Tajemnice szefów kuchni, których uczą na profesjonalnych kursach

Pracę w kuchni niekiedy może nam ułatwić znajomość kilku prostych trików. Bardzo dobrze wiedzą o tym kucharze. Okazuje się, że nie trzeba pracować w gastronomii, aby o nich wiedzieć. W związku z tym poniżej dzielimy się kilkoma praktycznymi wskazówkami.

ObrazekTajemnice szefów kuchni, które są niedostępne dla zwykłych ludzi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Gotuj jak szef kuchni

Obrazek
Gotowanie - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kilka prostych szczegółów może zmienić nasz sposób gotowania. Wielu z nas może już je znać. Jednak niektórzy wciąż utrudniają sobie pracę w kuchni. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę w kuchni i mieć przyjemność z gotowania - sprawdź nasze wskazówki.

Praktyczne wskazówki

  • Namoczenie surowej cebuli
Obrazek
Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli chcesz złagodzić ostry smak surowej cebuli, to zanurz ją na kilka minut w lodowatej wodzie. Jest to świetny trik, który możesz zastosować podczas przygotowywania sałatek. Dzięki temu cebula nie zdominuje smaku pozostałych warzyw.

  • Smażenie pieczarek

Podsmaż pieczarki na suchej patelni. Dopiero po jakimś czasie dodaj olej i na końcu je posól. Dzięki temu grzyby będą idealnie usmażone na złoty kolor.

  • Solenie sałatki

Pamiętaj, aby zawsze solić sałatkę ze świeżych warzyw dopiero przed jedzeniem. Jeśli posolisz ją wcześniej, warzywa puszczą sok. W konsekwencji sałatka nie będzie wyglądała apetycznie.

  • Zrób własne mascarpone
Obrazek
Mascarpone - Pyszności; Foto: Canva.com

Zdarza się, że potrzebujesz mascarpone, ale niestety nie masz go w kuchni. W takiej sytuacji w bardzo prosty sposób zrobisz go sam. Wystarczy zmieszać tłustą śmietankę z sokiem z cytryny. Następnie  podgrzej ją, aż całość zgęstnieje. Na końcu przecedź ją i schłodź.

  • Schładzaj lub podgrzewaj naczynia

Jeśli chcesz, aby twoje danie dłużej trzymało odpowiednią temperaturę podczas jedzenia- schładzaj bądź podgrzewaj naczynia, na których podajesz potrawy. Najlepiej sprawdzi się tutaj lodówka, czy piekarnik.

  • Szybko usuń skórkę z pomidora
Obrazek
Pomidor - Pyszności; Foto: Canva.com

Wystarczy, że natniesz u góry (od strony szypułki) pomidora robiąc znak X. Następnie zalej go wrzątkiem i odstaw na minutę. Po tym czasie wyjmij warzywo z gorącej wody. W ten sposób bardzo łatwo obierzesz pomidora ze skórki.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować pieczony kotlet Cordon Bleu krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości