Hanna Lis pokazała, jak robi racuchy. Z jej przepisu będą puszyste i bez zakalca
Racuchy to danie uwielbiane niemalże przez wszystkich. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Nim się obejrzymy, znikają z talerza i prosimy o dokładkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście, przygotujecie racuchy Hanny Lis. Z jej przepisu wyjdą idealne — puszyste i nie będą zakalcem.
27.08.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:25
Racuchy kojarzą nam się (jak wiele innych dań) z wakacyjnym pobytem na wsi u babci i unoszącym się zapachem świeżego chleba, a także obecnością owoców i warzyw. Placuszki były bardzo słodkie — babcia wybierała odpowiednie odmiany jabłek, a słodycz podbijała odrobiną cukru. Miała swój własny przepis. Swoją recepturę ma też Hanna Lis, która pokazała, jak przygotowuje to popularne danie w programie "Hanna i przyjaciele". Towarzyszyła jej Joanna Przetakiewicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić przepyszne racuchy Hanny Lis? Przepis jest banalnie prosty
Składniki:
- 375 ml mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- dwie łyżki cukru,
- dwie łyżeczki drożdży w proszku,
- dwa duże i twarde jabłka,
- łyżka roztopionego masła,
- cukier puder,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- kwiaty jadalne do ozdoby,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób wykonania:
- Na samym początku obierz jabłka. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj ze sobą suche składniki. Dosyp też odrobinę gałki muszkatołowej (koniecznie musi być starta) i cynamonu.
- Do ciepłego mleka w temperaturze pokojowej dodaj roztopione masło. Do tego dodaj drożdże. Wymieszaj wszystko.
- Połącz składniki mokre z suchymi. Dodaj też jajka. Mieszaj dokładnie do połączenia składników. Ciasto ma być gęste i kleiste.
- Do ciasta dorzuć jabłka i ponownie wymieszaj. Zakryj wszystko bawełnianą ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Jeszcze raz przemieszaj całość. Po tym możesz zacząć smażyć racuchy Hanny Lis.
- Na patelnię wlej olej i go dobrze rozgrzej.
- Masę nabieraj dużą łyżką lub łyżką cedzakową i nakładaj na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż do zarumieniania się z obu stron.
- Gotowe racuchy przełóż na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Placuszki posyp cukrem pudrem i jadalnymi kwiatami.