PrzepisDla DzieciHanna Lis pokazała, jak robi racuchy. Z jej przepisu będą puszyste i bez zakalca

Hanna Lis pokazała, jak robi racuchy. Z jej przepisu będą puszyste i bez zakalca

Racuchy Hanny Lis
Racuchy Hanny Lis
Źródło zdjęć: © YouTube
27.08.2023 07:03, aktualizacja: 20.03.2024 13:25

Racuchy to danie uwielbiane niemalże przez wszystkich. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Nim się obejrzymy, znikają z talerza i prosimy o dokładkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście, przygotujecie racuchy Hanny Lis. Z jej przepisu wyjdą idealne — puszyste i nie będą zakalcem.

Racuchy kojarzą nam się (jak wiele innych dań) z wakacyjnym pobytem na wsi u babci i unoszącym się zapachem świeżego chleba, a także obecnością owoców i warzyw. Placuszki były bardzo słodkie — babcia wybierała odpowiednie odmiany jabłek, a słodycz podbijała odrobiną cukru. Miała swój własny przepis. Swoją recepturę ma też Hanna Lis, która pokazała, jak przygotowuje to popularne danie w programie "Hanna i przyjaciele". Towarzyszyła jej Joanna Przetakiewicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja babcia mi je robiła, jak byłam mała. To mi się kojarzy z poczuciem bezpieczeństwa, taką bliskością, troską, całą słodkością rodzinną. Potem ja to robiłam swoim dzieciom przez wiele lat — przyznała Joanna Przetakiewicz.

Jak zrobić przepyszne racuchy Hanny Lis? Przepis jest banalnie prosty

Składniki:

  • 375 ml mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • dwie łyżeczki drożdży w proszku,
  • dwa duże i twarde jabłka,
  • łyżka roztopionego masła,
  • cukier puder,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • kwiaty jadalne do ozdoby,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.
Racuchy Hanny Lis
Racuchy Hanny Lis© YouTube

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku obierz jabłka. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszaj ze sobą suche składniki. Dosyp też odrobinę gałki muszkatołowej (koniecznie musi być starta) i cynamonu.
  3. Do ciepłego mleka w temperaturze pokojowej dodaj roztopione masło. Do tego dodaj drożdże. Wymieszaj wszystko.
  4. Połącz składniki mokre z suchymi. Dodaj też jajka. Mieszaj dokładnie do połączenia składników. Ciasto ma być gęste i kleiste.
  5. Do ciasta dorzuć jabłka i ponownie wymieszaj. Zakryj wszystko bawełnianą ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Jeszcze raz przemieszaj całość. Po tym możesz zacząć smażyć racuchy Hanny Lis.
  7. Na patelnię wlej olej i go dobrze rozgrzej.
  8. Masę nabieraj dużą łyżką lub łyżką cedzakową i nakładaj na rozgrzany tłuszcz.
  9. Smaż do zarumieniania się z obu stron.
  10. Gotowe racuchy przełóż na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  11. Placuszki posyp cukrem pudrem i jadalnymi kwiatami.

DUKA w "Hanna i przyjaciele" - Joanna Przetakiewicz

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także