Ile żurek może stać w lodówce? Mało kto postępuje prawidłowo
Kiedy organizujesz święta dla całej rodziny, trudno dobrze wymierzyć porcje poszczególnych potraw. Niezjedzone wkładasz do lodówki i o nich zapominasz. Warto zrobić to z głową, żeby po kilku dniach cieszyć się świątecznymi smakami w niezmienionym formie.
U wielu osób żurek ląduje w lodówce po prostu w garnku, w którym był gotowany. Nie jest to najlepszy sposób przechowywania tej zupy. Nawet przykryty pokrywką garnek nie jest szczelny, więc aromat żurku przechodzi na inne produkty w lodówce, a pyszna kwaskowata zupa z każdym kolejnym dniem staje się coraz bardziej jałowa w smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Baba wielkanocna bez grama cukru. Na górze oblana majonezem
Jak dobrze przechowywać żurek?
Niezjedzoną zupę należy ostudzić, a następnie przelać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcasz je szczelnie i wkładasz do lodówki. Tak zabezpieczona zupa zachowa swój oryginalny smak przez 2-3 dni. Maksymalny czas na jej zjedzenie to 1 tydzień.
"Okres trwałości kwaśnego barszczu w lodówce w szczelnym opakowaniu to maksymalnie 7 dni. Można go zamrozić na 30 dni. Z kolei zupy zabielane mogą być przechowywane maksymalnie 1-2 dni" – podaje Bank Żywności w Krakowie (za: krakow.bankizywnosci.pl).
Jeśli wiesz, że nie zjesz zupy w tym czasie, możesz przedłużyć jej trwałość poprzez tyndalizację, czyli trzykrotną pasteryzację w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Taki proces przeprowadzisz w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku. Pasteryzacja powinna trwać kolejno 60, 40 i 30 minut. Uwaga! Z żurku należy wyjąć jajka i chrzan.
Żurek można mrozić, ale tylko w takiej formie
Drugim skutecznym sposobem na przedłużenie terminu ważności domowego żurku jest mrożenie. Jeśli chcesz skorzystać z tej metody, musisz wyjąć z zupy jajka i ziemniaki.
Jajka ugotowane na twardo przechowywane w ujemnej temperaturze zmieniają swoją strukturę – robią się gumowate i pozbawione smaku. Z kolei ugotowane ziemniaki po rozmrożeniu stają się ziarniste. Ponadto wchłaniają wodę, wpływając na stan całej zupy.
Po wyjęciu ziemniaków i jajek przelej żurek do szczelnego pojemnika lub zamykanego woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności. Spożyj w ciągu 30 dni.