Pokazała, jak babcia robi jabłecznik. Żaden thermomix nie umywa się do jej sposobu
Przepisem na jabłecznik babci podzieliła się jedna z użytkowniczek TikToka. Opublikowała wideo, w którym pokazuje, jak jej babcia tradycyjnym sposobem przyrządza jabłkowy deser, bez użycia miksera czy thermomixa. "Wróciły takie wspomnienia, że w połowie filmu już byłam zalana łzami" - napisała jedna z użytkowniczek platformy w komentarzu. Bez wątpienia dla wielu nagranie to jest nie tylko przepisem do odtworzenia, ale też nostalgiczną podróżą do czasów, kiedy w kuchniach krzątały się nasze babcie.
26.05.2023 | aktual.: 26.05.2023 14:37
Potrawy, które przyrządzały lub przyrządzają nasze babcie, są jedyne w swoim rodzaju. Seniorki rzadko korzystają z nowoczesnych sprzętów czy będących domeną naszych czasów sztucznych wzmacniaczy smaku. Gotują "na oko" i na wyczucie, nie potrzebują dokładnych przepisów, ponieważ często korzystają z tych, przekazanych im przez ich babcie czy mamy. Jedną z takich receptur podzieliła się tiktokerka aga-cooks.
"Nie ma lepszego thermomixa niż babci ręce"
Agnieszka Kocur, znana w mediach społecznościowych pod nickiem aga-cooks, publikuje materiały głównie dotyczące kulinariów. W nagraniach nierzadko występuje z babcią Anią, z którą razem przyrządzają dania według starych receptur. Niemałą popularność zdobył materiał przedstawiający, jak babcia tiktokerki przyrządza tradycyjny jabłecznik. Komentujący przyznają, że nagranie obudziło w nich wspomnienia z dzieciństwa.
W komentarzach pod filmikiem opublikowanym na TikToku czytamy (pis. oryg.):
Użytkownicy zauważyli, że to tradycyjna metoda przyrządzania ciast, którą pamiętają z czasów, kiedy w kuchniach krzątały się ich babcie. Szczególną uwagę zwrócili na to, że kobieta utarła ciasto w makutrze tzw. "pałką", zwaną również wierciochą. Wspominają, jak będąc dziećmi, babcie pozwalały im zlizywać resztę słodkiej masy, która oblepiała drewnianą kulę. Żartują też, że żaden thermomix nie umywa się do babcinych dłoni.
Jabłecznik babci. Przepis z TikToka
Jak na babciny przepis przystało, mąkę dodaje się "na oko", a ciasto piec ma się tak długo, aż się upiecze. Baza jabłecznika powstała przy użyciu margaryny, czyli niegdyś obowiązkowego składnika wszelkiego rodzaju wypieków i słodkich mas. Wierzch deseru zdobi domowy lukier, przygotowany z mleka i cukru pudru, a do środka trafił dżem jabłkowy własnej roboty.
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka
- bułka tarta do posypania blaszki
- konfitura z jabłek lub jabłka krojone w plasterki
Przygotowanie:
- Margarynę utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, dwoma całymi jajkami i trzema żółtkami.
- Kiedy składniki połączą się, dodaj proszek do pieczenia i stopniowo dosypuj mąkę - tyle, ile zabierze ciasto. Ma być gęste.
- Blaszkę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Połowę ciasta przełóż na blaszkę i dłońmi rozsmaruj je na całej powierzchni. By ułatwić sobie to zadanie, palce możesz oprószyć mąką.
- Na ciasto wyłóż konfiturę z jabłek lub świeże jabłka pokrojone w plasterki.
- Do pozostałej połowy ciasta dodaj odrobinę mąki. Rozwałkuj je i tak przygotowany płat ciasta przełóż na warstwę z jabłek. Nakłuj ciasto widelcem.
- Jabłecznik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. aż nabierze złocistego koloru.
- Ciasto możesz udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z mlekiem.