Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół

Consommé to klarowny i bardzo aromatyczny bulion, który często jest podawany we francuskich restauracjach. Jedną z wariacji na ten temat jest consommé grzybowe – cudownie rozgrzewające i pełne leśnych aromatów. Bulion doskonale smakuje z pierożkami, które możesz nadziać mięsem i grzybami z rosołu.

Consomme grzybowe przyjemnie rozgrzewa i pięknie pachnieConsomme grzybowe przyjemnie rozgrzewa i pięknie pachnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bulion z kaczki i grzyby leśne to połączenie, które głęboko poruszy wszystkie zmysły. Jednak trzeba pamiętać o tym, że kluczem do sukcesu jest długie gotowanie na wolnym ogniu – dwie godziny to absolutne minimum, a francuscy szefowie kuchni gotują consommé nawet przez 8–12 godzin.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Grzyby i mięso wykorzystaj do farszu na pierożki

Chociaż consommé grzybowe jest tak esencjonalne, że nie potrzebuje żadnych dodatków, czasem dobrze jest zobaczyć jakiś pływający smaczek w talerzu. Tym razem zrezygnuj z makaronu na rzecz delikatnych pierożków w stylu wonton. Delikatnym ciastem na pierogi owiń farsz z ugotowanych grzybów i mięsa z kaczki. Grzyby wystarczy posiekać, a mięso przepuść przez maszynkę. Podsmaż na maśle i dopraw solą i pieprzem.

Jak zrobić consomme grzybowe z kaczki?

Bulion możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych grzybów. Jeśli wybierzesz suszone, dzień wcześniej zalej je wodą, a potem razem z wodą przelej do garnka.

Składniki:

  • 1 korpus kaczki (do bulionu),
  • 2 litry wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 plasterki imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 cytryna
  • 30 g suszonych grzybów lub 300 g świeżych,
  • sos sojowy lub sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Korpus kaczki przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 60 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas ściągaj szumowinę.
  2. Następnie dodaj marchewki, pietruszki, dwa plasterki imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 papryczkę chili i ziarna czarnego pieprzu. Wrzuć także cytrynę pokrojoną na ósemki.
  3. Do wywaru wrzuć również namoczone wcześniej suszone grzyby lub świeże, pokrojone w plasterki. Całość gotuj przez kolejne 45 minut.
  4. Następnie przecedź bulion przez drobne sitko i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Dopraw sosem sojowym do smaku lub tradycyjnie solą i pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo