Ile żurek może stać w lodówce? Mało kto postępuje prawidłowo

Kiedy organizujesz święta dla całej rodziny, trudno dobrze wymierzyć porcje poszczególnych potraw. Niezjedzone wkładasz do lodówki i o nich zapominasz. Warto zrobić to z głową, żeby po kilku dniach cieszyć się świątecznymi smakami w niezmienionym formie.

Wiele osób po prostu wkłada garnek z żurkiem do lodówkiWiele osób po prostu wkłada garnek z żurkiem do lodówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

U wielu osób żurek ląduje w lodówce po prostu w garnku, w którym był gotowany. Nie jest to najlepszy sposób przechowywania tej zupy. Nawet przykryty pokrywką garnek nie jest szczelny, więc aromat żurku przechodzi na inne produkty w lodówce, a pyszna kwaskowata zupa z każdym kolejnym dniem staje się coraz bardziej jałowa w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Baba wielkanocna bez grama cukru. Na górze oblana majonezem

Jak dobrze przechowywać żurek?

Niezjedzoną zupę należy ostudzić, a następnie przelać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcasz je szczelnie i wkładasz do lodówki. Tak zabezpieczona zupa zachowa swój oryginalny smak przez 2-3 dni. Maksymalny czas na jej zjedzenie to 1 tydzień.

"Okres trwałości kwaśnego barszczu w lodówce w szczelnym opakowaniu to maksymalnie 7 dni. Można go zamrozić na 30 dni. Z kolei zupy zabielane mogą być przechowywane maksymalnie 1-2 dni" – podaje Bank Żywności w Krakowie (za: krakow.bankizywnosci.pl).

Jeśli wiesz, że nie zjesz zupy w tym czasie, możesz przedłużyć jej trwałość poprzez tyndalizację, czyli trzykrotną pasteryzację w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Taki proces przeprowadzisz w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku. Pasteryzacja powinna trwać kolejno 60, 40 i 30 minut. Uwaga! Z żurku należy wyjąć jajka i chrzan.

Żurek można mrozić, ale tylko w takiej formie

Drugim skutecznym sposobem na przedłużenie terminu ważności domowego żurku jest mrożenie. Jeśli chcesz skorzystać z tej metody, musisz wyjąć z zupy jajka i ziemniaki.

Jajka ugotowane na twardo przechowywane w ujemnej temperaturze zmieniają swoją strukturę – robią się gumowate i pozbawione smaku. Z kolei ugotowane ziemniaki po rozmrożeniu stają się ziarniste. Ponadto wchłaniają wodę, wpływając na stan całej zupy.

Po wyjęciu ziemniaków i jajek przelej żurek do szczelnego pojemnika lub zamykanego woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności. Spożyj w ciągu 30 dni.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni