Tajemnice szefów kuchni, których uczą na profesjonalnych kursach
Pracę w kuchni niekiedy może nam ułatwić znajomość kilku prostych trików. Bardzo dobrze wiedzą o tym kucharze. Okazuje się, że nie trzeba pracować w gastronomii, aby o nich wiedzieć. W związku z tym poniżej dzielimy się kilkoma praktycznymi wskazówkami.
12.07.2022 11:42
Gotuj jak szef kuchni
Kilka prostych szczegółów może zmienić nasz sposób gotowania. Wielu z nas może już je znać. Jednak niektórzy wciąż utrudniają sobie pracę w kuchni. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę w kuchni i mieć przyjemność z gotowania - sprawdź nasze wskazówki.
Praktyczne wskazówki
- Namoczenie surowej cebuli
Jeśli chcesz złagodzić ostry smak surowej cebuli, to zanurz ją na kilka minut w lodowatej wodzie. Jest to świetny trik, który możesz zastosować podczas przygotowywania sałatek. Dzięki temu cebula nie zdominuje smaku pozostałych warzyw.
- Smażenie pieczarek
Podsmaż pieczarki na suchej patelni. Dopiero po jakimś czasie dodaj olej i na końcu je posól. Dzięki temu grzyby będą idealnie usmażone na złoty kolor.
- Solenie sałatki
Pamiętaj, aby zawsze solić sałatkę ze świeżych warzyw dopiero przed jedzeniem. Jeśli posolisz ją wcześniej, warzywa puszczą sok. W konsekwencji sałatka nie będzie wyglądała apetycznie.
- Zrób własne mascarpone
Zdarza się, że potrzebujesz mascarpone, ale niestety nie masz go w kuchni. W takiej sytuacji w bardzo prosty sposób zrobisz go sam. Wystarczy zmieszać tłustą śmietankę z sokiem z cytryny. Następnie podgrzej ją, aż całość zgęstnieje. Na końcu przecedź ją i schłodź.
- Schładzaj lub podgrzewaj naczynia
Jeśli chcesz, aby twoje danie dłużej trzymało odpowiednią temperaturę podczas jedzenia- schładzaj bądź podgrzewaj naczynia, na których podajesz potrawy. Najlepiej sprawdzi się tutaj lodówka, czy piekarnik.
- Szybko usuń skórkę z pomidora
Wystarczy, że natniesz u góry (od strony szypułki) pomidora robiąc znak X. Następnie zalej go wrzątkiem i odstaw na minutę. Po tym czasie wyjmij warzywo z gorącej wody. W ten sposób bardzo łatwo obierzesz pomidora ze skórki.
Zobacz na naszym kanale jak przygotować pieczony kotlet Cordon Bleu krok po kroku.