Imieninową sałatkę podaję w ten sposób. Rodzina jest pod wrażeniem, każdy chętnie sięga
Na większych imprezach rodzinnych, jedna sałatka podana w dużej misce nie sprawdza się najlepiej. Trzeba o nią prosić i przenosić z jednego końca stołu na drugi, a wypełniona po brzegi nie jest lekka. O wiele lepszym pomysłem jest zaserwowanie jej w estetycznych jadalnych miseczkach.
Do miseczek z tortilli możesz włożyć wiele różnych rzeczy. Chociaż pomysł jest zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej, nie musisz się tym sugerować. Taka forma sprawdzi się zarówno do tradycyjnej jarzynowej, jak i do zielonych sałatek z młodym szpinakiem i serem feta. Jadalnych miseczek możesz użyć również do podawania humusu, salsy lub guacamole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Warto samodzielnie przygotować tortillę
Gotowe placki możesz kupić w markecie, co jest najprostszym rozwiązaniem. Niestety, wiele z nich zawiera olej palmowy, gumę guar oraz całą listę konserwantów, które nie będą znajdowały się w samodzielnie przygotowanej tortilli. Pyszne placki zrobisz zarówno z mąki pszennej, jak i kukurydzianej – przy czym te drugie są o wiele bardziej popularne w Meksyku.
Do miski wsypujesz mąkę, dodajesz ciepłą wodę i szczyptę soli. Zagniatasz ciasto w kulę i wyrabiasz przez ok. 2-3 minuty, aby zrobiło się miękkie i elastyczne. Odkładasz od miski, przykrywasz folią spożywczą i odstawiasz na ok. 30 minut. Następnie urywasz niewielki fragment ciasta i formujesz z niego małą kulę, którą rozwałkowujesz na cienki placek. Smażysz na suchej patelni.
Jak zrobić miseczki z tortilli?
Do ich przygotowania potrzebujesz gotowych, już usmażonych, placków. Jeśli są świeże i kruche, włóż je w woreczku foliowym do lodówki – po kilku godzinach powinny zmięknąć. Niezbędne są także foremki do muffinek lub kruchych babeczek.
Składniki na 12 jadalnych miseczek:
- 4 duże tortille,
- 4 łyżki oliwy.
Wykonanie:
- Z placków wytnij koła o średnicy ok. 8 cm i posmaruj je oliwą.
- Foremki do muffinek lub babeczek również posmaruj oliwą, po czym wyłóż krążkami z tortilli.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 min (do zarumienienia).
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremkach do ostygnięcia.