Imieninową sałatkę podaję w ten sposób. Rodzina jest pod wrażeniem, każdy chętnie sięga

Na większych imprezach rodzinnych, jedna sałatka podana w dużej misce nie sprawdza się najlepiej. Trzeba o nią prosić i przenosić z jednego końca stołu na drugi, a wypełniona po brzegi nie jest lekka. O wiele lepszym pomysłem jest zaserwowanie jej w estetycznych jadalnych miseczkach.

Jadalne miseczki są doskonałe do podawania imprezowych przekąsekJadalne miseczki są doskonałe do podawania imprezowych przekąsek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do miseczek z tortilli możesz włożyć wiele różnych rzeczy. Chociaż pomysł jest zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej, nie musisz się tym sugerować. Taka forma sprawdzi się zarówno do tradycyjnej jarzynowej, jak i do zielonych sałatek z młodym szpinakiem i serem feta. Jadalnych miseczek możesz użyć również do podawania humusu, salsy lub guacamole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Warto samodzielnie przygotować tortillę

Gotowe placki możesz kupić w markecie, co jest najprostszym rozwiązaniem. Niestety, wiele z nich zawiera olej palmowy, gumę guar oraz całą listę konserwantów, które nie będą znajdowały się w samodzielnie przygotowanej tortilli. Pyszne placki zrobisz zarówno z mąki pszennej, jak i kukurydzianej – przy czym te drugie są o wiele bardziej popularne w Meksyku.

Do miski wsypujesz mąkę, dodajesz ciepłą wodę i szczyptę soli. Zagniatasz ciasto w kulę i wyrabiasz przez ok. 2-3 minuty, aby zrobiło się miękkie i elastyczne. Odkładasz od miski, przykrywasz folią spożywczą i odstawiasz na ok. 30 minut. Następnie urywasz niewielki fragment ciasta i formujesz z niego małą kulę, którą rozwałkowujesz na cienki placek. Smażysz na suchej patelni.

Jak zrobić miseczki z tortilli?

Do ich przygotowania potrzebujesz gotowych, już usmażonych, placków. Jeśli są świeże i kruche, włóż je w woreczku foliowym do lodówki – po kilku godzinach powinny zmięknąć. Niezbędne są także foremki do muffinek lub kruchych babeczek.

Składniki na 12 jadalnych miseczek:

  • 4 duże tortille,
  • 4 łyżki oliwy.

Wykonanie:

  1. Z placków wytnij koła o średnicy ok. 8 cm i posmaruj je oliwą.
  2. Foremki do muffinek lub babeczek również posmaruj oliwą, po czym wyłóż krążkami z tortilli.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 min (do zarumienienia).
  4. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremkach do ostygnięcia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka