Grillowana pierś z kurczaka - jak przygotować?

Obok karkówki, kiełbasy, schabu i szaszłyków, to właśnie grillowana pierś z kurczaka cieszy się szczególną popularnością wśród osób, które uwielbiają dania z grilla. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste. O czym pamiętać, by filet z kurczaka był soczysty i aromatyczny? Poznaj nasze najważniejsze podpowiedzi i ten najlepszy przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że Polacy kochają dania z drobiu na grilla. To przede wszystkim skrzydełka, udka z kurczaka, ale przede wszystkim pierś z kurczaka z grilla. To bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań na wiosenno-letnich imprezach. To proste danie stanie się jeszcze lepsze, gdy będziesz przestrzegał kilku istotnych szczegółów. Grill na pewno będzie w pełni udany.

Grillowana pierś z kurczaka - dlaczego warto zdecydować się na to mięso?

Chyba nie ma takiej konieczności, by przekonywać cię o wyższości mięsa drobiowego nad mięsem wieprzowym. Pierś grillowana jest przede wszystkim zdrowa, delikatna i przyrządza się ją dość szybko. Należy tylko ją odpowiednio zamarynować, by wyróżniała się tym możliwie jak najlepszym smakiem. Pierś z kurczaka na grilla to pomysł na obiad. To mięso możesz spożyć z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki, sosy na grilla, czy popularne sałatki do grilla. Przekonaj się, jak smaczne jest to danie z grilla.

Obrazek
Nacinanie fileta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube leckere Kuche

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?

Jeśli zależy ci na tym, by grillowana pierś z kurczaka była możliwie jak najlepsze, dobrze będzie odpowiednio wcześniej ją zamarynować. Marynata do piersi z kurczaka na grilla to wiele możliwości. Możesz użyć popularnych przypraw i naturalnych składników, które masz w swojej kuchni. Najprostsza i najlepsza marynata do kurczaka z grilla to połączenie oliwy z oliwek, czosnku, ziół, soli, soku z cytryny, pieprzu i miodu. W takiej wersji grillowanie piersi z kurczaka będzie prawdziwą przyjemnością.

Grillowana pierś z kurczaka - najlepszy przepis

Będzie smacznie, zdrowo i aromatycznie. Planując grilla dla rodziny i znajomych, warto sięgnąć po tę recepturę. Pierś z kurczaka na grillu nabierze złotego koloru i odpowiedniego smaku. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi o dokładkę takiej grillowanej piersi z kurczaka.

Składniki:

  • około 1 kg fileta z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki pieprzu.
Obrazek
Grillowana pierś - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym, by uniknąć rozcieńczenia marynaty. Nakłuj mięso widelcem ze wszystkich stron, by marynata mogła przesiąknąć do mięsa.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Zalej kurczaka przygotowaną marynatą w misce i wymieszaj tak, by w całości pokryła mięso.
  3. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw filet z piersi kurczaka do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.
  4. Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed grillowaniem. Połóż go na rozgrzanym ruszcie i smaż przez około 10 minut na każdej ze stron. Smacznego!

Rolada z kurczakiem i brokułem to dobra opcja na obiad. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku