Babciny sernik zawsze wychodzi kremowy. Sekretem są sery, których używa

Sernik to obowiązkowy wypiek na święta Bożego Narodzenia. Warto więc przyłożyć szczególną uwagę do jego składników i wykonania. To nie znaczy, że musisz sięgać po drogie produkty i spędzać długie godziny w kuchni. Sernik według tego przepisu jest wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym zawsze wychodzi kremowy i delikatny.

Ten kremowy sernik podbije serca twoich gościTen kremowy sernik podbije serca twoich gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tajemnicą sernika babci są dwa rodzaje serów. W masie ląduje nie tylko trzykrotnie zmielony twaróg, ale także serek mascarpone. Puszystość to z kolei zasługa ubitych na sztywno białek, które na koniec dodajesz do masy serowej. Wszystkie składniki ubijasz mikserem, a osiągasz efekt jak po ucieraniu w makutrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milion Dolarów. Goście będą chcieli zapłacić za przepis

Zadbaj o jakościowe składniki na sernik

Podstawą sernika jest dobry twaróg. Chociaż kusi sięgnięcie po gotową masę z wiaderka, warto zdecydować się na zwykły ser biały w kawałku. Zależy ci na aksamitnym smaku? Wybierz tłusty i trzykrotnie zmiel go w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie masz maszynki, możesz użyć blendera.

Drugim produktem, na którym nie warto oszczędzać, jest cukier waniliowy. W większości sklepów znajdziesz tańszy zamiennik w postaci cukru wanilinowego. Zamiast prawdziwej wanilii znajduje się w nim produkt o podobnym zapachu, pozyskiwany w sposób syntetyczny, najczęściej z aromatyzowanej miazgi drzewnej.

Spróbuj samodzielnie przygotować cukier z ziarenkami z laski wanilii, a zobaczysz jak pięknego i głębokiego aromatu nabiorą twoje wypieki.

Jak zrobić delikatny sernik z przepisu babci?

Podaję składniki na sernik, który upieczesz w tortownicy o średnicy 24 cm:

  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Oddzielasz żółtka od białek. Zmielony twaróg miksujesz z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Następnie dodajesz mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, łyżka po łyżce serek mascarpone. Całość mieszasz mikserem do uzyskania spójnej masy.
  3. W osobnej misce ubijasz białka. Dodajesz do masy serowej i ostrożnie mieszasz drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
  4. Piekarnik rozgrzewasz do 160 stopni Celsjusza. Wstawiasz sernik do pieczenia na 60 minut. Po upieczeniu wyłączasz piekarnik, ale nie wyjmujesz jeszcze sernika. Zostawiasz go do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

Jak zrobić kremowy sernik ze świątecznym akcentem?

Do masy serowej możesz dodać otartą skórkę z pomarańczy i cynamon, które idealnie skomponują się z aromatem wanilii. Jednak jeśli nie chcesz dodawać nic do środka, dobrym pomysłem na świąteczny akcent jest dekoracja. Możesz polać sernik polewą z białej lub mlecznej czekolady. Na wierzch ułóż kandyzowaną skórką z pomarańczy, mielone orzechy włoskie lub płatki migdałów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej