Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Consommé to klarowny i bardzo aromatyczny bulion, który często jest podawany we francuskich restauracjach. Jedną z wariacji na ten temat jest consommé grzybowe – cudownie rozgrzewające i pełne leśnych aromatów. Bulion doskonale smakuje z pierożkami, które możesz nadziać mięsem i grzybami z rosołu.
Bulion z kaczki i grzyby leśne to połączenie, które głęboko poruszy wszystkie zmysły. Jednak trzeba pamiętać o tym, że kluczem do sukcesu jest długie gotowanie na wolnym ogniu – dwie godziny to absolutne minimum, a francuscy szefowie kuchni gotują consommé nawet przez 8–12 godzin.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Grzyby i mięso wykorzystaj do farszu na pierożki
Chociaż consommé grzybowe jest tak esencjonalne, że nie potrzebuje żadnych dodatków, czasem dobrze jest zobaczyć jakiś pływający smaczek w talerzu. Tym razem zrezygnuj z makaronu na rzecz delikatnych pierożków w stylu wonton. Delikatnym ciastem na pierogi owiń farsz z ugotowanych grzybów i mięsa z kaczki. Grzyby wystarczy posiekać, a mięso przepuść przez maszynkę. Podsmaż na maśle i dopraw solą i pieprzem.
Jak zrobić consomme grzybowe z kaczki?
Bulion możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów. Jeśli wybierzesz suszone, dzień wcześniej zalej je wodą, a potem razem z wodą przelej do garnka.
Składniki:
- 1 korpus kaczki (do bulionu),
- 2 litry wody,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 plasterki imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1 cytryna
- 30 g suszonych grzybów lub 300 g świeżych,
- sos sojowy lub sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Korpus kaczki przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 60 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas ściągaj szumowinę.
- Następnie dodaj marchewki, pietruszki, dwa plasterki imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili i ziarna czarnego pieprzu. Wrzuć także cytrynę pokrojoną na ósemki.
- Do wywaru wrzuć również namoczone wcześniej suszone grzyby lub świeże, pokrojone w plasterki. Całość gotuj przez kolejne 45 minut.
- Następnie przecedź bulion przez drobne sitko i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Dopraw sosem sojowym do smaku lub tradycyjnie solą i pieprzem.