Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych nietypowy składnik. Wychodzą twarde i się nie psują

Już niedługo rozpocznie się lato, a w związku z tym — początek sezonu na kiszonki. To właśnie wtedy mamy dostęp do najlepszej jakości ogórków gruntowych, z których już wkrótce powstanie ulubiona przekąska Polaków: ogórki kiszone. Magda Gessler postanowiła pokazać rodakom, jak je przyrządzić, by wyszły twarde i idealnie smaczne.

ObrazekOgórki kiszone według Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook

Początek lipca to jednocześnie start sezonu ogórkowego, a wszyscy fani kiszonek już zacierają ręce na samą myśl o tym, co to oznacza. Zanim jednak i ty zabierzesz się za ogórki kiszone, warto poznać sposób na ich przygotowanie królowej polskiej sceny kulinarnej — Magdy Gessler. Restauratorka wie, co jest w takich ogórkach najważniejsze i dlatego zwraca specjalną uwagę na to, by wyszły równie twarde, co pełne smaku.

Obrazek
Jak ogórki kiszone przyrządza Magda Gessler? - Pyszności; foto: Canva

Żeby osiągnąć taki efekt, Gessler nie stawia wyłącznie na klasyczne dodatki do kiszenia: solankę, koper, czosnek i chrzan. Według restauratorki niezbędne są też liście. W jej przepisie na ogórki kiszone najczęściej pojawiają się liście wiśni, które nie tylko zmniejszają gorycz warzyw, ale również sprawiają, że są one trwalsze i mniej podatne na zepsucie. Innym rozwiązaniem mogą być oczywiście liście porzeczki, malin lub chrzanu.

Ogórki kiszone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg młodych, polskich ogórków gruntowych typu julian, andrus albo octopus
  • 2 litry wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 4 gałązki kopru
  • 4 liście wiśni
  • 1 korzeń chrzanu (dodaj też liście, jeśli chcesz przyspieszyć fermentację i dodać ogórkom nieco pikanterii)
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Obrazek
Tak przygotowane ogórki kiszone wyjdą twarde i smaczne - Pyszności; foto: Canva
  • Przygotuj 4 słoiki; każdy dokładnie umyj i wyparz — nawet te prosto ze sklepu. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
  • Ogórki przełóż do słoików. Chrzan podziel na cztery równe części. Teraz uzupełnij wolną przestrzeń między ogórkami chrzanem, liśćmi wiśni i chrzanu, ząbkami czosnku i gałązkami kopru.
  • Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól, a następnie ostudź. Pamiętaj, by nigdy nie zalewać ogórków wrzątkiem, bo pozbawisz je wszystkich właściwości. Letnią już wodę przelej do słoików.
  • Słoiki zakręć i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej kilkunastu stopni. Teraz już tylko czekanie: po około 2 tygodniach będą na ciebie czekały idealnie smaczne i twarde ogórki kiszone.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy