Gotując ryż w ten sposób podtruwasz rodzinę. Wyniki badań są zatrważające
Choć przygotowanie ryżu wydaje się proste, wiele osób sięga po gotowe rozwiązania, takie jak ryż w woreczkach. Niestety, wygoda może mieć wysoką cenę – jak pokazują badania, gotowanie ryżu w ten sposób może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
23.05.2024 | aktual.: 24.05.2024 16:07
Gotowanie ryżu i kaszy w plastikowych woreczkach stało się popularne, dzięki wygodzie i oszczędności czasu. Nie musimy martwić się proporcjami ani skomplikowanymi technikami – wystarczy wrzucić woreczek do wrzącej wody i po kilku minutach mamy gotowy posiłek. Niestety, to, co wydaje się łatwe i praktyczne, nie zawsze jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Eksperci ostrzegają przed potencjalnymi zagrożeniami związanymi z tą metodą gotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego gotowanie ryżu w woreczkach jest szkodliwe?
Głównym problemem związanym z gotowaniem ryżu w woreczkach jest ryzyko przenikania do żywności szkodliwych substancji chemicznych. Podczas podgrzewania plastikowe opakowanie ulega degradacji, a mikroplastik i inne toksyny przedostają się do gotowanego ryżu. Szczególnie niebezpieczne jest dodawanie do wody oleju, który ułatwia rozpuszczanie się związków chemicznych z plastiku. Jednym z nich jest bisfenol A, znany z negatywnego wpływu na gospodarkę hormonalną organizmu. Badania powiązały go z wieloma problemami zdrowotnymi, m.in. niepłodnością, rakiem piersi i prostaty, a także przedwczesnym dojrzewaniem u dzieci.
Oprócz zagrożeń związanych z samym opakowaniem, należy również zwrócić uwagę na jakość ryżu. Szczególnie ryż produkowany w Chinach może być zanieczyszczony mikroplastikiem, niezależnie od formy pakowania. Badania wykazały, że aż 95% próbek ryżu zawierało szkodliwe tworzywa sztuczne. Na szczęście płukanie ryżu przed gotowaniem może usunąć nawet 20-40% tych zanieczyszczeń. Niestety, ten krok jest pomijany w przypadku ryżu w woreczkach, który wrzuca się do garnka bez wcześniejszego płukania.
Utrata cennych składników odżywczych
Gotowanie ryżu i kasz w plastikowych woreczkach wiąże się również z utratą cennych wartości odżywczych. Porcjowane i pakowane w ten sposób produkty zazwyczaj gotuje się w dużej ilości wody, co prowadzi do wypłukania z nich minerałów, takich jak magnez, żelazo czy witaminy z grupy B. Szczególnie narażone na utratę wartości odżywczych są produkty niepełnoziarniste, czyli biały ryż i polerowane kasze.
Jak bezpiecznie gotować ryż i kasze?
Aby zminimalizować ryzyko spożycia szkodliwych substancji i zachować cenne wartości odżywcze ryżu i kasz, należy stosować się do kilku prostych zasad:
- Kupuj produkty luzem: Jeśli masz taką możliwość, wybieraj ryż i kasze sprzedawane luzem, zamiast pakowanych w woreczki. Dzięki temu będziesz mógł je dokładnie opłukać przed gotowaniem.
- Płucz ryż i kasze: Nawet jeśli kupujesz produkty pakowane, przed gotowaniem zawsze wypłucz je dokładnie pod bieżącą wodą. Pomoże to usunąć zanieczyszczenia i zmniejszyć ryzyko przenikania szkodliwych substancji z plastiku.
- Gotuj w minimalnej ilości wody: Zamiast gotować ryż i kasze w dużej ilości wody, używaj jej tyle, aby została w całości wchłonięta przez ziarenka. Dzięki temu cenne minerały i witaminy pozostaną w produkcie.
- Wybieraj produkty pełnoziarniste: Pełnoziarniste ryż i kasze zawierają więcej błonnika, witamin i minerałów niż ich białe odpowiedniki. Dodatkowo są one mniej narażone na utratę wartości odżywczych podczas gotowania.