Od klasycznych po egzotyczne - inspiracje na szaszłyki z grilla dla smakoszy
Podczas wielkiego grillowania, nie może zabraknąć tych prostych, jak i bardziej wymyślnych dań. Jeśli weźmiemy pod uwagę tę drugą kategorię, to warto postawić na szaszłyki na grill. Możesz je przygotować na kilka ciekawych sposobów - klasycznie a nawet egzotycznie. Którą opcję wybierasz?
28.04.2023 07:32
Nie ulega żadnej wątpliwości, że grill to nie tylko wspaniałe potrawy, ale również sposób spędzania wolnego czasu, na który decyduje się coraz więcej osób. Niektórzy już rozpoczęli swój sezon grillowy, a inni czekają z tym do długiego weekendu majowego. Na ruszcie z pewnością znajdzie się karkówka, kiełbaski, schab czy szaszłyki na grilla. Jak je przygotować, jakich produktów użyć i co zrobić, by zachwycały smakiem?
Idealne szaszłyki na grilla - o czym należy pamiętać?
Jaki musi być najlepszy szaszłyk z grilla? Na pewno łączy kilka ciekawych smaków. Dlatego też, dobrze będzie połączyć popularne mięsa na grilla z warzywami, które możesz dostać niemal wszędzie. Pamiętaj, że równie ważne są przyprawy oraz marynata do szaszłyków. Mięso nadziane na wykałaczki musi być odpowiednio zamarynowane - najlepiej zrobić to na kilkanaście godzin przez grillowaniem - tak, by mięso do szaszłyków poleżało w przyprawach w naczyniu w lodówce przez noc, albo i dłużej. Dzięki temu, szaszłyki z grilla będą rozpływać się w ustach.
Najlepsze pomysły na szaszłyki z grilla - na co się zdecydować?
Jeśli jesteś fanem szaszłyków z grilla i zastanawiasz się co podać gościom podczas majówki, to właśnie ta przekąska z rusztu będzie świetną opcją. Dla równowagi, postanowiliśmy ci zaprezentować przepis na szaszłyki z grilla według klasycznej receptury oraz szaszłyki w wersji egzotycznej. Zarówno w pierwszej, jak i w drugiej opcji dominuje wyjątkowe połączenie smaków, bogactwo przypraw, a mięso upieczone w ten sposób będzie rozpływać się w ustach. Tego możesz być pewny!
Klasyczny szaszłyk na grilla
Przygotowując szaszłyki, dobrze jest postawić na klasykę. Ta wersja jest odpowiednia na każdą okazję. Dominuje tu połączenie popularnych warzyw i mięs. Z powodzeniem możesz je przygotować na rodzinny obiad czy wizytę znajomych.
Składniki:
- filet z kurczaka lub schab
- kawałek boczku
- papryka czerwona i żółta
- cebula
- mniejsze pieczarki
- talarki cukinii.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania marynaty do szaszłyków. Użyj tu mieszanki dowolnych przypraw i składników i natrzyj nią mięso oraz warzywa i pozostaw na noc w lodówce.
- Nałóż mięso oraz warzywa na patyki do szaszłyków - najlepiej robić to naprzemiennie. Kolejność jest całkowicie dowolna.
- Rozpal grilla i wrzuć szaszłyki na ruszt. Grilluj je przez około 15-20 minut. Smacznego!
Wieprzowe szaszłyki z owocową nutą
A co powiesz na podkręcenie smaku ulubionych szaszłyków na grilla? W tej sytuacji, warto jest postawić na owoce. Trochę egzotyki, na pewno nigdy nikomu nie zaszkodzi.
Składniki:
- około 600 g schabu bez kości
- cebula
- 2 banany
- puszka brzoskwiń
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy curry.
Sposób przygotowania:
- Otwórz puszkę brzoskwiń, odcedź ją z zalewy i następnie pokrój owoce w grubą kostkę.
- Umyj schab i pokrój na małe kawałki. Umieść mięso w misce, dodaj przyprawy i pół szklanki zalewy z brzoskwiń. W takiej zalewie wstaw do lodówki na min. 6 godzin.
- Obierz banany i pokrój na grube plastry. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
- Na patyki do szaszłyków nałóż naprzemiennie - brzoskwinie, banany, schab i cebulę.
- Piecz na dobrze rozgrzanym grillu przez około 20 minut, obracając co jakiś czas i podlewając zalewą z curry. Smacznego!
Co powiesz na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: