Pyszna sałatka meksykańska z kurczakiem. Nietypowa propozycja na wielkanocny stół

Kolorowa sałatka meksykańska może być wyrazistym akcentem na świątecznym stole. To dodatek, którego często brakuje, a szkoda, bo idealnie przełamuje ciężar tradycyjnych pasztetów, wędzonek i pieczeni. Sałatkę z kurczakiem i warzywami podawaj w towarzystwie nachosów lub tortilli.

Sałatka z kurczakiem i warzywami to kolorowy akcent na świętaSałatka z kurczakiem i warzywami to kolorowy akcent na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Meksykanie nawet podczas świąt wielkanocnych nie rozstają się ze swoją ulubioną kukurydzianą tortillą. Podają ją z różnymi świeżymi dodatkami. Popularne są zielone warzywa zwane quelites, sałatka z młodych pędów opuncji, a także salsa pomidorowa czy guacamole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Sałatka meksykańska – wybierz dressing i dodatki

Poniżej podaję przepis na sałatkę z sosem majonezowym, ale możesz ją przygotować także z lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z limonki. Wymieszaj je z drobno posiekaną kolendrą, dodaj starty na tarce czosnek i odrobinę papryczki jalapeño, a otrzymasz nieco lżejszy, ale bardzo aromatyczny sos w meksykańskim stylu.

Sałatę rzymską możesz zamienić na rukolę, która charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem. Zamiast czarnej fasoli, możesz dodać czerwoną, która jest nieco bardziej wyrazista w smaku. Jednak to czarna o wiele lepiej sprawdza się w daniach podawanych na zimno – jest delikatniejsza i bardziej orzechowa, ma miękką strukturę, ale tak łatwo się nie rozpada. Z kole czerwona fasola lepiej sprawdza się w gorących potrawach, takich jaki chili con carne.

Przepis na sałatkę meksykańską z kurczakiem

Świetnym pomysłem jest podanie sałatki w miseczkach z tortilli. Aby takie przygotować, wystarczy wyciąć z tortilli koła i ułożyć je w foremkach na muffinki.  

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka (ugotowana lub upieczona),
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 szklanka odsączonej czarnej fasoli,
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki,
  • 2 średnie pomidory,
  • pół główki sałaty rzymskiej,
  • pół szklanki startego sera cheddar,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki mielonej papryki chili.

Wykonanie:

  1. Gotowaną lub pieczoną pierś kurczaka pokrój w kostkę.
  2. Odsącz i przepłucz fasolę z puszki i kukurydzę.
  3. Obierz awokado, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
  4. Porwij sałatę na mniejsze kawałki, pokrój pomidora.
  5. W dużej misce ułóż sałatkę.
  6. W osobnej misce wymieszaj składniki na sos: majonez, sok z limonki lub cytrynym, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie mieloną ostrą paprykę.
  7. Z tak przygotowanym sosem wymieszaj pokrojonego kurczaka, fasolę, kukurydzę, pomidory i awokado. Przełóż na sałatę. Po wierzchu posyp startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez