PrzepisGrillOd klasycznych po egzotyczne - inspiracje na szaszłyki z grilla dla smakoszy

Od klasycznych po egzotyczne - inspiracje na szaszłyki z grilla dla smakoszy

Podczas wielkiego grillowania, nie może zabraknąć tych prostych, jak i bardziej wymyślnych dań. Jeśli weźmiemy pod uwagę tę drugą kategorię, to warto postawić na szaszłyki na grill. Możesz je przygotować na kilka ciekawych sposobów - klasycznie a nawet egzotycznie. Którą opcję wybierasz?

Szaszłyki drobiowo-warzywne na grillu, Fot. Canva
Szaszłyki drobiowo-warzywne na grillu, Fot. Canva

28.04.2023 07:32

Nie ulega żadnej wątpliwości, że grill to nie tylko wspaniałe potrawy, ale również sposób spędzania wolnego czasu, na który decyduje się coraz więcej osób. Niektórzy już rozpoczęli swój sezon grillowy, a inni czekają z tym do długiego weekendu majowego. Na ruszcie z pewnością znajdzie się karkówka, kiełbaski, schab czy szaszłyki na grilla. Jak je przygotować, jakich produktów użyć i co zrobić, by zachwycały smakiem?

Idealne szaszłyki na grilla - o czym należy pamiętać?

Jaki musi być najlepszy szaszłyk z grilla? Na pewno łączy kilka ciekawych smaków. Dlatego też, dobrze będzie połączyć popularne mięsa na grilla z warzywami, które możesz dostać niemal wszędzie. Pamiętaj, że równie ważne są przyprawy oraz marynata do szaszłyków. Mięso nadziane na wykałaczki musi być odpowiednio zamarynowane - najlepiej zrobić to na kilkanaście godzin przez grillowaniem - tak, by mięso do szaszłyków poleżało w przyprawach w naczyniu w lodówce przez noc, albo i dłużej. Dzięki temu, szaszłyki z grilla będą rozpływać się w ustach.

Szaszłyki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mistrz Fartucha
Szaszłyki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Mistrz Fartucha

Najlepsze pomysły na szaszłyki z grilla - na co się zdecydować?

Jeśli jesteś fanem szaszłyków z grilla i zastanawiasz się co podać gościom podczas majówki, to właśnie ta przekąska z rusztu będzie świetną opcją. Dla równowagi, postanowiliśmy ci zaprezentować przepis na szaszłyki z grilla według klasycznej receptury oraz szaszłyki w wersji egzotycznej. Zarówno w pierwszej, jak i w drugiej opcji dominuje wyjątkowe połączenie smaków, bogactwo przypraw, a mięso upieczone w ten sposób będzie rozpływać się w ustach. Tego możesz być pewny!

Klasyczny szaszłyk na grilla

Przygotowując szaszłyki, dobrze jest postawić na klasykę. Ta wersja jest odpowiednia na każdą okazję. Dominuje tu połączenie popularnych warzyw i mięs. Z powodzeniem możesz je przygotować na rodzinny obiad czy wizytę znajomych.

Składniki:

  • filet z kurczaka lub schab
  • kawałek boczku
  • papryka czerwona i żółta
  • cebula
  • mniejsze pieczarki
  • talarki cukinii.
Szaszłyk - Pyszności; Foto pixabay.com
Szaszłyk - Pyszności; Foto pixabay.com

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania marynaty do szaszłyków. Użyj tu mieszanki dowolnych przypraw i składników i natrzyj nią mięso oraz warzywa i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Nałóż mięso oraz warzywa na patyki do szaszłyków - najlepiej robić to naprzemiennie. Kolejność jest całkowicie dowolna.
  3. Rozpal grilla i wrzuć szaszłyki na ruszt. Grilluj je przez około 15-20 minut. Smacznego!

Wieprzowe szaszłyki z owocową nutą

A co powiesz na podkręcenie smaku ulubionych szaszłyków na grilla? W tej sytuacji, warto jest postawić na owoce. Trochę egzotyki, na pewno nigdy nikomu nie zaszkodzi.

Składniki:

  • około 600 g schabu bez kości
  • cebula
  • 2 banany
  • puszka brzoskwiń
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy curry.
Banany - Pyszności; foto: Canva
Banany - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszkę brzoskwiń, odcedź ją z zalewy i następnie pokrój owoce w grubą kostkę.
  2. Umyj schab i pokrój na małe kawałki. Umieść mięso w misce, dodaj przyprawy i pół szklanki zalewy z brzoskwiń. W takiej zalewie wstaw do lodówki na min. 6 godzin.
  3. Obierz banany i pokrój na grube plastry. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
  4. Na patyki do szaszłyków nałóż naprzemiennie - brzoskwinie, banany, schab i cebulę.
  5. Piecz na dobrze rozgrzanym grillu przez około 20 minut, obracając co jakiś czas i podlewając zalewą z curry. Smacznego!

Co powiesz na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

grillgrillowanieszaszłyki
Wybrane dla Ciebie