Inni piją, kiedy boli brzuch, a gospodynie z Lubelszczyzny dodają do ruskich. Niby nic, a genialnie podbija smak

Tradycyjne pierogi ruskie wzbogacone świeżą miętą to nowy sposób na klasyk polskiej kuchni. Takie pierogi przygotowują gospodynie na Lubelszczyźnie. Dowiedz się, jak zrobić to pyszne danie i zaskoczyć swoich bliskich.

Traditional polish pierogi with crispy bacon and onionpierogi, dumpling, food, pasta, ravioli, dinner, meal, bacon, sage, onion, cooked, plate, polish, cuisine, traditional, potato, cheese, stuffed, homemade, hand made, russian, stuffing, cream, sour, yogurt, pierogi, dumpling, food, pasta, ravioli, dinner, meal, bacon, sage, onion, cooked, plate, polish, cuisine, traditional, potato, cheese, stuffed, homemade, hand made, russian, stuffing, cream, sour, yogurtPierogi ruskie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Gileta

Kiedy myślimy o pierogach ruskich, często wyobrażamy sobie klasyczne połączenie ziemniaków z białym serem. Jednak dodatek świeżej mięty może tchnąć nowe życie w ten tradycyjny przepis. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Król Imprezy smakuje każdemu. W sam raz na sylwestra

Pierogi ruskie z mięta - przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklankę letniej wody,
  • 4 łyżki masła,
  • sól do smaku,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 400 g białego sera,
  • 5-6 ziemniaków,
  • sól do smaku,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liście mięty,
  • pieprz czarny mielony.

Przygotowanie pierogów:

  1. Na stolnicy przesiewamy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Do środka dodajemy miękkie masło, sól i jajko. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Uformowaną kulę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut.
  2. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy biały ser, posiekaną cebulę i czosnek, a także posiekane liście mięty. Doprawiamy całość solą i pieprzem wedle smaku i dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, po czym zlepiamy brzegi ciasta, tworząc pierogi.
  4. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówki

  • Dodanie łyżki octu do ciasta zapobiega jego rozrywaniu podczas gotowania.
  • Farsz można wzbogacić podsmażoną na maśle cebulką.
  • Podawane mogą być ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Pozwól się zaskoczyć tej unikatowej wersji pierogów ruskich, która łączy tradycję z nowoczesnością i świeżością dzięki mięcie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej