PrzepisMini pączki leciutkie jak chmurka. W Grecji jedzą je na kilogramy

Mini pączki leciutkie jak chmurka. W Grecji jedzą je na kilogramy

Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva
Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva

12.02.2023 13:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W ręce wpadł nam przepis na greckie pączki lukumades, a my wprost nie możemy się doczekać, żeby ci go pokazać. Cała rodzina będzie nimi zachwycona, a ty możesz mieć porządną zagwozdkę, czy chcesz jeszcze wracać do tradycyjnych pączków!

Świat kulinariów jest tak duży, że choćbyśmy spędzili całe życie na jego badaniu, to całego i tak nie zgłębimy. I wiesz co? To właśnie to jest w tym wszystkim takie piękne. Weźmy na przykład Grecję. Nie tak dawno temu pisaliśmy o greckiej potrawie zwanej souvlaki, którą w ojczyźnie Homera i Platona spożywa się w kinach na świeżym powietrzu. A już dziś chcemy ci pokazać coś innego, ale równie ciekawego.

Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva
Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva

Lukumades (inaczej: loukoumades) to greckie pączki, które bardzo często podaje się z miodem i orzechami. To nam przypomina, że już niedługo tłusty czwartek, a my z chęcią wyszlibyśmy poza schemat tradycji... Brzmi jak plan, prawda? Przeczytaj przepis i kto wie? Może się dołączysz?

Greckie pączki lukumades

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 450 ml mleka
  • 85 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 białko z jajka
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek płynnego miodu
  • orzechy włoskie lub pistacje

Sposób przygotowania:

Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva
Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva

Mleko podgrzej i zalej nim wkruszone do naczynia drożdże. Dodaj jeszcze oliwę i mieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Teraz do tej samej miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Jeszcze raz wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie do podrośniętego ciasta dodaj jeszcze ubite na sztywną pianę białko i delikatnie wymieszaj.

Do garnka wlej olej i rozgrzej go do około 175 stopni. Pozostało już jedynie usmażyć twoje lukumades. Przygotuj do tego nieco oleju i maczaj w nim łyżkę - dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejało. Przy jej pomocy formuj z masy pączki i smaż z obu stron po kilka minut. Odsącz pączki z tłuszczu, polej miodem i obtocz w pokruszonych orzechach. Smacznego!

Skoro o słodkościach mowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także