Pyszna sałatka meksykańska z kurczakiem. Nietypowa propozycja na wielkanocny stół
Kolorowa sałatka meksykańska może być wyrazistym akcentem na świątecznym stole. To dodatek, którego często brakuje, a szkoda, bo idealnie przełamuje ciężar tradycyjnych pasztetów, wędzonek i pieczeni. Sałatkę z kurczakiem i warzywami podawaj w towarzystwie nachosów lub tortilli.
Meksykanie nawet podczas świąt wielkanocnych nie rozstają się ze swoją ulubioną kukurydzianą tortillą. Podają ją z różnymi świeżymi dodatkami. Popularne są zielone warzywa zwane quelites, sałatka z młodych pędów opuncji, a także salsa pomidorowa czy guacamole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Sałatka meksykańska – wybierz dressing i dodatki
Poniżej podaję przepis na sałatkę z sosem majonezowym, ale możesz ją przygotować także z lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z limonki. Wymieszaj je z drobno posiekaną kolendrą, dodaj starty na tarce czosnek i odrobinę papryczki jalapeño, a otrzymasz nieco lżejszy, ale bardzo aromatyczny sos w meksykańskim stylu.
Sałatę rzymską możesz zamienić na rukolę, która charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem. Zamiast czarnej fasoli, możesz dodać czerwoną, która jest nieco bardziej wyrazista w smaku. Jednak to czarna o wiele lepiej sprawdza się w daniach podawanych na zimno – jest delikatniejsza i bardziej orzechowa, ma miękką strukturę, ale tak łatwo się nie rozpada. Z kole czerwona fasola lepiej sprawdza się w gorących potrawach, takich jaki chili con carne.
Przepis na sałatkę meksykańską z kurczakiem
Świetnym pomysłem jest podanie sałatki w miseczkach z tortilli. Aby takie przygotować, wystarczy wyciąć z tortilli koła i ułożyć je w foremkach na muffinki.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka (ugotowana lub upieczona),
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 szklanka odsączonej czarnej fasoli,
- 1 szklanka kukurydzy z puszki,
- 2 średnie pomidory,
- pół główki sałaty rzymskiej,
- pół szklanki startego sera cheddar,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- szczypta soli i pieprzu,
- opcjonalnie: pół łyżeczki mielonej papryki chili.
Wykonanie:
- Gotowaną lub pieczoną pierś kurczaka pokrój w kostkę.
- Odsącz i przepłucz fasolę z puszki i kukurydzę.
- Obierz awokado, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
- Porwij sałatę na mniejsze kawałki, pokrój pomidora.
- W dużej misce ułóż sałatkę.
- W osobnej misce wymieszaj składniki na sos: majonez, sok z limonki lub cytrynym, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie mieloną ostrą paprykę.
- Z tak przygotowanym sosem wymieszaj pokrojonego kurczaka, fasolę, kukurydzę, pomidory i awokado. Przełóż na sałatę. Po wierzchu posyp startym parmezanem.