Grażyna Wolszczak nie je 3 produktów. 64‑latka ma figurę modelki
Grażyna Wolszczak nie przepada za restrykcyjnymi dietami. Jako że zdrowe nawyki żywione mama wpajała jej od dzieciństwa, artystka nie potrzebuje stosować dzisiaj żadnych odchudzających kuracji. Od lat jednak trzyma się kilku żywieniowych zasad.
30.12.2023 13:55
Grażyna Wolszczak, znana i ceniona aktorka, zdradziła tajemnicę swojej zgrabnej sylwetki i zdrowego wyglądu. Jak się okazuje, kluczem do utrzymania idealnej figury jest dla niej dieta eliminacyjna. Aktorka trzyma się skrojonego pod swoje potrzeby menu, jest aktywna fizycznie i dzięki temu zachwyca figurą nastolatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak o sylwetkę dba Grażyna Wolszczak?
Grażyna Wolszczak wielokrotnie podkreślała, że restrykcyjne diety nie są dobrym wyborem. Zbyt radykalne ograniczenie kalorii może prowadzić do efektu jojo, którego aktorka stara się unikać. Zamiast tego postawiła na zbilansowane posiłki i regularną aktywność fizyczną. Zdrowe nawyki żywieniowe aktorka wyniosła z domu rodzinnego.
- Moja mama była higienistką w szkole i pewnie dlatego też wyjątkowo zwracała uwagę na zdrowy styl życia. Bardzo się jako dziecko przeciw temu buntowałam, bo nie wolno mi było jeść tych wszystkich pysznych, niezdrowych rzeczy, jakimi zajadali się moi rówieśnicy. Jakież było moje zdziwienie, kiedy już jako dorosły człowiek zdałam sobie sprawę, że niepostrzeżenie przejęłam jej zacięcie do zdrowego odżywiania - wyznała Grażyna Wolszczak w rozmowie z "Wysokimi Obcasami".
Sposób odżywiania Grażyny Wolszczak opiera się na wyeliminowaniu z diety trzech składników: glutenu, jajek i nabiału (mleka i serów). Ta decyzja okazała się kluczowa dla utrzymania zgrabnej sylwetki. Wolszczak przyznaje, że nie jest uczulona na gluten, ale ma nietolerancję pokarmową na ten składnik. Dowiedziała się o tym po zrobieniu prostego badania. Ponadto aktorka systematycznie ćwiczy jogę i poddaje się zabiegom pielęgnacyjnym.
Zobacz także
Dieta bezglutenowa - dla kogo?
Dieta bezglutenowa, na której opiera się odżywianie Grażyny Wolszczak, polega na wykluczeniu z codziennego menu produktów zawierających gluten. Jest to białko obecne w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Taki sposób odżywiania jest zwykle stosowany przez osoby cierpiące na celiakię - chorobę autoimmunologiczną, która prowadzi do uszkodzeń jelit i trudności wchłaniania składników odżywczych. Dieta bezglutenowa jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten. Wymaga ona wykluczenia z jadłospisu wielu produktów spożywczych, takich jak chleb, ciasta, makarony czy płatki śniadaniowe.
Co jeść na diecie bezglutenowej? Przeważnie poleca się bazowanie w menu na produktach naturalnie bezglutenowych, takich jak mięso, ryby, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, a także na zamiennikach, takich jak mąka z cieciorki, ryżowa, jaglana, kukurydziana czy ziemniaczana. Warto jednak pamiętać, że nie jest to sposób żywienia zalecany dla osób bez uzasadnionej przyczyny, ponieważ może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy z grupy B i żelazo, które są obecne w produktach zbożowych i zawierających gluten.