Hanna Lis pokazała, jak robi racuchy. Z jej przepisu będą puszyste i bez zakalca

Racuchy to danie uwielbiane niemalże przez wszystkich. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Nim się obejrzymy, znikają z talerza i prosimy o dokładkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście, przygotujecie racuchy Hanny Lis. Z jej przepisu wyjdą idealne — puszyste i nie będą zakalcem.

Racuchy Hanny LisRacuchy Hanny Lis
Źródło zdjęć: © YouTube
Paulina Hermann

Racuchy kojarzą nam się (jak wiele innych dań) z wakacyjnym pobytem na wsi u babci i unoszącym się zapachem świeżego chleba, a także obecnością owoców i warzyw. Placuszki były bardzo słodkie — babcia wybierała odpowiednie odmiany jabłek, a słodycz podbijała odrobiną cukru. Miała swój własny przepis. Swoją recepturę ma też Hanna Lis, która pokazała, jak przygotowuje to popularne danie w programie "Hanna i przyjaciele". Towarzyszyła jej Joanna Przetakiewicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Moja babcia mi je robiła, jak byłam mała. To mi się kojarzy z poczuciem bezpieczeństwa, taką bliskością, troską, całą słodkością rodzinną. Potem ja to robiłam swoim dzieciom przez wiele lat — przyznała Joanna Przetakiewicz.

Jak zrobić przepyszne racuchy Hanny Lis? Przepis jest banalnie prosty

Składniki:

  • 375 ml mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • dwie łyżeczki drożdży w proszku,
  • dwa duże i twarde jabłka,
  • łyżka roztopionego masła,
  • cukier puder,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • kwiaty jadalne do ozdoby,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.
Racuchy Hanny Lis
Racuchy Hanny Lis © YouTube

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku obierz jabłka. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszaj ze sobą suche składniki. Dosyp też odrobinę gałki muszkatołowej (koniecznie musi być starta) i cynamonu.
  3. Do ciepłego mleka w temperaturze pokojowej dodaj roztopione masło. Do tego dodaj drożdże. Wymieszaj wszystko.
  4. Połącz składniki mokre z suchymi. Dodaj też jajka. Mieszaj dokładnie do połączenia składników. Ciasto ma być gęste i kleiste.
  5. Do ciasta dorzuć jabłka i ponownie wymieszaj. Zakryj wszystko bawełnianą ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Jeszcze raz przemieszaj całość. Po tym możesz zacząć smażyć racuchy Hanny Lis.
  7. Na patelnię wlej olej i go dobrze rozgrzej.
  8. Masę nabieraj dużą łyżką lub łyżką cedzakową i nakładaj na rozgrzany tłuszcz.
  9. Smaż do zarumieniania się z obu stron.
  10. Gotowe racuchy przełóż na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  11. Placuszki posyp cukrem pudrem i jadalnymi kwiatami.

DUKA w "Hanna i przyjaciele" - Joanna Przetakiewicz

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę