Imieninową sałatkę podaję w ten sposób. Rodzina jest pod wrażeniem, każdy chętnie sięga

Na większych imprezach rodzinnych, jedna sałatka podana w dużej misce nie sprawdza się najlepiej. Trzeba o nią prosić i przenosić z jednego końca stołu na drugi, a wypełniona po brzegi nie jest lekka. O wiele lepszym pomysłem jest zaserwowanie jej w estetycznych jadalnych miseczkach.

Jadalne miseczki są doskonałe do podawania imprezowych przekąsekJadalne miseczki są doskonałe do podawania imprezowych przekąsek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do miseczek z tortilli możesz włożyć wiele różnych rzeczy. Chociaż pomysł jest zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej, nie musisz się tym sugerować. Taka forma sprawdzi się zarówno do tradycyjnej jarzynowej, jak i do zielonych sałatek z młodym szpinakiem i serem feta. Jadalnych miseczek możesz użyć również do podawania humusu, salsy lub guacamole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Warto samodzielnie przygotować tortillę

Gotowe placki możesz kupić w markecie, co jest najprostszym rozwiązaniem. Niestety, wiele z nich zawiera olej palmowy, gumę guar oraz całą listę konserwantów, które nie będą znajdowały się w samodzielnie przygotowanej tortilli. Pyszne placki zrobisz zarówno z mąki pszennej, jak i kukurydzianej – przy czym te drugie są o wiele bardziej popularne w Meksyku.

Do miski wsypujesz mąkę, dodajesz ciepłą wodę i szczyptę soli. Zagniatasz ciasto w kulę i wyrabiasz przez ok. 2-3 minuty, aby zrobiło się miękkie i elastyczne. Odkładasz od miski, przykrywasz folią spożywczą i odstawiasz na ok. 30 minut. Następnie urywasz niewielki fragment ciasta i formujesz z niego małą kulę, którą rozwałkowujesz na cienki placek. Smażysz na suchej patelni.

Jak zrobić miseczki z tortilli?

Do ich przygotowania potrzebujesz gotowych, już usmażonych, placków. Jeśli są świeże i kruche, włóż je w woreczku foliowym do lodówki – po kilku godzinach powinny zmięknąć. Niezbędne są także foremki do muffinek lub kruchych babeczek.

Składniki na 12 jadalnych miseczek:

  • 4 duże tortille,
  • 4 łyżki oliwy.

Wykonanie:

  1. Z placków wytnij koła o średnicy ok. 8 cm i posmaruj je oliwą.
  2. Foremki do muffinek lub babeczek również posmaruj oliwą, po czym wyłóż krążkami z tortilli.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 min (do zarumienienia).
  4. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremkach do ostygnięcia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯