Pokazała, jak jej 89-letnia babcia robi pierogi. "Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą"

Użytkowniczka Tik Toka zaprezentowała, jak z babcią przygotowuje pierogi. Wydawałoby się, że taki pomysł na wideo to żadna rewolucja, a jednak autorka doczekała się sporego odzewu. Aż 1500 komentarzy pojawiło się pod trwającym niecałą minutę nagraniem. Co tak bardzo poruszyło tiktokową społeczność?

ObrazekUżytkowniczka Tik Tika udostępniła przepis babci na pierogi - Pyszności; Fot. Tik Tok: juliamaj30 (screenshot)
SKOMENTUJ

"Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą" - napisała pod udostępnionym filmikiem autorka, posługująca się nickiem juliamaj30. Wideo zostało nagrane w języku angielskim, ale dziewczyna podkreśliła, że kierowniczką całego procederu robienia pierogów jest jej 89-letnia babcia, która urodziła się i wychowywała w Polsce. Jeśli jednak myślicie, że danie zostało przyrządzone na bazie najprostszej, tradycyjnej receptury, grubo się mylicie.

Pokazała przepis babci na pierogi. "Mam nadzieję, że to nie jest tajemnica"

Użytkowniczka Tik Toka - juliamaj30 - opublikowała wideo, na którym widać, jak wspólnie z babcią przygotowuje pierogi. Już na samym początku możemy dostrzec różnicę między prezentowaną recepturą, a tą najbardziej nam znaną. Przypomnijmy, że tradycyjne ciasto na pierogi robi się najczęściej z mąki, ciepłej wody i soli. Poza mąką, w tiktokowym nagraniu cała reszta została zastąpiona innymi składnikami. Ponadto, wyrobiona już masa powędrowała na noc do lodówki, co jest nieczęstą praktyką, zwłaszcza w przypadku ciasta pierogowego.

Ile jednak domów i rodzin, tyle przepisów. Tutaj widzimy, że bazą ciasta na pierogi jest mąka pszenna (typ 500), całe jaja oraz pełne mleko. Autorki nagrania nie zagniatały całości z ciepłymi składnikami - nie wspomniały o tym, by wcześniej podgrzewały mieszaninę mleka i jaj. Zazwyczaj jednak ciasto na pierogi wyrabia się z gorącą wodą - to daje gwarancję, że będzie bardziej elastyczne i delikatne. Natomiast samo przygotowanie pierogów bez wody, a na bazie mleka, nie jest rewolucją - tak często przyrządza się ciasto pod pierogi na słodko.

Komentujący wideo wskazali, że poważnym błędem jest obecność jajek w tym przepisie. Tradycyjna receptura wyklucza ich użycie z prostego powodu - jajka w cieście mogą spowodować, że stanie się ono twardsze. Natomiast prawdą jest też, że dodatek jajka sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi oraz może nabrać nieco bardziej elastycznej struktury. W wideo widzimy, że na kilogram mąki użyto czterech jajek. Finalnie jednak pierogi zdają się być naprawdę delikatne.

Pierogowe ciasto na bazie mleka i jajek. Przepis

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki

Składniki na farsz:

  • 3 cebule
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 500 gramów twarogu

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z jajami i dobrze rozmieszaj całość. Przesiej 3/4 mąki do dużej miski i zrób wgłębienie w środku.
  2. Do wgłębienia wlewaj stopniowo rozkłócone jaja z mlekiem. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, stopniowo dodaj resztę mąki.
  3. Ciasto odłóż na noc do lodówki.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Ziemniaki ugotuj i utłucz, a następnie dodaj do nich zeszkloną cebulę.
  5. Do ostudzonych ziemniaków dodaj twaróg, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj całość.
  6. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pierogi. Autorki nagrania z cienkich pasków ciasta wykrawały małe kawałki, które następnie wałkowały, by uzyskać placuszki do faszerowania. Gotowe pierogi gotowały w wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek.

Wypróbuj również nasz przepis na chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla:

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył