Pokazała, jak jej 89-letnia babcia robi pierogi. "Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą"

Użytkowniczka Tik Toka zaprezentowała, jak z babcią przygotowuje pierogi. Wydawałoby się, że taki pomysł na wideo to żadna rewolucja, a jednak autorka doczekała się sporego odzewu. Aż 1500 komentarzy pojawiło się pod trwającym niecałą minutę nagraniem. Co tak bardzo poruszyło tiktokową społeczność?

ObrazekUżytkowniczka Tik Tika udostępniła przepis babci na pierogi - Pyszności; Fot. Tik Tok: juliamaj30 (screenshot)

"Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą" - napisała pod udostępnionym filmikiem autorka, posługująca się nickiem juliamaj30. Wideo zostało nagrane w języku angielskim, ale dziewczyna podkreśliła, że kierowniczką całego procederu robienia pierogów jest jej 89-letnia babcia, która urodziła się i wychowywała w Polsce. Jeśli jednak myślicie, że danie zostało przyrządzone na bazie najprostszej, tradycyjnej receptury, grubo się mylicie.

Pokazała przepis babci na pierogi. "Mam nadzieję, że to nie jest tajemnica"

Użytkowniczka Tik Toka - juliamaj30 - opublikowała wideo, na którym widać, jak wspólnie z babcią przygotowuje pierogi. Już na samym początku możemy dostrzec różnicę między prezentowaną recepturą, a tą najbardziej nam znaną. Przypomnijmy, że tradycyjne ciasto na pierogi robi się najczęściej z mąki, ciepłej wody i soli. Poza mąką, w tiktokowym nagraniu cała reszta została zastąpiona innymi składnikami. Ponadto, wyrobiona już masa powędrowała na noc do lodówki, co jest nieczęstą praktyką, zwłaszcza w przypadku ciasta pierogowego.

Ile jednak domów i rodzin, tyle przepisów. Tutaj widzimy, że bazą ciasta na pierogi jest mąka pszenna (typ 500), całe jaja oraz pełne mleko. Autorki nagrania nie zagniatały całości z ciepłymi składnikami - nie wspomniały o tym, by wcześniej podgrzewały mieszaninę mleka i jaj. Zazwyczaj jednak ciasto na pierogi wyrabia się z gorącą wodą - to daje gwarancję, że będzie bardziej elastyczne i delikatne. Natomiast samo przygotowanie pierogów bez wody, a na bazie mleka, nie jest rewolucją - tak często przyrządza się ciasto pod pierogi na słodko.

Komentujący wideo wskazali, że poważnym błędem jest obecność jajek w tym przepisie. Tradycyjna receptura wyklucza ich użycie z prostego powodu - jajka w cieście mogą spowodować, że stanie się ono twardsze. Natomiast prawdą jest też, że dodatek jajka sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi oraz może nabrać nieco bardziej elastycznej struktury. W wideo widzimy, że na kilogram mąki użyto czterech jajek. Finalnie jednak pierogi zdają się być naprawdę delikatne.

Pierogowe ciasto na bazie mleka i jajek. Przepis

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki

Składniki na farsz:

  • 3 cebule
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 500 gramów twarogu

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z jajami i dobrze rozmieszaj całość. Przesiej 3/4 mąki do dużej miski i zrób wgłębienie w środku.
  2. Do wgłębienia wlewaj stopniowo rozkłócone jaja z mlekiem. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, stopniowo dodaj resztę mąki.
  3. Ciasto odłóż na noc do lodówki.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Ziemniaki ugotuj i utłucz, a następnie dodaj do nich zeszkloną cebulę.
  5. Do ostudzonych ziemniaków dodaj twaróg, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj całość.
  6. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pierogi. Autorki nagrania z cienkich pasków ciasta wykrawały małe kawałki, które następnie wałkowały, by uzyskać placuszki do faszerowania. Gotowe pierogi gotowały w wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek.

Wypróbuj również nasz przepis na chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska