i wspiera procesy trawienne. Takie ogórki to bomba witamin, która poprawi naszą odporność, a dzięki niskiej kaloryczności (zaledwie 11 kcal w 100 g) możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w porządną liczbę słoików, gdy na straganach i w ogródkach pojawiają się pyszne ogórki gruntowe.

Czy ogórki psują się w czasie burzy?

Okazuje się, że nie tylko odpowiednia ilość koperku i gorczycy czy też proporcje zalewy odgrywają istotną rolę. Na nic zdać może się nawet najlepszy przepis, jeśli za wekowanie zabierzemy się w czasie burzy.

Ogórki kiszone uwielbiali już nasi przodkowie - Pyszności; foto: Canva
Ogórki kiszone uwielbiali już nasi przodkowie - Pyszności; foto: Canva

W czasie burzy czasami występują bardzo silne wyładowania elektryczne, które możemy zaobserwować jako pioruny. Zmiany w napięciach elektrycznych mogą wywoływać tzw. stres bakteryjny. W wyniku tego zachodzi szybkie i gwałtowne fermentowanie, przez co nasze kiszonki zaczynają się intensywnie pienić i wyciekać ze słoików. Rezultatem jest zepsucie się pracowicie przygotowanych słoików. Warto zatem sprawdzić prognozy pogody przed zabraniem się do kiszenia ogórków. Jeśli przetwory zrobimy dzień przed spodziewaną się burza, to nie musimy obawiać się, że praca pójdzie na marne.

To jest prawda. Burzowe dni w przeciwieństwie do kiszenia ogórków czy kapusty są bardzo dobre na szybkie przygotowanie zsiadłego mleka lub przygotowanie mleka na twaróg. Bakterie odpowiedzialne za tworzenie zsiadłego mleka (czy kefiru) podczas burzowych dni są bardziej pobudzone i dwa razy szybciej rozmnażają się skracając okres fermentowania. Rzecz wiadoma i użyteczna od niepamiętnych czasów - piszą czytelnicy WP Kuchnia.
poradyogórki kiszoneprzetwory
Wybrane dla Ciebie