Maj to dobry moment na grzybobranie. Gatunków, które możesz znaleźć, jest całkiem sporo

Nie ulega żadnej wątpliwości, że grzyby są jednym z największych przysmaków Polaków. Co prawda, największą radość daje ich przyrządzanie i jedzenie, ale są i tacy, którzy chętnie spędzają godziny na ich zbieraniu. Maj to dobry moment, by wyruszyć do pobliskiego lasu. Znajdziesz tak wiele rozmaitych gatunków grzybów jadalnych.

ObrazekGrzyby w maju - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pomimo tego, że na grzyby chodzi się przede wszystkim latem i jesienią, to wiosna to również idealny moment, by wyruszyć do lasu. Co prawda, nie znajdziesz teraz podgrzybków ani borowików, ale jest wiele innych smacznych i ciekawych okazów. Jakie grzyby jadalne rosną w maju? Gdzie ich szukać? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Jakie grzyby można znaleźć w maju?

Okazuje się, że grzybobranie w maju może być przyjemne i obfitujące w wiele smacznych gatunków grzybów. Nawet nie zdajesz sobie sprawę z faktu, że może być aż tak udane. Pomimo tego, że do oficjalnego rozpoczęcia sezonu grzybowego jeszcze trochę czasu, to już dziś możesz  zorganizować wyjście, w celu poszukiwaniu jadalnych gatunków grzybów. Wystarczy wziąć wiklinowy koszyk, nożyk i odpowiednio się ubrać. Pamiętaj, że szansa na znalezienie grzybów jest zależna od pogody. Jeśli w nocy wystąpiły przymrozki, to lepiej zostać w domu.

Obrazek
Smardze - Pyszności; Foto Canva.com

Najpopularniejsze grzyby, które można znaleźć w lasach w maju to przede wszystkim:

  • smardze jadalne - zwany również jako smardz zwyczajny czy smorz;
  • pieczarka łąkowa - grzyby, które można znaleźć na łąkach; określa się ją również jako pieczarka polna lub ogrodowa;
  • gęśnica wiosenna - zwana majówką wiosenną lub gąską wiosenną; ma charakterystyczny smak i rośnie głównie na pastwiskach, łąkach, w ogrodach i na obrzeżach lasów;
  • żagwiak łuskowaty - charakterystyczny grzyb o smaku, który nie wszystkim odpowiada; grzyb ten występuje pospolicie i można go zbierać od marca do jesieni;
  • czarki austriackie i żółciak siarkowy.

Gdzie szukać grzybów w maju?

Jeśli zastanawiasz się, gdzie zbierać grzyby w maju, to wiedz, że możliwości jest całkiem sporo. Niemal każdy pobliski las lub łąka może oferować wiele wyjątkowych możliwości. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od gatunków, które zamierzasz zbierać. Każdy z wymienionych wyżej gatunków ma bowiem swoje wymagania stanowiskowe i rośnie przy danych drzewach. Staraj się poszukiwać ciepłych i zacienionych miejsc - tu szansa jest największa. Wiele skarbów kryją w sobie na pewno lasy na Warmii i Mazurach, w Bieszczadach czy na Lubelszczyźnie.

Jak zbierać grzyby w maju?

Pomimo tego, że do oficjalnego sezonu grzybowego jeszcze trochę czasu, to już teraz warto wziąć sobie do serca te najważniejsze zasady, związane ze zbieraniem grzybów. Te najważniejsze informacje opublikowały Lasy Państwowe. Zapoznaj się z nimi, zanim wyruszysz do lasu.

Obrazek
Koszyk wypełniony grzybami - Pyszności; Foto: Canva

Podstawowe zasady dobrego grzybobrania to przede wszystkim:

  • pod żadnym pozorem staraj się nie rozpoznawać trujących grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku;
  • staraj się zbierać tylko te gatunki, do których masz pewność;
  • pamiętaj, że najwięcej gatunków grzybów trujących występuje wśród grzybów blaszkowych;
  • nie zbieraj grzybów zbyt młodych, bo wiele cech potrzebnych do identyfikacji nie zostało jeszcze u nich wykształconych;
  • grzyby wkładaj do koszyków, a nie woreczków foliowych;
  • wykręcaj grzyby z podłoża, a miejsca po nich przykrywaj ściółką lub mchem;
  • nie zbieraj gatunków trujących;
  • pod żadnym pozorem nie zbieraj gatunków, które znajdują się pod ochroną prawną;
  • nie zaśmiecaj obszarów leśnych i staraj się zachowywać cicho.

Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką