Babciny sernik zawsze wychodzi kremowy. Sekretem są sery, których używa

Sernik to obowiązkowy wypiek na święta Bożego Narodzenia. Warto więc przyłożyć szczególną uwagę do jego składników i wykonania. To nie znaczy, że musisz sięgać po drogie produkty i spędzać długie godziny w kuchni. Sernik według tego przepisu jest wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym zawsze wychodzi kremowy i delikatny.

Ten kremowy sernik podbije serca twoich gościTen kremowy sernik podbije serca twoich gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tajemnicą sernika babci są dwa rodzaje serów. W masie ląduje nie tylko trzykrotnie zmielony twaróg, ale także serek mascarpone. Puszystość to z kolei zasługa ubitych na sztywno białek, które na koniec dodajesz do masy serowej. Wszystkie składniki ubijasz mikserem, a osiągasz efekt jak po ucieraniu w makutrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milion Dolarów. Goście będą chcieli zapłacić za przepis

Zadbaj o jakościowe składniki na sernik

Podstawą sernika jest dobry twaróg. Chociaż kusi sięgnięcie po gotową masę z wiaderka, warto zdecydować się na zwykły ser biały w kawałku. Zależy ci na aksamitnym smaku? Wybierz tłusty i trzykrotnie zmiel go w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie masz maszynki, możesz użyć blendera.

Drugim produktem, na którym nie warto oszczędzać, jest cukier waniliowy. W większości sklepów znajdziesz tańszy zamiennik w postaci cukru wanilinowego. Zamiast prawdziwej wanilii znajduje się w nim produkt o podobnym zapachu, pozyskiwany w sposób syntetyczny, najczęściej z aromatyzowanej miazgi drzewnej.

Spróbuj samodzielnie przygotować cukier z ziarenkami z laski wanilii, a zobaczysz jak pięknego i głębokiego aromatu nabiorą twoje wypieki.

Jak zrobić delikatny sernik z przepisu babci?

Podaję składniki na sernik, który upieczesz w tortownicy o średnicy 24 cm:

  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Oddzielasz żółtka od białek. Zmielony twaróg miksujesz z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Następnie dodajesz mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, łyżka po łyżce serek mascarpone. Całość mieszasz mikserem do uzyskania spójnej masy.
  3. W osobnej misce ubijasz białka. Dodajesz do masy serowej i ostrożnie mieszasz drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
  4. Piekarnik rozgrzewasz do 160 stopni Celsjusza. Wstawiasz sernik do pieczenia na 60 minut. Po upieczeniu wyłączasz piekarnik, ale nie wyjmujesz jeszcze sernika. Zostawiasz go do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

Jak zrobić kremowy sernik ze świątecznym akcentem?

Do masy serowej możesz dodać otartą skórkę z pomarańczy i cynamon, które idealnie skomponują się z aromatem wanilii. Jednak jeśli nie chcesz dodawać nic do środka, dobrym pomysłem na świąteczny akcent jest dekoracja. Możesz polać sernik polewą z białej lub mlecznej czekolady. Na wierzch ułóż kandyzowaną skórką z pomarańczy, mielone orzechy włoskie lub płatki migdałów.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟