Inni piją, kiedy boli brzuch, a gospodynie z Lubelszczyzny dodają do ruskich. Niby nic, a genialnie podbija smak

Tradycyjne pierogi ruskie wzbogacone świeżą miętą to nowy sposób na klasyk polskiej kuchni. Takie pierogi przygotowują gospodynie na Lubelszczyźnie. Dowiedz się, jak zrobić to pyszne danie i zaskoczyć swoich bliskich.

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Gileta

Kiedy myślimy o pierogach ruskich, często wyobrażamy sobie klasyczne połączenie ziemniaków z białym serem. Jednak dodatek świeżej mięty może tchnąć nowe życie w ten tradycyjny przepis. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Król Imprezy smakuje każdemu. W sam raz na sylwestra

Pierogi ruskie z mięta - przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklankę letniej wody,
  • 4 łyżki masła,
  • sól do smaku,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 400 g białego sera,
  • 5-6 ziemniaków,
  • sól do smaku,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liście mięty,
  • pieprz czarny mielony.

Przygotowanie pierogów:

  1. Na stolnicy przesiewamy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Do środka dodajemy miękkie masło, sól i jajko. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Uformowaną kulę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut.
  2. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy biały ser, posiekaną cebulę i czosnek, a także posiekane liście mięty. Doprawiamy całość solą i pieprzem wedle smaku i dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, po czym zlepiamy brzegi ciasta, tworząc pierogi.
  4. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówki

  • Dodanie łyżki octu do ciasta zapobiega jego rozrywaniu podczas gotowania.
  • Farsz można wzbogacić podsmażoną na maśle cebulką.
  • Podawane mogą być ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Pozwól się zaskoczyć tej unikatowej wersji pierogów ruskich, która łączy tradycję z nowoczesnością i świeżością dzięki mięcie.

Wybrane dla Ciebie