Możesz zjeść ze skórką. Wzmacnia kości i obniża ciśnienie

Choć z zewnątrz przypomina popularniejsze zielone kiwi, po przekrojeniu odkryjemy zupełnie inny świat. Słodki, żółty miąższ to prawdziwa uczta dla podniebienia. A najlepsze jest to, że można je jeść ze skórką, dzięki czemu łatwo zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy. To pyszna i smaczna odmiana od jabłek i gruszek, które najczęściej lądują w śniadaniówce.

Żółte kiwiŻółte kiwi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Żółte kiwi, znane również jako kiwi gold, to odmiana tego owocu, która zyskała dużą popularność w ostatnich latach. Choć może wydawać się podobna do popularniejszej odmiany z brązową skórką i zielonym miąższem, to po spróbowaniu od razu czuć różnicę. Kiwi ma w sobie wiele walorów, nie tylko tych smakowych. Zdecydowanie warto sięgnąć po nie w czasie zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Jak smakuje żółte kiwi?

Na pierwszy rzut oka można je pomylić ze zwykłym. Skórka jest jednak nieco mniej brązowa i ma mniej włosków. Dzięki temu jest nie tylko jadalna, ale znacznie przyjemniejsza w smaku niż ta, którą znaleźć można na zielonym kiwi. Nie trzeba jej obierać, więc żółte kiwi świetnie sprawdzi się na słodką przekąskę.

Żółte kiwi
Żółte kiwi © Pixabay

Po przekrojeniu na pół ujawnia się nam soczysty, intensywnie żółty miąższ z drobnymi, czarnymi nasionkami. Konsystencja jest nieco bardziej kremowa niż w przypadku zielonego kiwi, a smak delikatniejszy. Dzięki temu jest lubiana przez osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem tradycyjnego kiwi.

Dla jednych żółte kiwi smakuje jak słodsza odmiana tego zwykłego. Inni z kolei wyczuwają w nim agrest, a niektórzy smakosze nawet nutę poziomki czy truskawki.

Bomba witamin w niedużym owocu

Niepozorny owoc to mała bomba witaminowa. Podobnie jak brązowa odmiana, ma w sobie dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność, chroniąc tym samym przed infekcjami. Znaleźć w nim można także sporo potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi. Dzięki temu regularne spożywanie kiwi może korzystnie wpływać na zdrowie serca i układu krążenia. Witamina ta wspiera również syntezę kolagenu, co przekłada się na wzmocnienie kości.

Kiwi zielone i żółte
Kiwi zielone i żółte © Adobe Stock | Tadeusz Marx

Błonnik zawarty w kiwi poprawia pracę jelit, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym. Dodatkowo błonnik zapewnia uczucie sytości, co może być pomocne w utrzymaniu prawidłowej wagi. Antyoksydanty obecne w kiwi neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Dzięki temu kiwi pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem.

Do czego dodawać kiwi?

Kiwi jeść można samodzielnie, a w przypadku tego gold nawet bez obierania. Wzbogaci również smoothie, owocowej sałatki, urozmaici jogurt czy owsiankę. Kiwi gold może być wykorzystane jako dodatek do tart, ciast i muffinek, zarówno w formie świeżej, jak i w postaci musu.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku