Grillowana pierś z kurczaka - jak przygotować?

Obok karkówki, kiełbasy, schabu i szaszłyków, to właśnie grillowana pierś z kurczaka cieszy się szczególną popularnością wśród osób, które uwielbiają dania z grilla. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste. O czym pamiętać, by filet z kurczaka był soczysty i aromatyczny? Poznaj nasze najważniejsze podpowiedzi i ten najlepszy przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że Polacy kochają dania z drobiu na grilla. To przede wszystkim skrzydełka, udka z kurczaka, ale przede wszystkim pierś z kurczaka z grilla. To bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań na wiosenno-letnich imprezach. To proste danie stanie się jeszcze lepsze, gdy będziesz przestrzegał kilku istotnych szczegółów. Grill na pewno będzie w pełni udany.

Grillowana pierś z kurczaka - dlaczego warto zdecydować się na to mięso?

Chyba nie ma takiej konieczności, by przekonywać cię o wyższości mięsa drobiowego nad mięsem wieprzowym. Pierś grillowana jest przede wszystkim zdrowa, delikatna i przyrządza się ją dość szybko. Należy tylko ją odpowiednio zamarynować, by wyróżniała się tym możliwie jak najlepszym smakiem. Pierś z kurczaka na grilla to pomysł na obiad. To mięso możesz spożyć z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki, sosy na grilla, czy popularne sałatki do grilla. Przekonaj się, jak smaczne jest to danie z grilla.

Obrazek
Nacinanie fileta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube leckere Kuche

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?

Jeśli zależy ci na tym, by grillowana pierś z kurczaka była możliwie jak najlepsze, dobrze będzie odpowiednio wcześniej ją zamarynować. Marynata do piersi z kurczaka na grilla to wiele możliwości. Możesz użyć popularnych przypraw i naturalnych składników, które masz w swojej kuchni. Najprostsza i najlepsza marynata do kurczaka z grilla to połączenie oliwy z oliwek, czosnku, ziół, soli, soku z cytryny, pieprzu i miodu. W takiej wersji grillowanie piersi z kurczaka będzie prawdziwą przyjemnością.

Grillowana pierś z kurczaka - najlepszy przepis

Będzie smacznie, zdrowo i aromatycznie. Planując grilla dla rodziny i znajomych, warto sięgnąć po tę recepturę. Pierś z kurczaka na grillu nabierze złotego koloru i odpowiedniego smaku. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi o dokładkę takiej grillowanej piersi z kurczaka.

Składniki:

  • około 1 kg fileta z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki pieprzu.
Obrazek
Grillowana pierś - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym, by uniknąć rozcieńczenia marynaty. Nakłuj mięso widelcem ze wszystkich stron, by marynata mogła przesiąknąć do mięsa.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce. Zalej kurczaka przygotowaną marynatą w misce i wymieszaj tak, by w całości pokryła mięso.
  3. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw filet z piersi kurczaka do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.
  4. Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed grillowaniem. Połóż go na rozgrzanym ruszcie i smaż przez około 10 minut na każdej ze stron. Smacznego!

Rolada z kurczakiem i brokułem to dobra opcja na obiad. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości