Od klasycznych po egzotyczne - inspiracje na szaszłyki z grilla dla smakoszy
Podczas wielkiego grillowania, nie może zabraknąć tych prostych, jak i bardziej wymyślnych dań. Jeśli weźmiemy pod uwagę tę drugą kategorię, to warto postawić na szaszłyki na grill. Możesz je przygotować na kilka ciekawych sposobów - klasycznie a nawet egzotycznie. Którą opcję wybierasz?
28.04.2023 07:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie ulega żadnej wątpliwości, że grill to nie tylko wspaniałe potrawy, ale również sposób spędzania wolnego czasu, na który decyduje się coraz więcej osób. Niektórzy już rozpoczęli swój sezon grillowy, a inni czekają z tym do długiego weekendu majowego. Na ruszcie z pewnością znajdzie się karkówka, kiełbaski, schab czy szaszłyki na grilla. Jak je przygotować, jakich produktów użyć i co zrobić, by zachwycały smakiem?
Idealne szaszłyki na grilla - o czym należy pamiętać?
Jaki musi być najlepszy szaszłyk z grilla? Na pewno łączy kilka ciekawych smaków. Dlatego też, dobrze będzie połączyć popularne mięsa na grilla z warzywami, które możesz dostać niemal wszędzie. Pamiętaj, że równie ważne są przyprawy oraz marynata do szaszłyków. Mięso nadziane na wykałaczki musi być odpowiednio zamarynowane - najlepiej zrobić to na kilkanaście godzin przez grillowaniem - tak, by mięso do szaszłyków poleżało w przyprawach w naczyniu w lodówce przez noc, albo i dłużej. Dzięki temu, szaszłyki z grilla będą rozpływać się w ustach.
Najlepsze pomysły na szaszłyki z grilla - na co się zdecydować?
Jeśli jesteś fanem szaszłyków z grilla i zastanawiasz się co podać gościom podczas majówki, to właśnie ta przekąska z rusztu będzie świetną opcją. Dla równowagi, postanowiliśmy ci zaprezentować przepis na szaszłyki z grilla według klasycznej receptury oraz szaszłyki w wersji egzotycznej. Zarówno w pierwszej, jak i w drugiej opcji dominuje wyjątkowe połączenie smaków, bogactwo przypraw, a mięso upieczone w ten sposób będzie rozpływać się w ustach. Tego możesz być pewny!
Klasyczny szaszłyk na grilla
Przygotowując szaszłyki, dobrze jest postawić na klasykę. Ta wersja jest odpowiednia na każdą okazję. Dominuje tu połączenie popularnych warzyw i mięs. Z powodzeniem możesz je przygotować na rodzinny obiad czy wizytę znajomych.
Składniki:
- filet z kurczaka lub schab
- kawałek boczku
- papryka czerwona i żółta
- cebula
- mniejsze pieczarki
- talarki cukinii.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania marynaty do szaszłyków. Użyj tu mieszanki dowolnych przypraw i składników i natrzyj nią mięso oraz warzywa i pozostaw na noc w lodówce.
- Nałóż mięso oraz warzywa na patyki do szaszłyków - najlepiej robić to naprzemiennie. Kolejność jest całkowicie dowolna.
- Rozpal grilla i wrzuć szaszłyki na ruszt. Grilluj je przez około 15-20 minut. Smacznego!
Wieprzowe szaszłyki z owocową nutą
A co powiesz na podkręcenie smaku ulubionych szaszłyków na grilla? W tej sytuacji, warto jest postawić na owoce. Trochę egzotyki, na pewno nigdy nikomu nie zaszkodzi.
Składniki:
- około 600 g schabu bez kości
- cebula
- 2 banany
- puszka brzoskwiń
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy curry.
Sposób przygotowania:
- Otwórz puszkę brzoskwiń, odcedź ją z zalewy i następnie pokrój owoce w grubą kostkę.
- Umyj schab i pokrój na małe kawałki. Umieść mięso w misce, dodaj przyprawy i pół szklanki zalewy z brzoskwiń. W takiej zalewie wstaw do lodówki na min. 6 godzin.
- Obierz banany i pokrój na grube plastry. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
- Na patyki do szaszłyków nałóż naprzemiennie - brzoskwinie, banany, schab i cebulę.
- Piecz na dobrze rozgrzanym grillu przez około 20 minut, obracając co jakiś czas i podlewając zalewą z curry. Smacznego!
Co powiesz na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: