PoradyIdealna rosa na serniku. Z tym patentem zawsze się pojawi po upieczeniu

Idealna rosa na serniku. Z tym patentem zawsze się pojawi po upieczeniu

Rosa na serniku to niezwykła ozdoba ciasta, nad której uzyskaniem warto trochę popracować. Mamy na to sposób, który jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Z tym przepisem powiedzie się także tobie!

Sernik z rosą będzie idealny na święta
Sernik z rosą będzie idealny na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Cukiernictwo to zdecydowanie niezwykłe połączenie sztuki i rzemiosła. Co mamy na myśli? To, że niektórych wypieków naprawdę aż szkoda jeść (bardziej pasowałoby umieścić je w gablocie i pokazywać odwiedzającym), a jednocześnie jest to efekt ciężkiej, często żmudnej pracy i długiego dopieszczania receptur. Połączenie tych dwóch elementów doskonale widać na przykładzie rosy na serniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem

Czym jest wspomniana rosa? To niezwykły efekt, który uzyskuje się podczas stygnięcia masy serowej, która musi zawierać tłuszcz. Niewielkie, złote kropelki uwalniają się ze wspomnianej masy i pojawiają się na wierzchu pianki bezowej, którą pokryte jest ciasto. Oczywiście jest kilka ważnych reguł, których należy przestrzegać, by uzyskać ten wspaniały efekt.

Sernik z idealną rosą

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru pudru.

Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe w proszku,
  • ½ szklanki oleju.

Pianka bezowa:

  • 5 białek,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód połącz. Jednolite ciasto zabezpiecz folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj i umieść w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ponakłuwaj widelcem, piecz 12 minut w 180°C.
  2. Czas na masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami. Gotową masę umieść na spodzie do ciasta. Piecz 55 minut w 170°C.
  3. W tym czasie ubij piankę bezową z białek, cukru i odrobiny soli.
  4. Wyjmij ciasto (po wspomnianych 55 minutach) i wyłóż na wierzch sztywną pianę. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni. To bardzo ważne – bez tego rosa może nie wyjść. Kiedy to się stanie, ponownie wstaw ciasto i piecz kolejne 10-15 minut.
  5. Studź poza piekarnikiem. Niedługo powinny pojawić się pierwsze krople złotej rosy. Smacznego!
sernikporadyprzepis

Wybrane dla Ciebie