Możesz zjeść ze skórką. Wzmacnia kości i obniża ciśnienie
Choć z zewnątrz przypomina popularniejsze zielone kiwi, po przekrojeniu odkryjemy zupełnie inny świat. Słodki, żółty miąższ to prawdziwa uczta dla podniebienia. A najlepsze jest to, że można je jeść ze skórką, dzięki czemu łatwo zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy. To pyszna i smaczna odmiana od jabłek i gruszek, które najczęściej lądują w śniadaniówce.
01.11.2024 09:33
Żółte kiwi, znane również jako kiwi gold, to odmiana tego owocu, która zyskała dużą popularność w ostatnich latach. Choć może wydawać się podobna do popularniejszej odmiany z brązową skórką i zielonym miąższem, to po spróbowaniu od razu czuć różnicę. Kiwi ma w sobie wiele walorów, nie tylko tych smakowych. Zdecydowanie warto sięgnąć po nie w czasie zakupów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smakuje żółte kiwi?
Na pierwszy rzut oka można je pomylić ze zwykłym. Skórka jest jednak nieco mniej brązowa i ma mniej włosków. Dzięki temu jest nie tylko jadalna, ale znacznie przyjemniejsza w smaku niż ta, którą znaleźć można na zielonym kiwi. Nie trzeba jej obierać, więc żółte kiwi świetnie sprawdzi się na słodką przekąskę.
Po przekrojeniu na pół ujawnia się nam soczysty, intensywnie żółty miąższ z drobnymi, czarnymi nasionkami. Konsystencja jest nieco bardziej kremowa niż w przypadku zielonego kiwi, a smak delikatniejszy. Dzięki temu jest lubiana przez osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem tradycyjnego kiwi.
Dla jednych żółte kiwi smakuje jak słodsza odmiana tego zwykłego. Inni z kolei wyczuwają w nim agrest, a niektórzy smakosze nawet nutę poziomki czy truskawki.
Bomba witamin w niedużym owocu
Niepozorny owoc to mała bomba witaminowa. Podobnie jak brązowa odmiana, ma w sobie dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność, chroniąc tym samym przed infekcjami. Znaleźć w nim można także sporo potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi. Dzięki temu regularne spożywanie kiwi może korzystnie wpływać na zdrowie serca i układu krążenia. Witamina ta wspiera również syntezę kolagenu, co przekłada się na wzmocnienie kości.
Błonnik zawarty w kiwi poprawia pracę jelit, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym. Dodatkowo błonnik zapewnia uczucie sytości, co może być pomocne w utrzymaniu prawidłowej wagi. Antyoksydanty obecne w kiwi neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Dzięki temu kiwi pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem.
Do czego dodawać kiwi?
Kiwi jeść można samodzielnie, a w przypadku tego gold nawet bez obierania. Wzbogaci również smoothie, owocowej sałatki, urozmaici jogurt czy owsiankę. Kiwi gold może być wykorzystane jako dodatek do tart, ciast i muffinek, zarówno w formie świeżej, jak i w postaci musu.