WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

W sklepie trudno ją dostać. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, bo hamuje apetyt i reguluje cukier

To przysmak, który często pojawia się w kuchni brazylijskiej czy meksykańskiej, ale w sklepach zdecydowanie zdominowany jest przez czerwoną i białą odmianę. Jeśli jednak podczas zakupów dostrzeżesz ją na półce, wrzuć bez wahania do słoika przynajmniej jedną puszkę.

Czarna fasola to skarbnica witaminCzarna fasola to skarbnica witamin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Czarna fasola nie cieszy się w Polsce dużą popularnością, ale zdecydowanie warto to zmienić. Jest delikatnie słodka, z lekkim aromatem orzechowym. Dzięki temu świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Walory smakowe to jednak dopiero początek, bo w niepozornych, ciemnych nasionach skrywa się cała moc składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czarna fasola to bomba witamin

Czarna fasola jest doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, magnezu i potasu. Dzięki temu staje się naturalnym wsparciem układu odpornościowego, pomocą przy problemach z trawieniem, ale również sposobem na to, by wzmocnić pracę serca. Witaminy z grupy B zawarte w czarnej fasoli są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomagają poprawić koncentrację, pamięć i zmniejszyć uczucie zmęczenia, więc warto sięgać po naturalne źródła tych witamin, takie jak czarna fasola.

Jakie właściwości ma czarna fasola?
Jakie właściwości ma czarna fasola? © Licencjodawca | (c) by Cristóbal Alvarado Minic

Czarna fasola, ciesząca się popularnością w kuchniach Ameryki Łacińskiej, jest bogata w antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom i spowalniać procesy starzenia.

Pomoc w odchudzaniu

Wysoka zawartość błonnika w czarnej fasoli reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspiera rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Błonnik zwiększa uczucie sytości, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi. To sprzymierzeniec w walce o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Czarna fasola zawiera węglowodany złożone, które są uwalniane do organizmu powoli, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki temu jest to doskonały produkt dla osób z cukrzycą lub tych, którzy chcą zapobiec jej rozwojowi.

Do czego wykorzystać czarną fasolę?

Czarna fasola to świetne źródło roślinnego białka. Dzięki temu podkręca sytość dania i idealnie sprawdzi się przy gotowaniu obiadu. Można dodawać ją do zup oraz gulaszów, przygotowywać z niej chilli con carne, burrito czy tacosy. Stać się może również bazą do brownie, pasty kanapkowej czy sałatek.

Rożki chili con carne- Pyszności
Rożki chili con carne- Pyszności © Licencjodawca

Czarna fasola to doskonałe źródło białka dla wegan i wegetarian, mogące efektywnie zastąpić mięso w diecie. Warto jednak sięgać po nią również wtedy, gdy w naszych domach gości tradycyjna dieta.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze