WAŻNE
TERAZ

Likwidacja MAP, dwa nowe resorty. Nadchodzi rekonstrukcja rządu

Tajemnice szefów kuchni, których uczą na profesjonalnych kursach

Pracę w kuchni niekiedy może nam ułatwić znajomość kilku prostych trików. Bardzo dobrze wiedzą o tym kucharze. Okazuje się, że nie trzeba pracować w gastronomii, aby o nich wiedzieć. W związku z tym poniżej dzielimy się kilkoma praktycznymi wskazówkami.

ObrazekTajemnice szefów kuchni, które są niedostępne dla zwykłych ludzi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Gotuj jak szef kuchni

Obrazek
Gotowanie - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kilka prostych szczegółów może zmienić nasz sposób gotowania. Wielu z nas może już je znać. Jednak niektórzy wciąż utrudniają sobie pracę w kuchni. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę w kuchni i mieć przyjemność z gotowania - sprawdź nasze wskazówki.

Praktyczne wskazówki

  • Namoczenie surowej cebuli
Obrazek
Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli chcesz złagodzić ostry smak surowej cebuli, to zanurz ją na kilka minut w lodowatej wodzie. Jest to świetny trik, który możesz zastosować podczas przygotowywania sałatek. Dzięki temu cebula nie zdominuje smaku pozostałych warzyw.

  • Smażenie pieczarek

Podsmaż pieczarki na suchej patelni. Dopiero po jakimś czasie dodaj olej i na końcu je posól. Dzięki temu grzyby będą idealnie usmażone na złoty kolor.

  • Solenie sałatki

Pamiętaj, aby zawsze solić sałatkę ze świeżych warzyw dopiero przed jedzeniem. Jeśli posolisz ją wcześniej, warzywa puszczą sok. W konsekwencji sałatka nie będzie wyglądała apetycznie.

  • Zrób własne mascarpone
Obrazek
Mascarpone - Pyszności; Foto: Canva.com

Zdarza się, że potrzebujesz mascarpone, ale niestety nie masz go w kuchni. W takiej sytuacji w bardzo prosty sposób zrobisz go sam. Wystarczy zmieszać tłustą śmietankę z sokiem z cytryny. Następnie  podgrzej ją, aż całość zgęstnieje. Na końcu przecedź ją i schłodź.

  • Schładzaj lub podgrzewaj naczynia

Jeśli chcesz, aby twoje danie dłużej trzymało odpowiednią temperaturę podczas jedzenia- schładzaj bądź podgrzewaj naczynia, na których podajesz potrawy. Najlepiej sprawdzi się tutaj lodówka, czy piekarnik.

  • Szybko usuń skórkę z pomidora
Obrazek
Pomidor - Pyszności; Foto: Canva.com

Wystarczy, że natniesz u góry (od strony szypułki) pomidora robiąc znak X. Następnie zalej go wrzątkiem i odstaw na minutę. Po tym czasie wyjmij warzywo z gorącej wody. W ten sposób bardzo łatwo obierzesz pomidora ze skórki.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować pieczony kotlet Cordon Bleu krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu