PoradyGrillowana pierś z kurczaka - jak przygotować?

Grillowana pierś z kurczaka - jak przygotować?

Pyszności - Fot. Getty images
Pyszności - Fot. Getty images
27.04.2023 15:57, aktualizacja: 28.04.2023 07:59

Obok karkówki, kiełbasy, schabu i szaszłyków, to właśnie grillowana pierś z kurczaka cieszy się szczególną popularnością wśród osób, które uwielbiają dania z grilla. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste. O czym pamiętać, by filet z kurczaka był soczysty i aromatyczny? Poznaj nasze najważniejsze podpowiedzi i ten najlepszy przepis.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że Polacy kochają dania z drobiu na grilla. To przede wszystkim skrzydełka, udka z kurczaka, ale przede wszystkim pierś z kurczaka z grilla. To bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań na wiosenno-letnich imprezach. To proste danie stanie się jeszcze lepsze, gdy będziesz przestrzegał kilku istotnych szczegółów. Grill na pewno będzie w pełni udany.

Grillowana pierś z kurczaka - dlaczego warto zdecydować się na to mięso?

Chyba nie ma takiej konieczności, by przekonywać cię o wyższości mięsa drobiowego nad mięsem wieprzowym. Pierś grillowana jest przede wszystkim zdrowa, delikatna i przyrządza się ją dość szybko. Należy tylko ją odpowiednio zamarynować, by wyróżniała się tym możliwie jak najlepszym smakiem. Pierś z kurczaka na grilla to pomysł na obiad. To mięso możesz spożyć z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki, sosy na grilla, czy popularne sałatki do grilla. Przekonaj się, jak smaczne jest to danie z grilla.

Nacinanie fileta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube leckere Kuche
Nacinanie fileta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube leckere Kuche

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?

Jeśli zależy ci na tym, by grillowana pierś z kurczaka była możliwie jak najlepsze, dobrze będzie odpowiednio wcześniej ją zamarynować. Marynata do piersi z kurczaka na grilla to wiele możliwości. Możesz użyć popularnych przypraw i naturalnych składników, które masz w swojej kuchni. Najprostsza i najlepsza marynata do kurczaka z grilla to połączenie oliwy z oliwek, czosnku, ziół, soli, soku z cytryny, pieprzu i miodu. W takiej wersji grillowanie piersi z kurczaka będzie prawdziwą przyjemnością.

Grillowana pierś z kurczaka - najlepszy przepis

Będzie smacznie, zdrowo i aromatycznie. Planując grilla dla rodziny i znajomych, warto sięgnąć po tę recepturę. Pierś z kurczaka na grillu nabierze złotego koloru i odpowiedniego smaku. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi o dokładkę takiej grillowanej piersi z kurczaka.

Składniki:

  • około 1 kg fileta z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki pieprzu.
Grillowana pierś - Pyszności; Foto Canva.com
Grillowana pierś - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym, by uniknąć rozcieńczenia marynaty. Nakłuj mięso widelcem ze wszystkich stron, by marynata mogła przesiąknąć do mięsa.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Zalej kurczaka przygotowaną marynatą w misce i wymieszaj tak, by w całości pokryła mięso.
  3. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw filet z piersi kurczaka do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.
  4. Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed grillowaniem. Połóż go na rozgrzanym ruszcie i smaż przez około 10 minut na każdej ze stron. Smacznego!

Rolada z kurczakiem i brokułem to dobra opcja na obiad. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także