PrzepisMini pączki leciutkie jak chmurka. W Grecji jedzą je na kilogramy

Mini pączki leciutkie jak chmurka. W Grecji jedzą je na kilogramy

W ręce wpadł nam przepis na greckie pączki lukumades, a my wprost nie możemy się doczekać, żeby ci go pokazać. Cała rodzina będzie nimi zachwycona, a ty możesz mieć porządną zagwozdkę, czy chcesz jeszcze wracać do tradycyjnych pączków!

Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva
Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva

12.02.2023 13:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świat kulinariów jest tak duży, że choćbyśmy spędzili całe życie na jego badaniu, to całego i tak nie zgłębimy. I wiesz co? To właśnie to jest w tym wszystkim takie piękne. Weźmy na przykład Grecję. Nie tak dawno temu pisaliśmy o greckiej potrawie zwanej souvlaki, którą w ojczyźnie Homera i Platona spożywa się w kinach na świeżym powietrzu. A już dziś chcemy ci pokazać coś innego, ale równie ciekawego.

Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva
Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva

Lukumades (inaczej: loukoumades) to greckie pączki, które bardzo często podaje się z miodem i orzechami. To nam przypomina, że już niedługo tłusty czwartek, a my z chęcią wyszlibyśmy poza schemat tradycji... Brzmi jak plan, prawda? Przeczytaj przepis i kto wie? Może się dołączysz?

Greckie pączki lukumades

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 450 ml mleka
  • 85 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 białko z jajka
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek płynnego miodu
  • orzechy włoskie lub pistacje

Sposób przygotowania:

Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva
Greckie pączki Lukumades - Pyszności; foto: Canva

Mleko podgrzej i zalej nim wkruszone do naczynia drożdże. Dodaj jeszcze oliwę i mieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Teraz do tej samej miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Jeszcze raz wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie do podrośniętego ciasta dodaj jeszcze ubite na sztywną pianę białko i delikatnie wymieszaj.

Do garnka wlej olej i rozgrzej go do około 175 stopni. Pozostało już jedynie usmażyć twoje lukumades. Przygotuj do tego nieco oleju i maczaj w nim łyżkę - dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejało. Przy jej pomocy formuj z masy pączki i smaż z obu stron po kilka minut. Odsącz pączki z tłuszczu, polej miodem i obtocz w pokruszonych orzechach. Smacznego!

Skoro o słodkościach mowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.