Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół

Consommé to klarowny i bardzo aromatyczny bulion, który często jest podawany we francuskich restauracjach. Jedną z wariacji na ten temat jest consommé grzybowe – cudownie rozgrzewające i pełne leśnych aromatów. Bulion doskonale smakuje z pierożkami, które możesz nadziać mięsem i grzybami z rosołu.

Consomme grzybowe przyjemnie rozgrzewa i pięknie pachnieConsomme grzybowe przyjemnie rozgrzewa i pięknie pachnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bulion z kaczki i grzyby leśne to połączenie, które głęboko poruszy wszystkie zmysły. Jednak trzeba pamiętać o tym, że kluczem do sukcesu jest długie gotowanie na wolnym ogniu – dwie godziny to absolutne minimum, a francuscy szefowie kuchni gotują consommé nawet przez 8–12 godzin.

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Grzyby i mięso wykorzystaj do farszu na pierożki

Chociaż consommé grzybowe jest tak esencjonalne, że nie potrzebuje żadnych dodatków, czasem dobrze jest zobaczyć jakiś pływający smaczek w talerzu. Tym razem zrezygnuj z makaronu na rzecz delikatnych pierożków w stylu wonton. Delikatnym ciastem na pierogi owiń farsz z ugotowanych grzybów i mięsa z kaczki. Grzyby wystarczy posiekać, a mięso przepuść przez maszynkę. Podsmaż na maśle i dopraw solą i pieprzem.

Jak zrobić consomme grzybowe z kaczki?

Bulion możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów. Jeśli wybierzesz suszone, dzień wcześniej zalej je wodą, a potem razem z wodą przelej do garnka.

Składniki:

  • 1 korpus kaczki (do bulionu),
  • 2 litry wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 plasterki imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 cytryna
  • 30 g suszonych grzybów lub 300 g świeżych,
  • sos sojowy lub sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Korpus kaczki przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 60 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas ściągaj szumowinę.
  2. Następnie dodaj marchewki, pietruszki, dwa plasterki imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili i ziarna czarnego pieprzu. Wrzuć także cytrynę pokrojoną na ósemki.
  3. Do wywaru wrzuć również namoczone wcześniej suszone grzyby lub świeże, pokrojone w plasterki. Całość gotuj przez kolejne 45 minut.
  4. Następnie przecedź bulion przez drobne sitko i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Dopraw sosem sojowym do smaku lub tradycyjnie solą i pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯