Pokazała, jak jej 89-letnia babcia robi pierogi. "Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą"

Użytkowniczka Tik Toka zaprezentowała, jak z babcią przygotowuje pierogi. Wydawałoby się, że taki pomysł na wideo to żadna rewolucja, a jednak autorka doczekała się sporego odzewu. Aż 1500 komentarzy pojawiło się pod trwającym niecałą minutę nagraniem. Co tak bardzo poruszyło tiktokową społeczność?

ObrazekUżytkowniczka Tik Tika udostępniła przepis babci na pierogi - Pyszności; Fot. Tik Tok: juliamaj30 (screenshot)

"Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą" - napisała pod udostępnionym filmikiem autorka, posługująca się nickiem juliamaj30. Wideo zostało nagrane w języku angielskim, ale dziewczyna podkreśliła, że kierowniczką całego procederu robienia pierogów jest jej 89-letnia babcia, która urodziła się i wychowywała w Polsce. Jeśli jednak myślicie, że danie zostało przyrządzone na bazie najprostszej, tradycyjnej receptury, grubo się mylicie.

Pokazała przepis babci na pierogi. "Mam nadzieję, że to nie jest tajemnica"

Użytkowniczka Tik Toka - juliamaj30 - opublikowała wideo, na którym widać, jak wspólnie z babcią przygotowuje pierogi. Już na samym początku możemy dostrzec różnicę między prezentowaną recepturą, a tą najbardziej nam znaną. Przypomnijmy, że tradycyjne ciasto na pierogi robi się najczęściej z mąki, ciepłej wody i soli. Poza mąką, w tiktokowym nagraniu cała reszta została zastąpiona innymi składnikami. Ponadto, wyrobiona już masa powędrowała na noc do lodówki, co jest nieczęstą praktyką, zwłaszcza w przypadku ciasta pierogowego.

Ile jednak domów i rodzin, tyle przepisów. Tutaj widzimy, że bazą ciasta na pierogi jest mąka pszenna (typ 500), całe jaja oraz pełne mleko. Autorki nagrania nie zagniatały całości z ciepłymi składnikami - nie wspomniały o tym, by wcześniej podgrzewały mieszaninę mleka i jaj. Zazwyczaj jednak ciasto na pierogi wyrabia się z gorącą wodą - to daje gwarancję, że będzie bardziej elastyczne i delikatne. Natomiast samo przygotowanie pierogów bez wody, a na bazie mleka, nie jest rewolucją - tak często przyrządza się ciasto pod pierogi na słodko.

Komentujący wideo wskazali, że poważnym błędem jest obecność jajek w tym przepisie. Tradycyjna receptura wyklucza ich użycie z prostego powodu - jajka w cieście mogą spowodować, że stanie się ono twardsze. Natomiast prawdą jest też, że dodatek jajka sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi oraz może nabrać nieco bardziej elastycznej struktury. W wideo widzimy, że na kilogram mąki użyto czterech jajek. Finalnie jednak pierogi zdają się być naprawdę delikatne.

Pierogowe ciasto na bazie mleka i jajek. Przepis

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki

Składniki na farsz:

  • 3 cebule
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 500 gramów twarogu

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z jajami i dobrze rozmieszaj całość. Przesiej 3/4 mąki do dużej miski i zrób wgłębienie w środku.
  2. Do wgłębienia wlewaj stopniowo rozkłócone jaja z mlekiem. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, stopniowo dodaj resztę mąki.
  3. Ciasto odłóż na noc do lodówki.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Ziemniaki ugotuj i utłucz, a następnie dodaj do nich zeszkloną cebulę.
  5. Do ostudzonych ziemniaków dodaj twaróg, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj całość.
  6. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pierogi. Autorki nagrania z cienkich pasków ciasta wykrawały małe kawałki, które następnie wałkowały, by uzyskać placuszki do faszerowania. Gotowe pierogi gotowały w wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek.

Wypróbuj również nasz przepis na chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla:

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇